TUR ŞEKLİ

Tur Şekli :

Balık avı turuna çıktığımızda, neler yapıyoruz?

Sulu Ada ve Pırasalı Ada olmak üzere iki tane tur istikametimiz var. Tura çıktığımızda öncelikle hangi istikamete gideceğimize karar veririz. Bu kararımızı hava şartları, rüzgarın istikameti ve şiddeti, dalga, balık durumu ve tercihimiz belirler. Karar verdikten sonra Palamut için sırtı takımlarımızı, çıkrık oltalarımıza takıp suya bırakırız. Palamut için sırtı takımlarını, mera olarak seçtiğimiz Sulu Ada veya Pırasalı Ada kadar çekeriz. Yeterli yemlik Palamut’u almışsak, sırtı takımlarını toplayıp Palamut’u yem olarak kullanacağımız dip takımlarına geçeriz. Yemli dip takımlarını da çıkrık oltalarımızla çekeriz. Yemli dip takımlarını 20 m. – 60 m. arası derinlikten 2 – 4 mil hızla çekeriz.

TUR ŞEKLI

Yemli dip takımlarında Palamut haricinde, Zargana, Sübye, Kalamar, Kefal, Levrek, iri Melanur vb gibi. Parlak yöre balıkları da yem yapılabilir.

Yemli dip takımına genellikle, Akya gelir. Büyük balık olması sebebiyle, genel tercihte, Akya’nın gelmesi yönündedir. Akya’nın dışında, Sinarit, Lagos, Orfoz, Fangri, Trança, Wahoo, Lambuka, Barakuda, Balon Balığı gelebilir. Eğer, yemli takım veya 20 cm civarı rapalalar uygun çıkrık oltalarla açık denizde (kıyıdan 15 – 20 mil açıkta) çekilirse, Orkinos veya Kılıç Balığının da gelme olasılığı vardır.

Yem balıklarının az olduğu zamanlarda, iki farlı uygulamamız daha var. Birincisi; dip rapalası ile dip sırtısı. İkincisi ise Jigging yöntemi.

Dip rapalasıyla dip sırtısını, 10 m. – 30 m. aralığında çekeriz. Adrasan Koyunun dışına yaklaştığımızda (kıyıdan 3 km.) oltaları suya bırakırız. Dip rapalası ile dip sırtısını yavaş çekeriz. Bu yöntemde, genellikle Sinarit, Lagos, Barakuda, Lambuka, Wahoo avlarız.

TUR ŞEKLI

Jigging

Jigging için bir çok yer var. Jig yapacağımız yere kadar, Palamut’a bakarak gideriz. Meraya geldiğimizde, Jig yapmaya başlarız. Meradan balık alamama durumunda, yer değişikliği yaparak ava devam ederiz. Jigging yöntemi, özellikle yeni başlayanlara biraz zor gelmekte. Bu yüzden iki kişinin tek oltayı dönüşümlü kullanması, yorulanın dinlenmesine fırsat verir. Bazen de, tura katılanlar yanlarında Mercan takımı, kurşunu ve yemlerini getirip, jig den yoruldukları aşamada, mercan avını denerler. Böylece, her iki kişi için de av devam eder. Genellikle, Jig avında biraz ara veren, tekrar Jigging  yapmaya başladıklarında, öncekine nazaran performanslarında artış olur. Bir süre sonra Jigging fazla yorucu olmaktan çıkar. Kişi Jigging stilini oturttuktan sonra pek yorgunluk hissetmez. Sporu sevenler için Jigging keyifli bir yöntemdir.

Ayrıca, yemli dip yönteminde ve dip rapalası ile dip yönteminde, 80m. – 160 m. aralığında olta çekmek mümkün değildir. Ancak bu derinliklere Jig ile ulaşmak mümkündür.

Jig son yıllarda, Türkiye’de çok moda olmuş bir av yöntemi oldu. Bir çok balık avından vazgeçmeye başlamış kişi, Jigging yöntemi ile tekrar büyük balık avı yapmaya başladı. Bir çok, balık kalmadığı düşünülen yerde, Jig ile büyük balık avcılığı yeniden canlandı.

TUR ŞEKLI

Balık avı turları, senenin her zamanı yapılıyor mu?

Turlara Mayıs – Kasım ayları arasında hava ve deniz uygun oldukça çıkıyoruz. Tura katılmak isteyenlerin öncelikle, gelmek istedikleri tarihi kararlaştırıp bize cep telefonlarından kısa mesaj (GSM veya WhatsApp) atması gerekir. Rezervasyon için mutlaka kısa mesajla (GSM veya WhatsApp)  istiyoruz. Kısa mesaj gelmeden rezervasyon kaydını yapmıyoruz. Rezervasyonunuzu yaptığımızda, size teyit mesajı atıyoruz.

Mesaj istememizdeki  sebep; sizde de, bizde de yazılı bir kayıt olsun ve ihtiyaç olduğunda yazılı mesaja bakarak hafızamızı taze tutalım. Unutmayın “sözler uçar, yazı kalır” dır.

Mesajda olması gerekenler:

  • Katılımcı isim ve soy adları,
  • Tarih ve gün bilgisi,
  • Tur Şekli (sabah veya akşam turu gibi)

Yabancı uyrukluların balık avı turuna iştiraki nasıl oluyor? :

Yabancı uyruklu kişinin kendisi veya onun adına izin belgesi almayı kabul eden her hangi bir kimse pasaport bilgileriyle Tarım İl Müdürlüğüne giderek “Amatör Balıkçı İzin Kağıdı” alması gerekir. Bu belge üç gün geçerlidir. Tur esnasında mutlaka yanlarında bulunmalıdır. Bu belge 70 TL. gibi bir bedele tabidir. Bedel her sene değişebilir.

Tura en fazla kaç kişi katılabiliyor?

