BUYUK BALIK AVINDA TEK OLTA CEKMENIN AVANTAJLARI NELERDIR

Büyük Balık Avında Tek Olta Çekmenin Avantajları Nelerdir :

Balık avını sabah suyunda ve akşam suyunda yaparız. Bu günde iki tur anlamına gelir. Bu iki zaman diliminde etkin balık avı zamanı 4 – 5 saattir. Sabah ve akşam suyunda 4 saat içinde avımızı yapmamız gerekir. Durum böyle olunca 4 saatin en etkin şekilde kullanılması zorunludur.

BUYUK BALIK AVINDA TEK OLTA CEKMENIN AVANTAJLARI NELERDIR

Diğer Zaman Dilimlerinde Balık Avı Olmaz Mı?

Diğer zaman dilimleri genel anlamda balıkların beslenme zamanı olmadığı için çok verimli geçmez. Özellikle sıcak yaz günlerinde çok yorucu zaman dilimleridir. Özellikle tam gün çıkılacaksa bu zaman dilimlerinin dışına çıkmak mümkündür. Ama bu av isteğini düşürücü bir etki yapmaktadır. İnsanlar yoruldukça av konsantrasyonları düşer. İstek azalınca av ihtimali de ortadan kalkar. En doğrusu bu zaman dilimleri dışında dinlenmektir.

BUYUK BALIK AVINDA TEK OLTA CEKMENIN AVANTAJLARI NELERDIR

Malzeme Kullanımı ve Yem Balığı Avı

Balık avı turuna başlarken önce oltaların nasıl kullanılacağını anlatırız. Sonra uygulamalı olarak gösteririz. Katılımcıların bunları tekrarlamasını isteriz. Yem balığı avını iki oltayla yaparız. Katılımcılar yem balığı avı boyunca da oltalarla uygulama yapma şansını elde ederler. Yem balığı aşaması katılımcıların balık avına ısındırılması aşamasıdır.

BUYUK BALIK AVINDA TEK OLTA CEKMENIN AVANTAJLARI NELERDIR

Büyük Balık Avını Tek Oltayla Yaparız

Tek Olta Çekmenin Yarattığı Zaman Tasarrufu 

  • Tek olta çekeceğimiz için yem balığı ihtiyacımız azalır. Daha çabuk büyük balık avına geçebiliriz.
  • Tek oltanın canlı yemle hazırlanması daha çabuk biter. Hemen büyük balık avına başlayabiliriz.
  • Av esnasında büyük balığın olduğu yere manevra yapmak için uğraşmaya gerek kalmaz. Hemen istenilen yöne dönülebilir. Büyük balık kimseyi beklemez. Derdi av yapmaktır. Canlı yem balığımızı en hızlı şekilde büyük balığın beğenisine sunabiliriz.
  • Olta bir yerlere takıldığında tek oltayla uğraşmak daha kolaydır. Daha çabuk oltayı kurtarıp büyük balık avına dönebiliriz.
  • Büyük balık oltaya takıldığında taşlık bölgeden uzaklaşmak için diğer oltanın çekilmesini beklemek gibi bir sorun olmaz. Hemen açık denize yönelebiliriz.
  • Oltaları çekerken, manevra yaparken veya balık geldiğinde olta karışması riski ve stresi olmaz.
  • Tek olta çekmek avın her aşamasında zaman tasarrufu sağlar. Böylece 4 saatlik av süresi daha verimli kullanılmış olur.
BUYUK BALIK AVINDA TEK OLTA CEKMENIN AVANTAJLARI NELERDIR

Zaman Tasarrufuna Uygulamadan Bir Örnek

Yem balığı bazı günler çok iyi av verir. Adrasan Koyundan çıkmadan yem balığı avımızı bitirmiş olabiliriz. Bazen yem balığı avını oltaları suya indirir indirmez yaparız. Bu durumlarda Sulu Ada veya Pırasalı Adaya gitmeye gerek kalmaz. Hemen koy dışında büyük balık avı başlar. Yem balığının koy içine sıkışmasının sebebi büyük balıkların koy dışında pozisyon almasıdır. Bu şekilde yem balıklarını koya sıkıştırarak avlanırlar. Bu durumda yem balığını koy içinde avlar, koy dışında hemen büyük balık avına geçebiliriz.

BUYUK BALIK AVINDA TEK OLTA CEKMENIN AVANTAJLARI NELERDIR

Tek Olta Çekmek Yem Balığı İhtiyacını Azaltır

Tek olta çekeceğimiz için çok fazla yem balığına ihtiyacımız olmaz. Genellikle 2 – 4 adet yem balığı yeterlidir. Bu adetlere karar vermede en büyük etken yemin durumudur. Büyük balığın bol olduğu bazı günlerde bir tane yem balığı bile yeterlidir. Hemen büyük balık avına geçebiliriz.

