BUYUK BALIKLA MUCADELE ETMENIN ZORLUKLARI NELERDIR

Büyük Balıkla Mücadele Etmenin Zorlukları Nelerdir :

BUYUK BALIKLA MUCADELE ETMENIN ZORLUKLARI NELERDIR

Bilgi ve Tecrübe Eksikliği

Büyük balık mücadelesinde gördüğüm en büyük zorluk katılımcıların bu tür avı ilk defa deneyecek olmasıydı. Ancak internetten izledikleri videolardan anladıkları kadarla bilgileri vardır. Biraz daha meraklı olanlar bir kaç makale okuyup birazda konu hakkında araştırma yapmıştır. Ama bir şeyleri izlemek ve okuyarak teorik bilgi edinmekle uygulama yapmak arasında çok fark vardır. Bu arayı dolduracak bilgi ve uygulama tecrübesine sahip olmak gerekir. Bu ancak deneyimle olur. Deneme yapmadan el becerileri geliştirilemez. Teorik bilgi de uygulamayla birleşirse kalıcı olur. Yoksa çok kısa zamanda unutulur gider.

BUYUK BALIKLA MUCADELE ETMENIN ZORLUKLARI NELERDIR

Büyük Balığa Hazır Olamamak

Öncelikle büyük balık avını yapmaya hazır olmak gerekir. Bu nasıl olur? Mutlaka bir bilenden yardım alarak olur. Hatta mümkünse bu bilenle bir büyük balık avı yapılmalıdır. Bu avın uygulaması pek çok şeyin deneyimlenerek öğrenilmesini sağlar. Deneyerek öğrenilenler kalıcı olur. Sonrasında değişik kaynaklardan alınan teorik bilgiler ve uygulama tecrübeleri ustalaşmayı sağlar.

BUYUK BALIKLA MUCADELE ETMENIN ZORLUKLARI NELERDIR

Olta Takımının Uygun Olmaması

Büyük balık avına niyetle ava çıkılmamışsa olta takımının uygun olması beklenemez. Büyük balık konusunda bilgi ve deneyimi olmayan için oltaya takılan büyük balık kaçan balık olacaktır. Ancak nadiren bazı istisnalarla balık çekilebilir. Ama bu ihtimal %1 bile değildir.

Ama avı yapan büyük balık avı konusunda deneyimliyse avı sonuçlandırma ihtimali vardır. Şartların uygunluğuna bağlı olarak avın sonuçlanma ihtimali yükselir. Kalomayı uygun ayara getirip, oltayı azami sınırlarında kullanarak balığı yorabilir. Bu sayede avı sonuçlandırma şansı olur.

BUYUK BALIKLA MUCADELE ETMENIN ZORLUKLARI NELERDIR

Kaloma Bilgisi

Kaloma bilgisi olmayanın büyük balıkla mücadele şansı hiç yoktur. Büyük balığın gücüne dayanabilecek malzeme yoktur. Özellikle balık kafa vurduğunda oluşturacağı güç kendi kilosunun on katından fazla olur. Şöyle düşünelim; suyun inanılmaz sürtünme gücünü aşıp kendini suyun bir kaç metre dışına fırlatabilen balık ne kadar güçlüdür? Karada 50 – 100 m ye rahatça atış yapabilen zıpkın, suda sadece 6 – 7 m yol alabilmektedir. Balığın vücut yapısından ziyade gücünü göz önünde bulundurmak gerekir.

Bu durumda kaloma kullanımını öğrenmek ve en doğru şekilde kullanmak gerekir. Bu da ancak deneyimle olur. Bu deneyim esnasında pek çok balık kaçırılır. Bu yüzden kalomayı kendiniz ayarlasanız bile arada bir kontrol etmekte fayda vardır. Kaloma kontrolü avcıyı devamlı uyanık ve motive tutar. Avlanma isteğinin şiddeti, avın yapılma ihtimalini arttırır. Balık avında asla umut kesilmemelidir.

BUYUK BALIKLA MUCADELE ETMENIN ZORLUKLARI NELERDIR

Balık Genellikle Taşlık Zeminde Avlanır

Büyük balık oltaya takıldığında taşlık zeminden kum zemine doğru kayılmalıdır. Bu kaydırma işlemi teknenin en düşük hızında yapılmalıdır. Bu sayede balığın taşlık zemine oltayı takmasının önüne geçilmiş olur. Bu manevra av verimliliğini çok arttırır. Ayrıca bu manevra balığın yorulmasını da sağlar. Hatta balığı uzaklaştırma zamanın üç katı kadar balığın yorulması sağlanır. Daha büyük balıklarda bu uzaklaştırma işi, balık ciddi anlamda yorulana kadar devam ettirilmelidir. Avı garantili sonuçlandırmanın yolu balığı tekne ile sürüklemekten geçer.