Teknemiz, kaptanla beraber 4 kişiliktir. Dolayısıyla, tura en fazla 3 kişi olarak katılabilirsiniz. Büyük balık avı yaptığımız için en uygun katılım 2 kişi ile olmalıdır.

Teknede can yeleği, can simidi var mı?

Teknede, 4 adet can yeleği, 1 adet çocuk can yeleği, 1 adet can simidi, 2 lt. yangın tüpü ve ecza seti var.

Sezon zamanları ve tur saatleriniz nasıl?

22 – 23 Nisan turlar başlar – 15 Kasım sezonu kapatırız.

Sabah Turu – (Saat 06.30-11.00)  Akşam Turu – (Saat 16.00-19.30) (Mayıs – Ekim)

Not: Günlerin uzun olduğu Temmuz – Ağustos aylarında akşam turu saat 16.30-20.00 arası yaparız.

Tur günü geldiğinde, ne yapmamız gerekir?

Bir, iki gün önceden telefon irtibatı kurup teyitleşiriz. Adrasan sahilinin sol tarafında, Sinemis Motelin önünde buluşup tekneye bineriz.

Denize açılırken yanınızda; Yem balığı avında kullanmak için 2 adet 5 – 7 cm kısa gagalı yüzey rapalası ve büyük balık avında kullanacağımız 5 adet VMC marka 4.0 kalın üçlü kanca (Kod No. 9626 veya 6X 8527 daha kalın) en kalın olanlarından getirmenizi istiyoruz. Kişisel ihtiyaçlarınızı, yiyecek ve içeceğinizi, şapka, güneş koruyucusu ve ilaçlarınızı getirmenizi tavsiye ederiz.

Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/FjqfxRB57Ew

Eğer Jig ve/veya Trolling makineniz ve kamışınız varsa ve turda kullanmak isterseniz getirebilirsiniz. Ayrıca kişisel ihtiyaçlarınızı, yiyecek ve içeceğinizi, şapka, güneş koruyucunuzu ve ilaçlarınızı getirmenizi tavsiye ederiz.

Deniz tutması ihtimaliniz varsa, bir saat önceden bulantı hapı kullanmanızda fayda vardır.

Makina, Jig ve Rapala (1)
Makina, Jig ve Rapala (7)
Makina, Jig ve Rapala (6)

Yakaladığımız balık ne oluyor?

  • Adrasan’da kalıyorsanız; kaldığınız yerde, kalmıyorsanız; her hangi bir yerde yaptırılıp, beraberce yiyebilirsiniz.
  • Ben balığı eşime dostuma göstermek istiyorum derseniz; balığın sevincini eşiniz, dostunuzla paylaşırsınız.
  • Balık avında yakaladığımız balıklar asla satış konusu yapılamaz.

Tur Şekli – Tur Şekli

Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/FjqfxRB57Ew

Tur Şekli

TUR ŞEKLİ için 43 cevap

  1. SERKAN der ki:

    Menderes abi, teknende tek büyük balık alıkoyma kuralını çok sevdim. Gerçekten denizlerimiz için çok güzel bir düşünce. Sonuna kadar destekliyorum. Yalnız ben ava geldiğimde 1 adet Sarıkuyruk aldıktan sonra jig yapmaya devam etmek isterim, yakala bırak şeklinde. Şimdiden söyleyim. Trofeleriniz bol, turlarınız bereketli geçsin. Allah selamet versin.

  2. Özcan der ki:

    Merhaba,

    İki yıldır avlarınızı takip etmekteyim. Bende turunuza katılıp bu güzellikleri ailemle yaşamak ve paylaşmak istiyorum. Benim sorum; 2 çocuğum ve esimle tura katılabilir miyim? Kızım 5 oğlum 2 yaşında.

    • Menderes Yahşi der ki:

      Tura en fazla 3 kişi gelebiliyorsunuz. Ayrıca 10 – 12 yaş altı çocuklar turda kolayca sıkılabiliyorlar. Çocuklar 2 saatin üzerinde aynı yerde oturmayı sevmiyorlar. Devamlı heyecan ve hareket alanı yoksa onlar için zor bir süreç oluyor.

  3. SUAT YİĞİT der ki:

    Menderes bey,
    Dünyanın balık avı konusunda profesyonel hizmet verilen bölgelerinde tura katılma imkanı buldum. Tekne fiyatları $.1000.- civarlarından başlayıp $.7000.- kadar uzanmakta. Bu zamana kadar en ekonomik turlarım sizinle gerçekleşti. Şükür ki, hiç boş dönmedik. Bu sebeple size verdiğiniz hizmetten dolayı teşekkür ederim. Ancak Adrasan açıklarında çok daha büyük avlar söz konusu. İleri ki yıllarda ikinci büyük bir tekneyi de portföyünüze katarak bu işi daha ileriye götürmenizi heyecanla bekliyorum.

    • Menderes Yahşi der ki:

      Bu yorumunuza katılıyorum. Benim hesaplarıma göre de büyük balık avının başlangıç fiyatı 2017 itibariyle en az TL.1.200.- olması gerekir. 100 Tur yapılsa TL:120.000.- yapar. Bunun yarısı masraflara gider. TL:60.000.- 12 aya böldüğümüzde aylık TL.5.000.- düşer. Karı koca iki kişilik bir aile ancak geçinilebilir. Zaten bu yüzden hiç kimse bu işe girmiyor. Giren bir sezonda web sitesi desteği olmadan 20 tur satamayınca sezonun bitmesini beklemeden her şeyi satıp, büyük bir zararla bu işi terk ediyor.

      Bu iş te en önemli aşama Google da ön sıralarda çıkabilen bir web sitesine sahip olmak. Bu başlı başına bir çok büyük bir maliyet. Bir de kim size böyle bir sete yapabilir? Bu siteyi ne kadar güncel tutabilir. Mutlaka bu işi yapan kişi kendisi web sitesini yapabilmelidir. Balık avı turlarının yanında ve daha pek çok işin yanında siteyi her gün güncel tutabilmelidir. Bu aşamada en büyük zorluk yazı yazabilmektir. Bizim eğitim sistemimiz yazı yazmayı pek mümkün kılmıyor. Bunu yazılmaya çalışılan yazılarda açıkça görmek mümkün.

