YAKALA BIRAK BALIK AVI

Yakala Bırak Balık Avı :

YAKALA BIRAK BALIK AVI

Denizde balığın aleyhine bozulan dengenin yeniden kurulması ve doğal hayatın kendi seyrinde devamı için yakala bırak balık avının yaygınlaştırılması çok önemli bir çabadır. Bunun yaygınlaştırılması için güzel örneklerin ortaya koyulması ve nasıl yapılacağının geniş kitlelere gösterilmesi gerekmektedir.

YAKALA BIRAK BALIK AVI

Balık stoklarının arttırılması için bizim seçtiğimiz yol olgun bireylerin avıdır. Eğer olgun bireylerin avına yönelirsek ufakların büyüyüp, çoğalmasına ve nihayetinde olgunlaşmasına izin vermiş oluruz. Bu çoğalmanın lokomotifidir.

Çoğalmanın önündeki en büyük engel ufak bireylerin büyümesine ve yumurtlayarak çoğalmasına izin verilmeyen av yöntemlerinin, kolay olması gerekçesiyle yapılmasıdır. Oysa balığın büyüme, yavrulama ve çoğalma hakkına saygı duyarsak, balık stokunun armasına ve avımızın büyük balık anlamında verimli olmasına da imkan tanımış oluruz. Doğada her yerde doğru hasat zamanı olgunlaşmanın gerçekleştiği aşamadır. Olgunlaşma öncesi yapılan hasat, ürünün kalitesinin düşmesine ve ekonomik anlamda zarar etmemize sebep olur. Bunun diğer daha önemli anlamı da, balık azalmasıdır. Bu sebeple hasat olgun bireyler üzerinden yapılmalıdır.

YAKALA BIRAK BALIK AVI

Ekonomik Olgunluğa Erişen Balıkların Avı

Olgun bireylerin avını yaparken ihtiyacımız olanı daha az hasatla yapmak çok mümkündür. Bu durum, avlayacağımız balığın adetsel olarak azalmasını sağlayarak, denizden azaltacağımız balık miktarını düşürerek balık üzerindeki baskıyı da azaltacaktır. Buna birde yakala bırak avı yöntemini eklersek, balık üzerindeki baskıyı azalır. Bu durum balık avı kültürümüzün daha üst düzeye taşınmasına vesile olur.

Yakala bırak balık avı yöntemiyle avcı, av tatminini en üst düzeye çıkarır. Böylece denize ve balığa olan bakış açısını bir tık daha üst seviyeye çeker. Denizin ve balığın koruyucusu konumuna geçer. Bu bir kişinin balık avında ulaşabileceği en üst noktadır.

Bu aşamadan sonra hiç kimse, o kişiye ihtiyacı dışında balık avı yaptıramaz. O artık avını yaptığı canlının koruyucusu konumundadır. Sadece ihtiyacı kadar avlanır. Fazlasını geri salar. Böylece sürdürülebilir avcılığın en önemli aşaması yakala bırak avı yönteminin yaygınlaşmasına katkı sağlamış olur. Onu gören diğer insanlarda bu olumlu davranışı benimsemeye başlarlar. Bu sayede bu yöntem toplumda yaygınlaşır.

Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/kMe9A09ggcQ

Yakala Bırak Balık Avı

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

YAKALA BIRAK BALIK AVI için 2 cevap

  1. Berkay der ki:

    Menderes Abi, hangi balıkları geri bırakıyorsunuz? Neden?

    • Menderes Yahşi der ki:

      Berkay bu güzel bir soru olmuş. Hemen cevaplayayım:
      – Balık avı turuna sadece bir tane büyük balık avı yapmak amacıyla çıkıyoruz. Kısmet olurda büyük balığımızı erkenden alırsak bazen ikinci balığa baktığımız oluyor. Bu ikinci balığı geri bırakmak için avlıyoruz. Ama bu yöntemden son zamanlarda vazgeçme eğilimindeyiz. Çoğunlukla büyük balığı alınca hemen dönüşe geçiyoruz.
      – Avlamayı düşünmediğimiz balıkları geri bırakıyoruz.
      – Yumurtalı balıkları geri bırakıyoruz.
      – Yemeyi düşünmediğimiz balıkları, hangi balık olursa olsun geri bırakıyoruz.
      – Yasal olmayan balıkları geri bırakıyoruz.
      – Kural dahilinde olsa bile bize göre küçük olduğunu düşündüğümüz balıkları geri bırakıyoruz.
      – Orfoz Balığını her şartta geri bırakıyoruz. Tekneye şimdiye kadar Orfoz almadık. Orfoz Balığının ormandaki ağaçlar gibi olduğunu düşünüyoruz. Ormandaki ağaçları kesersek orman alanı erozyon sebebiyle çölleşir. Denizde de Orfozun bitirildiği meralarda bütün taşlar kumla dolar. Yani çölleşir.

      Sana bir sır vereyim mi. Biz ne kadar çok balık bırakırsak Allah’da bize o kadar büyük balıkların avını kısmet ediyor. Balığın etine ihtiyacımız olmadığı günler o büyük balıkları da geri bırakıyoruz.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.