JIGGING TURU

Jigging Turu :

JIGGING TURU

Jigging Turunda Gerekli Olanlar

Jigging yöntemiyle balık avı yapmak için çıkılan tur şeklidir. Bu tura çıkarken yanımızda, jigging yapmak için iyi bir kamış ve seri bir makine olması gerekir. Jigging makinesinde 0,30 – 0,40 arası çok sağlam örgü misina bulunmalıdır. Örgü misinanın ucuna 3 – 7 kulaç arası çok sağlam bir misina bağlanmalıdır. Jig’ler bu misinaya bağlanır.

Balık Avında Jig Tercihiz Nasıl Yapmalıyız

Yalancı yem olarak kullandığımız jig’ler çok çeşitlilik gösterir. Çıktığımız balık avı turunda hangi balıkları avlama olasılığımız varsa, o balığın tercih edeceğini düşündüğümüz jig’leri kullanmamız gerekir. Balığın tercih edeceği yemlerin tespitinde önemli olan, balığın o dönemde ne yediğinin bilinmesidir. Genellikle avcı balıklar bulunduğumuz yörede en fazla bulunan yem balıklarını yemeyi tercih edecektir. Bu durumda yem olarak avladığınız balığın formuna en yakın jig’leri avda kullanmamız doğru olacaktır. Bunu yaptığımızda balık avlama olasılığımız artar.

JIGGING TURU

Büyük Balıkların Yeme Tercihleri

Bazı dönemler balıklar yem yeme konusunda nazlıdır. Bunun nedeni, ya balık kolay yem buluyordur. Ya da alıştığı yem olmayınca diğer yemlere ilgilenmiyordur.

Balık kolay yem buluyorsa; karnını doyurduğu için, uzun süreler yeme isteği azalır. Bu zamanlarda yapılması gereken, balığın tercih ettiği balık formunu bulana kadar, elimizde buluna jig’leri belli aralıklarla değiştirilerek denenmelidir.

Balık alıştığı yemi bulamadığı için yeme isteğine sahip değilse; yemek istediği yemin tespiti için elimizde bulunan jig’ler sırayla denenmelidir.

Bu iki durumda da görüldüğü gibi, ya hedef jig’i tespit ederek kullanacağız. Ya da elimizdeki jig’leri devamlı değiştirerek uygun yemi bulmaya çalışacağız.

JIGGING TURU

Hangi Jig ile Av Yapmalıyız

Yem konusu denizle ve balık avıyla çok yakından uğraşanların bile çoğu zaman tahmin etmesi zordur. Jigging yönteminde genel kabul gören; jig çeşitliliğini arttırmak ve bu jig’leri belli bir sırayla denemektir. Deneme yaparken bölgede yoğun miktarlarda bulunan balık formlarına yakın olanlardan başlamak daha isabetli sonuçlar verecektir.

JIGGING TURU

Bilinmesi geren bir husus da; büyük balıkların hemen hemen tamamının gezici ve/veya göçmen balıklar olduğu gerçeğidir. Bütün balıklar suyun ısısına, yemin hareketliliğine, gelen baskıya, hava ve çevre şartlarındaki değişmeye bağlı olarak sık sık yer değiştirirler. Hepimizin ağzına doladığı av merası; balığın devamlı bulunduğu ve hiçbir yere gitmediği, sadece bilenler tarafından hasat edildiği yerler olduğu düşüncesinden vazgeçip, balığın en fazla uğradığı ve yemlendiği bölgeler olarak değiştirilmelidir. Evet, av merası kavramı; ufak balıkların sığınak olarak seçtikleri, büyük avcı balıklarında onları yemek için sıklıkla uğradıkları yerler olarak algılanmalıdır. Avlamayı planladığımız büyük balıklar ve onların yedikleri ufak balıklar o bölgede devamlı kalmayacağı, deniz ısının zaman içinde değişiklik gösterdiği ve bunun gibi bir çok sebepten dolayı aynı yerde devamlı duramazlar. Yem nereye, büyük balık oraya gider. Bu bütün canlılar için değişmez bir kuraldır. Biz de, balık neredeyse oraya gitmiyor muyuz?