BUYUK BALIKLA MUCADELE ETMENIN ZORLUKLARI NELERDIR

Takılan Oltanın Kurtarılması

Büyük balık oltaya atladığında kalomayı boşaltarak bir anda dalmaya başlar. Daha oltaya hakim olup tekneyi taşlık bölgeden uzaklaştırmaya fırsat bulamadan dipteki kayalık zemine takılabilir. Yada balık dalmaya başladığında taşlara dolanmış parakete artığı misinalara takılabilir. Taşlara takıldığı için alınamayıp koparılan parakete misinaları büyük balık avında en büyük takılma sebeplerindendir. Her iki durumda da takılmanın olduğu yere oltanın gevşemesine hiç müsaade etmeden gitmek gerekir. Bunu yapmanın en güzel yolu tornistan yaparak gitmektir. Motor geri vitese takılır. Tekne yavaş yolla takılmanın olduğu yere giderken hızla olta sarılıp misina olabildiğince gergin tutulur. Bu şekilde takılmanın daha kötü bir hal alması önlemiş olur. Takılmanın olduğu yerin tam üstüne gelince olta kurtarılmaya çalışılır. Büyük oranda bu durumlarda olta kurtarılır. Sonrasında balıkla mücadeleye devam edilir.

Dipte Takılan Parakete Takım Kalıntısı

Bu takılmalarda en kötüsü parakete misina artıklarıdır. Onlar bir çok taşa takılı oldukları için sabırlı olup tek tek beden misinalarını koparıp oltayı balıkla beraber yükseltmek gerekir. Ama bir aşamadan sonra oltayı çekmek mümkün olmaz. Bu durumda iki seçenek vardır. Birincisi oltanın ip misinası rulo yapılmış bir havluya ipler birbirinin üzerine gelmeyecek şekilde 6 – 7 tur dolanır. Sonra tekneye yol verilir. Ya ip misina, ya da parakete misinası kopar. Parakete misinası koparsa sorun kalmaz. Bu mücadele esnasında balık çok yorulduğu için balığı almak problem olmaz.

Parakete misinasından oltayı kurtarmanın diğer bir yolu da dalıp parakete misinasını kesmektir. Tabii bunu her kesin yapmasını beklemek çılgınlık olur. Üstelik bu oldukça tehlikeli bir çalışmadır. Parakete kancaları, olta takımının kancaları, balığın mücadele gücü ve bütün misinaların mücadele esnasında birbirine dolanması sebebiyle oldukça zor bir çalışma olacaktır. Birde bu çalışmayı derin ve akıntılı sularda yapmak iyice zordur. İleri derecede serbest dalış tecrübesi olmayanlara kesinlikle tavsiye etmem.

Balığı Tekneye Yaklaştırmak ve Tekneye Almak

Balıkla mücadele balığı yorma tekniğine dayalı olarak yapılmalıdır. Yorulmuş bir şekilde tekneye yaklaştırılan büyük balık avcıya çok fazla zorluk çıkarmayacaktır. Böyle bir durumda balığı tekneye almak kolaydır. Ama balık çok fazla yorulmadan tekneye yaklaştırılırsa mutlaka takımda bekletilmeli ve yorulması sağlanmalıdır. Bu aşamada balığı teknenin altında dönerken seyretmek çok keyiflidir.

  • Peki balığın yorulduğunu nasıl anlayabiliriz?
  • Şuuru yerinde olan bütün canlılar saatin yelkovanın döndüğü yönde hareket ederler. Yorulup şuur kaybı olmaya başladığında ise tersi yönde dönmeye başlarlar. Bu yorulmanın anlaşılmasında en önemli bilgidir. Balık boyu büyüdükçe bu bilginin önemi de artar.

Büyük Balıkla Mücadele Etmenin Zorlukları Nelerdir

Büyük Balıkla Mücadele Etmenin Zorlukları Nelerdir

Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/wC5KJmvy6H4

Büyük Balıkla Mücadele Etmenin Zorlukları Nelerdir

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

BUYUK BALIKLA MUCADELE ETMENIN ZORLUKLARI NELERDIR için 2 cevap

  1. Hasan ateş der ki:

    Büyük balık avını en kısa yoldan nasıl öğrenebilirim? Bunun bir yolu var mı?

    • Menderes Yahşi der ki:

      Bilmediğimiz bir konuyu öğrenmenin en kısa yolu eğitimdir. Büyük balık avında usta rehber bir avcının yanında kısa sürede öğrenme şansınız olur. Ya da balık avı turlarına katılarak zaman içinde öğrenebilirsiniz.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.