      Bir diğer önemli husus maliyet yönetimi. Denizde her şey karaya göre on kat daha pahalıdır. Bir malzeme marine oldu mu hemen fiyatı on kat artar. Bir de her yerde bulunamaz.

      Bir diğer zorlukta, kişinin bu işi 7 ay boyunca sürdürebilecek fiziksel özelliklere sahip olmasıdır. Daha da önemlisi bu işi aşla yapabilmesidir.

      Denizi ve denizciliği bilmesi, teknik konulardan sonuna kadar anlaması, her malzemeyi kendisi tamir edebilmesi, tekne ve motor bakımından anlaması gerekir.

      Büyük balık avına gelenler yüksek gelirli, eğitim seviyesi yüksek, genel kültürü yüksek iş sahibi kimselerdir. Bu insanlarla her konuda sohbet edebilecek genel kültüre sahip olması veya bunu açığı örtebilecek düzeyde hoş görüye ve hizmet özelliklerine sahip olması gerekir.

      Bu liste bu şekilde uzar gider.

  4. SUAT YİĞİT der ki:

    Menderes bey,
    Sizce büyük bir balık yakalandığında tur bitirilmeli mi? Büyük bir balık herkese yeteceğine göre zirvede bırakmak en keyiflisi diye düşünüyorum 🙂

    • Menderes Yahşi der ki:

      Bu düşüncenize katılıyorum. Balık avı turlarımızın temel kurallarından bir tanesi budur. Büyük balık avının herkese yeteceğini ve tadında bırakılması gerektiğini düşünürüm. Zaten büyük balık avına çıkan birisinin temel amacı büyük balık avının nasıl yapıldığını öğrenmek olması gerekir. Bu öğrenme sürecinde şunları fark eder:

      – Büyük balıkla mücadele zorlu bir iştir. Balık tekneye alındığında herkes yeterince yorulmuş olur.
      – Büyük balık avı her avcının gözünü ve karnını doyuracak boyuttadır.
      – Büyük balık avı avcısını kısa sürede etkisine alır. Avcı büyük balığın ne kadar zamanda bu boya geldiğini düşünmeye başladığında kendine “bu balığı almaya hakkımız var mıydı?” sorusunu sorar. Bu andan itibaren balığında bir can taşıdığını fark ederek “yeter” demeyi öğrenir. Zaten bu an tam bir doygunluk noktasıdır. Bu aşamadan sonra her avcı için av bitmiştir.

  5. murat der ki:

    üstadım merhabalar
    05 15 ağustos 2015 de sahildeki hotellerin birine ailem ile rezervasyon yaptırdım.
    25 yıllık amatör bir İstanbul balık merakçısıyım:)):)
    planlarım dahilinde 2 kez misafiriniz olacak gibiyim.
    Lakin sizden ricam sahil boyunca bütçemin ve ailemin uygun olmadığı drumlarda :)),
    sizce spin-sörf rapala çeşiti yada yemli takım ,zamanlama hazırlığım olmalı?
    eğer vakit ayırıp cevap verebilirseniz ,gelmeden önce de bir kanım oluşur.
    saygılarımla üstadım
    murat bal 1973

    • Menderes Yahşi der ki:

      Ağustos ayında sabah çok erken (05.30 – 07.00) ve akşam geç (22.00 sonrası) dışında balık yakalama imkanı, sahiller insanlarla dolu olduğundan ve sürekli tekne hareketi olduğundan pek mümkün olmaz. Rapala ve yem ile balık avı mümkün. Rapala ile Barakuda, yem ile Mırmır ve Karagöz avı yapılabilir. Bizim turlar için mutlaka rezervasyon yaptırmalısınız. Şimdiden bir çok gün doldu.

  6. SELMAN der ki:

    Selamlar menderes kaptan..

    Ben bayram tatili için yarın Beldibi’nde olacağım. Balık avlama keyfini yaşamak istiyorum. Bu mevsimde avlayabilme olasılığı olan balıklar nelerdir? Yanımızda gelirken neler getirmemiz gerekiyor?

    • Menderes Yahşi der ki:

      Bu mevsimde 2 – 7 Kg arası Yazılı Orkinos avları yapıyoruz. Ama bizim hedef avlarımız büyük balıklardır. Bu dönemde yemlik uygun balık avlarsak, Akya başta olmak üzere yemli dip sırtısıyla büyük balık avı yaparız.

      Yanınızda neler getirmeniz gerektiğiyle ilgili bilgi web sitemizde http://www.adrasanbalik.com/ucretler/ link’inde var. Ama kısa zaman kaldığı için tedarik problemi yaşarsanız, sadece kendi kişisel ihtiyaçlarınızı tedarik ederek gelebilirsiniz.

  7. CEM der ki:

    Menderes hocam tekrardan merhabalar yoğun iş,okul nedeniyle geçtiğimiz sürede katılamadım ayın 25 inde kesin olarak oradayım sizinle tanışmayı çok istiyorum mümkünsede katılacağım,hocam sormak istediğim şu sizinle balık avına çıktıktan sonra amatör olarak oltalarımızla konyaaltı civarında nerelerde balık yakalayabiliriz acaba aile olarak geleceğiz biz amatör olarak babamla veya kardeşimle çipura,levrek tarzı yenilebilir balıkları nereden tutabiliriz sakıncası yoksa bu konuda yardımcı olabilir misiniz hocam ?

    • Menderes Yahşi der ki:

      Bizimle balık avına çıkmak için mutlaka önceden rezervasyon yapılması gerekmektedir. Yoğunluk sebebiyle her zaman boş gün bulmak pek mümkün olmayabilir.