Yem balığını canlı yem olarak kullanırız. Tek yemi Balon Balıklarından korumak için hızlı çekmek gerekir. Canlı yemi hızlı çekmek mümkündür. Büyük balığın bol olduğu zamanlarda oltayı hızlı çekmek kolay av yapmanın en iyi yoludur.

Yemi Canlı Çekme Şansı

Canlı yemi iki olta için hazırlamak çok mümkün değildir. Katılımcılar yemi hazırlama konuda bilgi sahibiyse bu olabilir. Ama uygulamada bu pek mümkün değildir. Büyük balık avına katılan kişilerin %95 bu işi ilk defa yapar. Hat bir çoğu çıkrık makineyi ilk defa görür ve kullanır. Bu durumda tekneyi kullanmak, oltayı hazırlamak ve oltayı salıp gerekli ayarları yapmak bize düşer. Büyük balık avında doğru olan da budur. Çünkü tekneyi kullanın oltanın ne kadar derinlikten takılmadan geleceğini bilmesi gerekir. Olta takılırsa zorlukla avlanan canlı yem ölür. Oysa canlı yemle büyük balık avı yapmak büyük avantajdır.

BALIK AVI

Daha Etkin Kontrol ve Sorun Oluşmasının Engellenmesi

Büyük balık avı esnasında oltayı tekneye doksan derece ve suya yakın tutulmasını isterim. Olta bu pozisyonda dururken açıya bakarak derinliği, kamıştaki eğime bakarak oltadaki ağırlığı, oltanın ucundaki hareketliliğe bakarak hangi balığın yemi didiklediğini anlarım. Ayrıca dibe veya başka bir yabancı cisme dokunup dokunmadığını bu şekilde anlarım.

Teknenin doğru yerde yol almasını sağlarken aynı zamanda bu kontrolleri ancak bir olta için yapmak mümkündür. İki olta da bu kontrol ciddi anlamda zayıflar. Anlık olan biteni görmek mümkün olmaz. Bu kontrolleri katılımcıdan beklemek doğru değildir. Katılımcıdan beklediğimizde çok büyük ihtimalle saatlerce boş oltayla dolaşırız. Çünkü katılımcının yeni kullandığı takım üzerindeki hassasiyeti düşük olur. Bütün bu kontrolleri kaptanın yapması gerekir.

BUYUK BALIK AVINDA TEK OLTA CEKMENIN AVANTAJLARI NELERDIR

Katılımcıların bu kontrolleri yapamamasında en büyük etken Balon Balıklarıdır. Balon Balığı yemi sandviç yer gibi ısırarak yer. Bunu aynı anda bir çok Balon Balığı yapar. Artık bunu yapmakta çok ustalaştıkları için oltada çok az bir çekiştirme olur. Katılımcı bunu fark etmekte zorlanır. Anlam vermeye çalışırken de yemden geriye bir şey kalmaz.

BUYUK BALIK AVINDA TEK OLTA CEKMENIN AVANTAJLARI NELERDIR

Av Verimliliğini Arttıracak Kararları Almada Esneklik

Tek oltayı devamlı kontrol altında tutmak katılımcının oltadaki hareketleri anlamasına katkı sağlar. Bu şekilde olaya katılan katılımcı kontrollerin daha iyi olmasına yardımcı olur. Bu durum av esnasında daha etkin kararlar alınmasını sağlar. Avın etkinliğine katkı sağlayan katılımcının av isteği ve dikkati daha da artar. öylece av verimliliğini en üst düzeye çıkarır. Daha etkin kararlar alınabilir.

BUYUK BALIK AVINDA TEK OLTA CEKMENIN AVANTAJLARI NELERDIR

Tek Olta Çekmek Sinerjinin Artmasını Sağlar

Tek olta çekerken bütün dikkatler aynı olta üzerinde toplanır. Bu sayede bütün olumlu enerji aynı olta üzerinde yoğunlaşır. Teknede herkes aynı şeyi isterse, isteklerin olma ihtimali de artar.

Tek olta çekerken olta belli bir periyotta el değiştirir. Böylece her kes avın heyecanını yaşama şansını elde eder. Balık geldiğinde yine herkes sırayla balıkla mücadele eder. Bu sayede avın keyfini beraber yaşama şansını elde ederler. Avdan eşit oranda keyif alırlar. Avlanan balık için her kes “benim avım” deme şansını elde eder. Bu durum amatör balıkçının her şeyi paylaşma sürecinin bir uzantısıdır.

