ANTALYA ADRASANDA HAZIRANDA PALAMUT AVI YAPTIK

Antalya Adrasanda Haziranda Palamut Avı Yaptık:

Akdeniz genel anlamıyla ülkemizin en sıcak denizidir. Böyle olmasında en büyük etken kıyı boyunca uzanan Beydağları zinciridir. Bu dağ zinciri kuzeyin ve İç Anadolu’nun soğuk havasının Akdeniz’i etkilemesini engeller. Bariyer gibi uzanan dağlar soğuk havanın İç Anadolu’da kalmasını sağlar. Bu yüzden Akdeniz’de deniz suyu sıcaklığı 15 – 17 derecenin altına düşmez. Bu sebeple kıyılarda havanın uzun süre soğuk kalması mümkün değildir. Mart – Nisan aylarında 2.000 m. üzerindeki dağlarda karların erimesiyle deniz suyu en soğuk seviyesi olan 15 derecelere düşer. Bu dönem kıyılarda balığın en az olduğu dönemdir. Nisan başından itibaren ısınan havayla beraber deniz ısınmaya başlar.

ANTALYA ADRASANDA HAZIRANDA PALAMUT AVI YAPTIK

Akdeniz’de Palamut Avı Ne Zaman Yapılabilir

Akdeniz’de Palamut suların yeniden ısınmaya başladığı bu dönemde olur. Su sıcaklığı 17 – 21 derece aralığındayken Palamut avı yapılabilir. Hatta bu dönemde Torikler de görülmeye başlar. Mayıs ayında su ısısının 22 – 24 dereceye ulaştığı dönemde Palamut Akdeniz’i terk etmeye başlar. Ara sıra Torik avı yapmak mümkün olur. Suların ısınmaya başlamasıyla Yazılı Orkinos, Tombik, Mavi Orkinos ve Ton balığı yavruları gözükmeye başlar. Özellikle son yıllarda diğer orkinosların yavruları daha fazla gözükmeye başladı.

ANTALYA ADRASANDA HAZIRANDA PALAMUT AVI YAPTIK

2017 Senesinde Deniz Suyu Niçin Bir Türlü Isınmadı

Bu sene deniz suyu çok geç ısındı. Haziran ayında deniz suyu sıcaklığı Mayıs değerlerine ulaşmamıştı. Yüzeyde sıcaklık 22 – 24 derece gösterirken 10 m aşağıda sıcaklık 15 dereceler civarındaydı. Soğuk suyun olduğu bölge çok bulanıktı. Bunun sebebi; Mayıs – Haziran başlarında hala daha 1500 – 2000 m. rakımda kar yağıyor olmasıydı. Bu karın erimesi ve deniz suyunun Akdeniz normallerine gelmesi Eylül ayını buldu.

Deniz suyunun bir türlü ısınmaması yaz aylarında dahi Palamut ve Torik’in Akdeniz’de görülmesinin temel sebebi oldu. Hatta ilerleyen dönemde deniz yüzeyinde su sıcaklığı 26 – 28 derece olduğunda bile 10 m ve aşağısı çok soğuktu. Bunu şöyle anlatmak daha kolay olur. Isınan havayla yüzeyde yaz suyu varken, dağdan gelen kar suyu sebebiyle 10 m aşağıda kış suyu vardı. Bu yüzden oltaya takılan Yazılı Orkinos ve Tombikler hemen derine inmeye çalışıyordu. Aşağılarda çok sıkı mücadele ediyor, ama mücadele sonrası yüzeye gelirken sıcak suya çıktıklarında ölüyorlardı. Oltaya takılan balığı tekneye aldığımızda ya ölmüş oluyor, ya da çok kısa sürede ölüyordu.

ANTALYA ADRASANDA HAZIRANDA PALAMUT AVI YAPTIK

Bu Sene Balık Oynaklarının Az Olmasının Sebebi Nedir

Bütün yaz boyu yüzeyde balık oynaklarının görülmemesinin sebebi de deniz katmanları arasındaki bu sıcaklık farkıydı. Normalde Akdeniz’de deniz suyunun katmanları arasında çok büyük farklar olmaz. Örneğin yüzey ile 30 m arasında Haziran – Temmuz ayında ısı farkı 1 – 2 derecedir. Ağustos – Eylül arasında ısı farkı kalmaz. Su ısısı tam anlamıyla homojen olur. Bu yüzden bu dönemde deniz çok sakin olur. Denizin hareketli olmasının temel sebebi de katmanlar arasındaki ısı farkıdır. Fark azaldıkça deniz sakinleşmeye başlar.

Adrasan’da Torik Avı Videosuhttps://youtu.be/vqvso62jGgU

Antalya Adrasanda Haziranda Palamut Avı Yaptık

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.