      Ben Antalya civarında kıyıdan hiç av yapmadım. Ama şu genel bilgiyi paylaşabilirim. Akarsuların yakınlarında av yapılması av verimliliğini arttıran unsurlardandır. Levrek ve çipura akarsu kenarlarını severler. Özellikle yaz ayında olmamız dolayısıyla av zamanı olarak sabah güneş doğumundan yarım saat öncesi ve akşam güneş batıp el ayak çekildikten sonra av yapılması verimli olacaktır.

      Görüşmek üzere.

  8. ASLI TANTOGLU der ki:

    Menderes Bey Merhabalar,
    Geçen senelerde Adrasan’a gelmiş, sizin ve Fransız misafirlerinizin bulunduğu bir tekneyle tura çıkmış, ailece çok keyifli vakit geçirmiştik.Hatta bir tane de Kızıldenizden göçtüğünü söylediğiniz balık yakalamıştık.Bu sene de sırf tekne turu için ailece tekrar Adrasan’a geliyoruz.Umarız elimiz boş dönmeyiz.

    Saygılar,selamlar.

  9. CEM BEKTAŞ der ki:

    Menderes hocam merhabalar.

    Ben bu aralar gelmeyi düşünüyorum. Malum çalışıyordum. Anca fırsat bulabiliyorum. Şu anda Kamilkoç gibi bir şirkette çalışınca malum hocam 🙂 Ben sizinde yardımınızla Kılıç yada büyük Orkinosa çıkmak istiyorum. Menderes hocam siz bana bu avlar için tecrübe gerekir demiştiniz. Ben sizinde yardımınızla çıkmak istiyorum. Bu ava şu an Adrasan’daki durum nedir? Hocam bilgi verebilir misiniz bana? Çıkılabilecek gibi mi? Yada hocam, gerçekten 30 kilo üstü Akyalara nerede rastlayabiliriz? Hocam benim hedefim büyük 🙂 büyük Akyalar ile uğraşmak istiyorum. Yani bu tarz meralarımız var mıdır?

    Saygılar, sevgiler hocam.

    • Menderes Yahşi der ki:

      Ege denizinden de bildiğiniz gibi bizim denizlerin açıkları gün ortasından akşam saatlerine kadar çok hareketlidir. Bu denizlerde Orkinos ve Kılıç Balığı gibi büyük balıklarla uğraşmak için 16 – 20 m balıkçı özelliği yüksek, çok dengeli teknelere ihtiyaç vardır. BU özelliklerinden dolayı bu tekneler milyon dolarlık teknelerdir. Böyle tekneler ve uygun donanım yoksa bu tür avlara çıkmak çok risklidir. Ya risk kaldırabilecek, idare eder bir tekne ile bu balık avlarına sabah ekenden çıkıp saat 10.00 sularında geri dönecek şekilde avlanmak gerekir. Ya da çok sakin bir hava bekleyip daha küçük bir tekne ve daha usta avcılarla bu işi yapmayı düşünebilirsiniz. Özet olarak söylemek gerekirse bizim donanımlarımızla bu tür avlar çok zordur. Ancak senenin bir kaç gününde çok sakin bir hava bulduğumuzda denediğimiz bir av şeklidir. Bu sebeple bu konuda tur düzenlediğimizi hiç bir zaman iddia etmeyiz.

      30 Kg Akyaların bir merası olmaz. Bütün balıkların yaptığı gibi Akyalar da göçmen balıklardandır ve devamlı gezerek yem peşinde koşarlar. Akya avı yapmak için Adrasan Koyunun hemen her yeri mera mahiyetindedir. Adrasan Koyunda ve civarında her yerde 30 Kg ve üstü Akyalar ile karşılaşmak mümkündür. Hatta şansınız varsa, bazı bölgelerde 100 – 200 Kg Orkinos ve Kılıç Balıklarıyla karşılaşmak bile mümkündür. Yalnız bu tür büyük Orkinos ve Kılıç Balıklarının oltalara vurduğuna şahit olmadım. Sadece kendilerini su yüzünde gösterirler. Üzerine gittiğinizde dalarak sizden uzaklaşıp mesafeyi korurlar. Bazen 50 Kg civarı Kılıç Balıklarını bu durumda zıpkınla avlayan arkadaşlar olur.

  10. burak der ki:

    menderes bey turlarda hangi balık kaç adet tutulur ? limitler nelerdir ?

    • Menderes Yahşi der ki:

      Yasal limit her amatör balıkçının maksimum 5 Kg balık avlaması üzerinedir. Bizim turlarda en fazla yemlik ve yiyecek balık olmak üzere 10 ad Palamut avı, 1 tanede 5 Kg üstü büyük balık avıdır. Bu avı yaptıktan sonra istersek balık avına devam edebiliriz, ama gelen her balık ne olursa olsun geri bırakmak kaydıyla. Bizim mantığımız, yaratanın emrine uygun olarak “yiyin için ama israf etmeyin” dir.

      Biz ufak balıkla hiç ilgilenmeyiz. Ufak balıkları büyük balıkların yemi olarak kabul ettiğimizden onları sadece yem olacak miktarlarda avladıktan sonra vaktimizi büyük balık peşinde geçirmek isteriz. Büyük balık avı için olta atmak bile yeterince adrenalin salgılamak için yeterlidir. Büyük balığın heyecanının üzerine yoktur.

      • vedat der ki:

        Merhaba,

        Yanlış biliyorsam lütfen düzeltin. Sirkülerde adet ile sınırlandırılmış balıklar oltacı başına hesaplanmıyor mu? Bu durumda teknenizde 1 yada 3 kişi de olsa sadece 1 balık alıkonulmasını anlayamadım? Tabi ki bahsettiğim herkesin 2. yada 3. balığını da isterse alıkoyması değil. Ama 2 kişinin katıldığı bir turda tek balığın alıkonulması yerine, oltacı başına 1 balığın alıkonulması makul gibi geliyor. Zaten anladığım kadarıyla teknenizde 3 kişi de olsa, 2 kişinin olta indirmesine (haklı olarak) müsaade ediyorsunuz.