Büyük Balık Avında Tek Olta Çekmenin Avantajları Nelerdir

Tek Olta Çekmek Oltaların Karışması İhtimalini Ortadan Kaldırır

Avın her aşamasında oltaların karışması gibi bir sorun kalmaz. Özellikle balık oltaya vurduğunda manevra yapma çok zorunlu bir ihtiyaçsa oltalar birbirine karışacaktır. Bazen balık da oltaları birbirine karıştırabilir. Karışan oltalar çoğu zaman balığın kaçmasına da sebep olur. Balık oltadayken karışan oltalar önemsenmez. Oltalar balığı almak için çekilmeye çalışırken ciddi riskler oluşur. Belli bir aşamadan sonra oltayı elle çekmek gerekir. Bu durum büyük balık avında çok ciddi bir risktir.

Balık yorulduğu için risk anlamında hiçbir olumsuz durum olmasa bile takımın ve örgü ipin bir kısmı kullanılamaz hale gelecektir. Bütün bunlar avın keyfini yaşamayı engelleyecek sebeplerdir.

Büyük Balık Avında Tek Olta Çekmenin Avantajları Nelerdir

İki Oltadan Bir Takıldığında Muhtemelen İkinci Oltada Dibe Takılır

Bir oltanın dipten kurtarılması zor bir iştir. Üstelik ucunda canlı yem varken daha da zordur. Bir de buna ikinci oltanın takılması eklenirse çok zor olur. Bunlara akıntı, rüzgar, dalga ve başka teknelerin merakla o bölgeye yaklaşması eklenebilir. Bu durumda manevra kabiliyeti azalır. Sorunlar bir anda çığ gibi büyür. Balık avı önemini tamamen kaybeder. O gün iki olta çekmekten vazgeçilen gün olur.

Büyük Balık Avında Tek Olta Çekmenin Avantajları Nelerdir

Dipteki Kalıntı Parakete Misinasıyla Akya’yı çektiğimiz Video: https://youtu.be/o9qs3zlSA5I

Büyük Balık Avında Tek Olta Çekmenin Avantajları Nelerdir

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

BUYUK BALIK AVINDA TEK OLTA CEKMENIN AVANTAJLARI NELERDIR için 4 cevap

  1. MURAT ŞİMŞEKKAYA der ki:

    İYİ GÜNLER KOLAY GELSİN. BEN VE ARKADAŞLARIM BALIK AVI İÇİN 15 KİŞİ GAZİANTEP’DEN GELECEĞİZ. BÜYÜK TEKNE İSTİYORUZ. YEME İÇME, BALIK YEMİ SİZDEN OLACAK ŞEKİLDE BİZE GÜNLÜK FİYAT VERİR MİSİNİZ?
    TLF : 0538 976 54 87

    • Menderes Yahşi der ki:

      Biz sadece büyük balık avı yapıyoruz. Genel olarak av yöntemimiz yemli dip sırtısı çekmektir. Katılımcılar jig avında tecrübeliyse ve özellikle jigging yöntemiyle büyük balık avı yapmak isterlerse jigging yaparız. Teknemiz 5,60 m fiber teknedir. Tura en fazla üç kişi gelebilirsiniz. Av verimliliği için iki kişi daha doğrudur.

      Bu bilgiler web sitemizde ücretler bölümünde detaylı bir şekilde belirtilmiştir. Sitemizi incelerseniz bizim büyük tekne ile av yapmadığımızı fark edebilirsiniz.

  2. Mehmet Kasapoğlu der ki:

    Tek olta çekmenin bence en önemli artısı manevra kabiliyetinin çok artması ve oltaların birbirine karışma riskinin kalmamasıdır. Bu sayede hiç tedirgin olmadan dilediğimiz yöne rahatça dönebiliyoruz. İki olta olsa bunu yapmak mümkün olmazdı. Bir de hep “oltalar birbirine karışmış olabilir mi?” diye tedirginlik içinde olacaktık. Zaten bir şeyi kafaya takınca balığı oltaya takmak hiç mümkün olmuyor. Bu tür tereddütler olmadan olta çekmenin yegane yolu bir tane olta çekmekten geçiyor. Ben bu işten memnunum.

    • Menderes Yahşi der ki:

      Tek olta atmaya başladığımız 3 – 4 yıldır balık avı verimliliğimiz çok arttı. Hem bu sayede gereksiz zaman kayıpları da yaşamıyoruz. Bu zaman kayıplarının başında daha çok yem ihtiyacı, manevra yapma zorluğu, İki tane yem hazırlama faslı, bir olta takıldığında diğerinin de takılma riski, balık geldiğinde diğer oltanın toplanmasını bekleme zorunluluğu ve bunun gibi pek çok zaman kaybettirici unsurlardan kurtulduk. En önemlisi tekneyi kullanıp, katılımcılara ne yapmaları gerektiği konusunda uyarırken iki oltayı aynı anda takip etme zorluğudur. Balon Balıkları aynı anda iki yemi yeyip bitirirken bunu görmezsek, oltayı tekrar kontrol edene kadar saatlerce boşuna dolaşabiliriz. Oysa tek oltayı kontrol etmek çok daha kolay.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.