JIGGING TURU

Jigging Yönteminin Ülkemizdeki Durumu

Bu yöntem, ülkemizde yeni gelişmekte olan bir balık avı yöntemidir. Bu yöntemde, uygulama yapacak profesyonel balık avı tur şirketi sayısının çok az olması dolayısıyla, insanlar kendi imkanları ile yapmaya çalışmaktadır. Bu da, bu yöntemin gelişimini yavaşlatmaktadır. İnsanlar kendi imkan ve bilgi birikimleri ile jigging yöntemine başladıklarında, ilk öğrendikleri bu işin videolarda gözüktüğü gibi kolay yapılır bir iş olmadığıdır. Buna rağmen devam etmek isteyenlerde bir süre sonra ritim yerleştikçe, jigging yapmak kolaylaşsa da, malzeme seçimindeki hatalar, av yerinin doğru seçilememesi, doğru jig seçiminin yapılamamış olması, büyük balık bilgisinin eksikliği, zorlukla avlanan birkaç balığın kaçırması gibi sebepler, insanları bu av yönteminden uzaklaştırabilmektedir. Tabii ki her şey kısmet. Ama yine de doğru bilgilere ulaşabileceğiniz, jigging yöntemini iyi bilen, deneyimli kişilerle doğru yerlerde bu av yöntemini uygulamak daha kolay ve verimli olacaktır.

Jigging Turu

Jigging Turu

Burada temel mesele; ülkemizde büyük balık avcılığının gelişmemesidir. Büyük balık avcılığı konusunda bilgi seviyemiz çok düşüktür. Büyük balık avında en önemli husus, kamış kullanımı ve kaloma bilgisidir. Bu konuda bilgi seviyemiz, neredeyse yok mertebesindedir. Büyük balık avı yapabilmek için öncelikle kaloma bilgisinin geliştirilmesi gerekir.

Büyük Balık Avı Yapmaya Ne kadar Hazırız

Bazı balık avlarında hepimizin başına gelmiştir. Oltalarımıza çok büyük balıklar takılmıştır. Genellikle, bu balıkları avlama konusunda zihinsel olarak hazır olmadığımız ve kaloma ayarını bu balık avı için hemen ayarlayamadığımız veya bu bilgiye sahip olmamamızdan kaçırırız.

Çoğu zaman “bu kamış ne kadar balık çeker?” sorusu ile karşılaşıyorum. Bir kamış olta, sizin bilgi ve beceriniz kadarını çeker. Sonrasında kopar ve/veya kırılır. Bugün en değerli avlar en ince misine, en ince kamışla yapılan avlar olarak ölçülmeye başlamıştır. Siz 10 Kg balığı 0,30 misina ve 5 lbs çekeri olan kamışla çekebiliyorsanız, büyük usta olmuşsunuzdur. Bu, kaloma bilgisini ve kamış kullanımının önemini anlatmak için verdiğim, farazi bir örnektir. Çok güçlü kamışla, çok güçlü makine ile balık çekmek isteği, bizim seviyemizi göstermektedir. Seviyemizi yükselttikçe, elimizdeki malzeme daha değerli hale gelirken, av keyfimiz ve tatminimizde artacaktır.

Jigging Yöntemi Akya Avı Videosuhttps://dai.ly/xnwiha

Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/v-7Ou-EPSYY

Jigging Turu

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

JIGGING TURU için 2 cevap

  1. ali bağcı der ki:

    Neden jigging turuna daha az çıkıyorsun?

    • Menderes Yahşi der ki:

      Öğrenme süreci zaman aldığı ve insanların çabucak yorulup “bu iş bize göre değilmiş” dedikleri için. Bu yüzden ağırlıklı olarak yemli dip sırtısı ile avcılık daha fazla tercih ediliyor.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.