        • Menderes Yahşi der ki:

          Bu soruları okuyunca, daha önce hiç büyük balık avına çıkmamış ve bu heyecanı hiç yaşamamış birisinin yaklaşım tarzı olduğunu anlayabiliyorum. Büyük balık avında söz konusu olan balık, küçük balık avında avlanan balık gibi değersiz görülebilecek bir birey değildir. Büyük balık avında bir balıkla uğraş vermeye başladığınızda karşınızda gerçek bir BALIK olduğunu anlarsınız. Mücadele boyunca da ona saygı duymayı öğrenirsiniz. Balığı tekneye aldığınızda o bir avdan çok daha fazlasıdır. O sizin hayalinizdir. O sizin umudunuzdur. O sizin en büyük başarınızdır. O sizin ailenizden biri gibidir. O balığa aşık olursunuz. Bir başkasını avlamaya gönlünüz elvermez. Çoğu zaman bir diğerini avlayacak gücünüz ve isteğiniz de kalmaz.

          Büyük balık avı insanın hem gözünü, hem de gönlünü doyurur. Birde karaya çıkıp o balıkla ne yapacağınızı düşünmeye başladığınızda, büyük balık avının küçük balık avı gibi olmadığını anlarsınız. Sizde büyük bir değişim gerçekleşir. Güç, insanda saygı uyandırır.

          “Bir balık alma kuralı”, yönetmeliklerden bağımsız bizim kuralımızdır. Ayrıca benzer pek çok kuralımız daha vardır. Biz 50 cm altı Lagos avladığımız zaman hiç vakit kaybetmeden geri salarız. 13 sene boyunca tekneye hiç Orfoz almadık. Bütün avladığımız Orfozları geri saldık. Hatta tekneye aldığımız balık çok fazla çırpınır ve hayata ne kadar bağlı olduğunu bize açıkça gösterirse, onu da geri bırakabiliriz. Ben yalnız çıktığım hiçbir avda bu şekilde hayata bağlı olan balığı tekneye almadım. Su yüzünde gördüğümüz balıkları ve tekneye çeşitli sebeplerle yaklaşan balıkları bir şekilde daldırıp gitmesini sağlarız. Daha ileri giderek balık avı turlarına hiçbir balığı alıkoymadan da devam edebiliriz. Bizim niyetimiz ET değildir. Bizim tek amacımız balık avıdır. Biz AVCIYIZ. Et bizi çok fazla ilgilendirmez.

          Bırakılan balık insanda, teknede alıkonulan balıktan çok daha fazla iz bırakır. Alıkoyduğunuz balık bir kaç kere sohbetlerinize konu olurken, bıraktığınız her bir balık her zaman sohbet konunuzdur. Bu sizin avcılık kariyerinizde nerede olduğunuzu gösterdiği gibi, sizin ne kadar merhametli olduğunuzu da gösterir. Balık avı turlarında bir gariplik de, en çok balığın balığı geri bırakana gitmesidir. Balık bırakma gönüllüsünün oltası hiç boş kalmaz.

          Bizim kurallarımıza uymayacak hiçbir arkadaşın parasını da kabul etmeyiz. Hata avladığımız tek balığı da gönül hoşluğuyla ona hediye ederiz. Yeter ki, denizlerimizde balık eksilmesin, çoğalsın. Türk milleti balık, deniz ve turizm sayesinde zengin olsun.

  11. Berkay der ki:

    Merhaba Menderes Abi. Ben Berkay. Hatırlarsan Barış Abi ile senin turuna katılmıştık . Abi senden bir isteğim olacak. Sitede aradım, ama bulamadım. Seneye de Adrasan’a gelmeyi ve senin turuna tekrardan katılmayı düşünüyorum. Fakat bu sefer, tam da balık bolluğunda orada olmak istiyorum. Senden isteğim sitene Adrasan için ”Hangi balık, hangi aylarda bolca avlanır?” sorusunun cevabını sitende bulmak. Ona göre de planımı yapıp büyük balığı avlamak istiyorum :D. Belki içinden ”Bu bilgiyi internetten bulabilirsin!” şeklinde geçirebilirsin. Fakat ben sizinle sohbetimden anladığım kadarıyla, Adrasan ve civarını sizden iyi bilen olamaz. Bu yüzdende sitenizde Adrasan balıkları hakkında bir bölüm bulmak istiyorum. Şimdiden teşekkürler. İyi günler…

    • Menderes Yahşi der ki:

      Bu sorunun cevabı hava, su sıcaklığı, ufak balığın bolluğu ve daha pek çok değişkenle ilişkili. Çok doğru, kesin ve değişmez bilgiler vermenin imkanı yok. Bunu cevabını internette bulabilme imkanı da yok. Bu soruya ancak genellemelerle kaba taslak cevap vermek mümkün.

      15 Kasım – 15 Nisan ayında deniz suyu soğuma eğilimde, 15 nisan – 15 Haziran ayında deniz suyu ısınma eğilimindedir. Bu iki dönemde de değerli balıklar olarak tabir ettiğimiz balıklar kıyılara yakın avlanırlar. Bu balıkların bu dönemde avlamaya çalışmak daha doğrudur. Bu balıklar hangileridir: Sinarit, Lagos, Orfoz, Barakuda, Akya ve diğer pek çok balık.

      15 Haziran – 15 Kasım arası deniz suyu nispeten sıcaktır. Bu dönemlerde göç balıklarının hareketleri gözlenir. Adrasan’da Lambuka , Wahoo, Orkinos ailesinden pek çok tür, Kılıç Balığı ve Akya bu dönemde daha fazladır.

      Suyun ısısının dışında balık hareketlerini belirleyen çok önemli faktörlerden biriside yumurtlama dönemidir. Bu balık türlerine göre farklılık göstermekle beraber, suyun ısınma eğiliminde olduğu 15 Nisan – 15 Ağustos aralığındadır. Bu dönemlerde balıklar büyük sürüler halinde kıyılara yaklaşırlar. Trança, Fangri gibi çok değerli türlerde Ağustos ayı gibi 300 m derinlerden 50 m civarı sığlıklara gelerek yumurtlama faaliyetinde bulunurlar.

      Yukarıda yazdığım tarihler iklimsel faktörlerden çok etkilendiğinden kaymalar gösterebilirler. Bu yüzden bu balıkların av verdiği zamanları beklemek gerekir. Türkiye’de artık kendi balık stoklarımızın olmadığını düşünürsek, balıkların her zaman ne şekilde davranacağını bilmekte pek mümkün olmamaktadır. Genellikle balıklar geldikleri yerlerde alışkanlık edindikleri davranışları sergilemeye çalıştıklarından, bizim alışık olmadığımız farklılıklar oluşması ve bunu fark edene kadar av yapma fırsatını kaçırma ihtimali de vardır. Bu sebeple kanaatler oluşturmaktan vazgeçip, balık avına her dönem yeniden çözümlenmesi gereken bir problem gibi bakmak ve ona uygun mücadele vermek daha doğru bir yaklaşım olacaktır.

  12. Gönül Yahşi der ki:

    Bayan ve çocukların balık avı turlarında bu kadar başarılı olmasındaki temel sebep nedir? Oysaki bayanların teknede uğursuzluk getireceğine inanılır?

    • Menderes Yahşi der ki:

      Bayan ve çocukların balık avı turunda başarılı olmalarında ki en temel sebep bence, balık avının kendi işleri olduğunu düşünmemeleri, balık avlayıp avlamamak konusunda kendilerini rahat hissetmemeleri ve bu sebeple de balık avına gereksiz pek çok anlam yüklememeleridir. Balık avına yüklenen değişik stresler her işte olduğu gibi balık avında da olumsuzluğa sebep olmaktadır. Bayan ve çocuklar olaydan kendilerini soyutladıkları için daha başarılı olurlar.

      Bayanların tekneye uğursuzluk getirmesi söz konusu olmadığı gibi bereket getirdiği yaptığımız avlarla ortadadır. Rekor balık avlarının neredeyse tamamı bayanların katıldığı turlarda kırıldığı düşünülürse, geçmişte çeşitle gerekçelere dayanabilecek bu söz bugün geçerlilik arz etmemektedir. Bayanların iştirak ettiği veya katılımcıların tamamının bayan olduğu turlar her zaman başarılı olmuştur. Bayanlar olmaksızın bir iş düşünmek, en kestirmeden annelerimize haksızlıktır.

  13. ferdi der ki:

    Peki avlanma gününde hiç balık tutamama oranımız nedir?

    • Menderes Yahşi der ki:

      Evet bu soru pek çok insanın aklını kurcalayan soru. Ama bu soruya cevap verecek bir kimse bulabilmek mümkün değildir. Balık avı yapana rast gele denmesinden de anlaşılacağı üzere bu iş kısmet işidir. Bu konu üzerinde bin yıl konuşsak, son bitiriş cümlemiz “kısmet” olurdu.

      Bizim balık avlarımızdan sıfır çekerek döne olasılığımız çok düşüktür. Ama, biz balık avını büyük balık olarak algıladığımız için 5 Kg altı balıkları balık olarak kabul etmediğimizden, balık dendiğinde ilk aklımıza gelen hedef balık olan 5 Kg üstü balıklardır. Yem balıkları olarak avladığımız balıklar söz konusu edildiğinde pek boş dönmeyiz. İlla balık yakalamak istersek avlama olasılığımız yüksek bir çok balık var. Ama bizim hedef av balıklarımız Akya, Sinarit ve Lagos olduğu için diğerleriyle ilgilenmeyiz.

      Kişisel tespitim şudur ki, balık avından boş dönme konusuna kafayı takarak gelen arkadaşların büyük çoğunluğu büyük balık anlamında boş döner. Kafasında belli balık olup o balığı yakalamak için büyük arzu duyanların hiç boş döndüğünü görmedim. Üstelik ilk avladığımız balıklar, arzu edilen balıklar olur.

  14. CEM der ki:

    menderes abi orkinos değil de acaba kılıca gidilme şansı var mı yazmışsınız sitede yani alma şansımız var mı kılıç

    • Menderes Yahşi der ki:

      Kılıç Balığı için Palamut veya orkinos yavrularından avlayıp mümkünse bu balıkları canlı tutarak takımları hazırlayıp, 5 – 7 mille açık denize gitmek gerekiyor. Açık denize gitmek için de hava denizin uygun olması gerekiyor. Akdeniz’de sakin deniz bulmak zor olduğu için bu av her zaman yapma ihtimali yok. Ayrıca, Kılıç Balığı avı için büyük balık avı tecrübesi de gereklidir. Bazı aşamaları atlayarak çok büyük balık avına yönelmek çok sağlıklı bir yaklaşım değildir. Hata ve riskleri azaltmak için her aşamanın kademeli olarak geçilmesi daha doğrudur.

  15. CEM der ki:

    Menderes bey gerçkten o kadar çok firma olmasına rağmen ve her ne olursa olsun pahalı da olsa ki pahalı değil bugün nerden baksak yaz sezonunda bir akyanın yada sinaritin bütün alınma ücreti bu paraları çok çok geçiyor zaten yada sizin de dediğiniz gibi 0 noktasında yakalıyor ben tam gün tura çıkacağım özellikle akya yakalamak çok istiyorum kısmetimize başka balıklarda gelirse bir balıkçının yapması gerektiği gibi serbest bırakırız bu kuralınız da çok hoşuma gitti çevremdeki herkese de söyledim bu siteyi balıkçılık merakı olan arkadaşlarıma abilerime,ablalarıma ben ne olursa olsun turunuza çok çok büyük ihtimal haziran ayında katılacağım zaten havanın kötü olması gibi bi durum olmaz diye düşünüyorum ben sizi çok sevdim benden yaşça büyük bir ustasınız teknede de bana yardımcı olursunuz artık irtibat halinde olalım ben sizi arayıp rezervasyon yaptıracağım menderes bey 🙂 ve en küçüğünden en büyüğüne insanlara bu duyguyu yaşattığınız için size çok ama çok teşekkür ederim.Saygı,sevgi ve hürmetlerimle ellerinizden öperim.İyi avlar dilerim.Rastgelee..:))

  16. CEM der ki:

    Menderes bey merhabalar,
    Ben Cem. Bu balık turuna katılmak istiyorum. Balık av bilgim var, biraz. Ama daha önceden jig yaptım dersem yalan söylemiş olurum. Yaşım 20, tabiki sizlerin tecrübeleri benden çok çok fazladır. Benim hedef balığım kendi adıma akya ve sinarit, lahos da olabilir. Size bazı sorularım var. Yazın bütün aylarda yapılıyor mu turlarınız? Yoksa sadece belirli aylarda mı? Bu tarz avlarda zamanın geniş olması daha mı verimlidir? Ben istanbuldan katılmayı düşünüyorum. Buradaki aile büyüklerime sözüm var. Balığı İstanbula getirmem mümkün müdür? Bu tarz balıkları kalama sistemiyle, yani balıkçı tabiriyle balığa yol vererek yüzeye alma demek sanırım. Öyle öğrendim. Balık istediğinde yol verilmeli ve o yorulduğunda çekilmeli. Bu sorularıma cevap rica ediyorum sizden efendim. Saygılar

    • Menderes Yahşi der ki:

      Büyük balıık avını sadece jigging yöntemi ile yapmıyoruz. Asıl av yöntemimiz, yemli veya rapala ile dip sırtısıdır. Özellikle yem balığının az olduğu veya av vermediği günlerde hava şartları uygunsa jigging yöntemini deneriz. Jigging için şartların uygunluğu, av verimliliği için önemlidir. Bizim için jigging yardımcı av yöntemidir.

      Biz denizin ve havanın müsaade ettiği her gün balık avına çıkabiliriz. Kısmetimiz olduğu her zaman balık alma ihtimalimiz vardır. Adrasandan senenin her ayında balık geçişleri olur.

      Balık avı için ayrılan zaman ne kadar genişse balık avlama ihtimali de o kadar artar. Dar zaman dilimlerinde büyük balık avı için daha kısa zaman dilimleri kalmakta, bu da av ihtimalini azaltmaktadır.

      İstanbul’a götürmeniz tabii ki mümkün. Ama kendi aracınızla gelmeyecekseniz, mutlaka uçak veya otobüs firmalarının balığı hangi şartlarda kabul ettiğini öğrenmeniz gerekir.

      20 yaşındaki bir katılımcının kaloma sistemi konusunda soru sorması beni çok sevindirdi. Büyük balık avında mutlaka öğrenilmesi gereken bir konu. Ülkemizde bu konu çok az bilinen ve uygulana bilen bir kavram. Bu konu ile sitede pek çok anlatımda bulundum. Sizin için bu anlatımların linklerini vereceğim.

      http://www.adrasanbalik.com/balik-avinda-kaloma-ayari/.html

      Aktif kaloma konusuna güzel bir örnek olarak; Aytug-Recai-Bora –Akya avı verilebilir.
      http://www.adrasanbalik.com/aytugrecaibora-akya/.html

  17. abdullah der ki:

    Ayrıca, şu anda samsun’dayım. 10 gün sonra Antalya’dayım. Sizlerle tanışmak isterim. Adrasan’ı merak ediyorum. İzmir’e dönerken, muhakkak uğrayacağım. Tel: 0532 234 37 75

  18. sinan der ki:

    arkadaşım hepsi iyi hoşda fiyatta belirtsen iyi olur fiyatı bilsem gelebilirim yada meil atarsanız sevinirim

    • Menderes Yahşi der ki:

      http://www.adrasanbalik.com da, üst resmin hemen altında sıralanan menünün sağ tarafında, ücretler kısmı var. Ücretler kısmında aşağıdaki açıklamayı bulabilirsiniz. http://www.adrasanbalik.com/ucretler-2/

      Saygılarımla,

      Menderes Yahşi
      0532 3757525

      ÜCRETLER

      BALIK AVI TUR ÜCRETLERİ

      Yaz sezonunda (Mayıs – Ekim)

      190 TL. Sabah Turu – (Saat 06.30-11.00) (Mayıs 2012 – Ekim 2012)

      160 TL. Akşam Turu – (Saat 15.30 – 19.00) (Mayıs 2012 – Ekim 2012)

      330 TL. Tam Gün Tur – (Saat 06.30 – 11.30 – Mola – 15.30 – 18.30)

      Not: Tam gün turda mola, av mahalline yakın bir koyda verilir. Sahile dönülmez. Fiyatlar tekne bedelidir. Tura, bir kişi de katılsanız, üç kişi de katılsanız, fiyatlar aynıdır.

      Kış sezonunda (Kasım – Nisan arası) sadece, Tam Gün olarak turlara çıkıyoruz.

      330 TL. Tam Gün Tur – (Saat 07.00-16.30) (Kasım 2012 – Nisan 2013)

      • abdullah der ki:

        Balık avı turundayken, tuvalet problemini nasıl hallediyorsunuz?

        • Menderes Yahşi der ki:

          Teknede halletmek için bir kaç yöntem var. Dahada olmazsa, bir koya uğrayıp, karada da halledebiliyoruz. Balık avı tur yaptığımız bölgede, her hangi bir tesis veya yerleşim bölgesi yok. Çevre tamamen bakir bir bölge. Sarp yamaçların ve ormanların bulunduğu bir bölge. Aralıklarla, ufak kumsallar var. Sulu Adaya gidersek, işimiz daha da kolaylaşır.

  19. Hüsnü ÇUBUK der ki:

    Merhaba, eskiden tutulan balıkların kaptanla paylaştırılması sözkonusu idi..Yine böyle bir uygulama var mı? Yoksa tutulan balıklar bize mi ait ? Bu yönde bir açıklama göremediğim için sordum.
    Uzun bir mesafe kat edip av yapmaya geleceğiz ama hem tekneye ücret ödeyip hem de balıkların tamamını alamamak bizi caydırıyor. Müşterinizi zaten parayla çıkardığınız için balık talep etmemeniz gerekir.

    • Menderes Yahşi der ki:

      Balık avı turunda avlanan balığın paylaşımı sorusu zannımca, şimdiye kadar ufak balık avı turuna katılan, kendi malzemesi ve bilgisiyle balık tutmaya alışmış, kaptanla uygun frekans yakalaması durumunda, daha verimli yerlere gidebilen balık avı tutkunlarının kafasını meşgul eden bir sorudur.

      Bizim balık avı turlarında söz konusu olan, sadece büyük balık avıdır. Büyük balık avı konusunda bilgi sahibi, kendi malzemesiyle gelip av yeri, av şekli konusunda karar verebilecek veya bunlardan herhangi bir konusunda bilgi sahibi, çok az katılımcı vardır. Balık büyüdükçe, balık avı konusunda bilinmesi gerekenler, çok daha büyür. Buna basit bir örnek vermek gerekirse, büyük balık avına gelenler arasında, kaloma ( olta çekme mekanizmasını gevşek bırakma) mantığını bilen insan sayısı, çok azdır. Durum böyleyken, diğer karmaşık konulara girmenin çok da anlamı yoktur.

      Hal böyleyken, teknesini, malzemesini, bilgisini ve emeğini paylaşan kaptanın balığı paylaşmak konusunda hakkı yoksa, diyecek bir şeyim de yoktur. Balığı katılımcının alması konusu bana “baba oğluna bağı bağışlar, oğlu babasına bir üzüm tanesini çok görür” sözünü anımsatıyor.

      Gelelim bizim uygulamamıza:

      Balık avı turunda, yemlik Palamut olarak, 10 adet avlama hedefimiz vardır. Bunu, tur süresini dikkate alarak ve büyük balık avının zamanlarını kaçırmayacak bir sürede yapmaya çalışırız. Bu sayı bazen birkaç Palamut ile sınırlı kalabilir. Palamut avına son verdiğimizde, büyük balık için olta hazırlığına başlarız. Oltalar hazırlandığında, büyük balık avına başlarız.

      Yemlik balık avının zor olduğu dönemlerde, dip sırtısı ve/veya jigging yöntemiyle büyük balık avını sürdürürüz. Özellikle dip sırtısı, büyük balık avında en zor uygulanan ve en fazla bilgi ve tecrübe gerektiren bir yöntemdir. Jigging, öğrenmesi nispeten kolay ama, uygulaması yorucu olması sebebiyle, zor bir yöntemdir.

      Bu yöntemlerin uygulanma zamanına kaptan, katılımcıların onayını alarak, karar verir. Uygulanma şeklini, kaptan bizzat gösterir.

      Bu yöntemleri uygulayarak sadece, bir büyük balığı teknede alıkoyarız. Eğer gelen büyük balığı teknede alıkoymuşsak ve büyük balık avına devam etmek istiyorsak, gelen büyük balık ne olursa olsun, geri bırakırız. Tekneye, başka büyük balık almayız. Eğer, ilk büyük balık avımızda, aynı oltada birden fazla balık gelirse, bunu bir balık olarak değerlendirme hakkı, katılımcı ile kaptanın inisiyatifindedir. Katılımcı düşüncesi ağırlıklı, bir karar verilir.

      Balık avı turlarında hiçbir zaman, avlayabildiğimiz kadar çok balık avlamaya çalışmadık. On senedir yapmakta olduğumuz büyük balık avı turlarında, bu kuralımıza, hiçbir katılımcının itirazı olmadı. Durum böyle olunca, biz de avlanan balık üstünde bir pay talebinde bulunmayarak, balığın nasıl kullanılacağını katılımcının inisiyatifine bıraktık. Katılımcı bazen “ben balığı arkadaşlarıma gösterip, onlarla bu balığın coşkusunu paylaşacağım” diyerek aldı. Bazen “kaldığım otelde herkese ziyafet çekeceğim, sende gelirsen sevinirim” diyerek aldı. Bazen “ben balığı götüremem” diyerek bıraktı. Kısaca, avladığımız balık konusunda tasarruf yetkisini katılımcıya bıraktık.

      Unutulmaması gereken bir konu da; avladığımız büyük balıkların ticari bedellerinin, çoğu zaman tur bedelinden çok daha fazla olduğu dur. Balık avı turunda avlanan balığın ticari meta olmadığı, avlayanlar tarafından beraberce yenince, çok daha kıymetli olacağı gerçeğidir. Paylaşmak, her şeyden daha değerlidir.

      Evine kasalarla balık götürme ihtiyacında olanların, balık avı turu kumarı oynamak yerine, balık haline giderek, parasının son kuruşuna kadar hak ettiği balığı alması, daha doğru bir seçim olacaktır.

      Bütün amatör balıkçılara, bol kısmetli avlar temenni ederim.

      Saygılarımla,

      Menderes Yahşi

      • Adil eyupoglu der ki:

        Menderes bey mesaj yazmadan uyuyamadım. Telefonla görüştük. Ama yüz yüze henüz görüşemedik inşallah 04-05 haziran 2016 gibi gelmeyi düşünüyoruz. Büyük balık bir yana sırf sizinle tanışmak için Adrasan’a geleceğim. Sırf yazdıklarınızdan ve yaptıklarınızdan bile sizi tanımak mümkün. Harika bir insansınız.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.