TEKNEDE BIRDEN FAZLA OLTAYI KARISTIRMADAN CEKME YONTEMI

Teknede Birden Fazla Oltayı Karıştırmadan Çekme Yöntemi :

Teknede sırtı çekerken oltaların karışmasına sebep oltaların aynı mesafelere salınmaya çalışılmasıdır. Oltalar aynı mesafeye salınırsa dönüşlerde takımların birbirine yaklaşması sonucu karışma gerçekleşir. İki takım birbirine dokunduğu an rapalalar, kaşıklar veya çapariler hemen birbirine dolanır. Bu problemi çözmenin yolu nedir?

TEKNEDE BIRDEN FAZLA OLTAYI KARISTIRMADAN CEKME YONTEMI

Oltaları Farklı Mesafelere Bırakma Karışmayı Önler

Teknede sırtı çekerken oltalar birbirinden farklı mesafelere salınmalıdır. Farklı mesafedeki oltaların ucundaki takımlar birbirinden farkı derinliklerde olacağı için karışmazlar. Örneğin takımlardan biri 75 m salınırken, diğer takım 50 m salınabilir. En ufak rapala bile sırtı çekerken ucundaki gaga sayesinde 1.2 m. derine dalabilmektedir. İki takım arasındaki mesafe 1.2 m olacaktır. Bu fark takımların karışmasını engeller.

TEKNEDE BIRDEN FAZLA OLTAYI KARISTIRMADAN CEKME YONTEMI

Dalma özelliği olmayan takımlar çekilirken aralarında ki mesafe karışmayı önlemek için yetmez. Örneğin ağırlık veya rapala kullanılmadan çapari çekilirken takımlar aynı mesafede olacaklarından birbirine karışırlar. Bunun çözümü kısa mesafeye bırakılacak takıma bir miktar ağırlık ilave etmektir. Yani bu sorunun çözümünde temel konu uzaktaki takımın yüzeye yakın olması, yakındaki takımın da ona göre biraz daha derinde olmasını sağlamaktır. İki takım arasındaki derinlik farkı karışmayı önler. Bunu yaparken hafif takım uzağa, ağır ve/veya derin dalabilen takım yakına şeklinde salınmalıdır.

TEKNEDE BIRDEN FAZLA OLTAYI KARISTIRMADAN CEKME YONTEMI

Dönüşü Kısa Salınan Takımın Olduğu Taraftan Yapmak

Takımlar arasındaki derinlik miktarını arttırmak için dönüşleri kısa takımın olduğu taraftan yapmak gerekir. Bu durumda uzun takım merkez kaçın dış tarafında gergin kalırken, kısa takım daha gevşek kalarak bir miktar daha derinlik kazanır. Böylece takımla karışmadan dönüşler rahatça yapılabilir.

Dönüşlerde Oltaların Karışmasını Engelleyen En Temel Davranış Şekilleri

Oltalar salındıktan sonra kamışlar tekneye doksan derce (90°C) ve suya yakın tutulması gerekir. Böylece dönüşlerde iki oltanın misinalarının birbirine olan mesafeleri suyun sürtünme etkisiyle korunmuş olur. Yani iki misina da aynı parabolü alarak birbirine çok fazla yaklaşamazlar. Dönüş esnasında merkez kaçın dışında kalan oltanın iyice suya yaklaştırılması parabolün bozulmamasını sağlar. Misine motora sürtecek korkusuyla kamış yukarı kaldırılırsa, misinanın suyla teması azalacağından misina diğer takımın üzerine doğru gider. Bu karışmaya sebep olabilir. Ancak takımlar arasındaki mesafe ve derinlik farkı bu durumu tolere edebilir. En doğrusu her şartta oltaları suya yakın tutmaktır.

TEKNEDE BIRDEN FAZLA OLTAYI KARISTIRMADAN CEKME YONTEMI

Takımlar Arasındaki Mesafe ve Derinlik Farkları

Bu takımlar arasındaki derinlik farkını arttırmak için kurşun ağırlık veya daldırıcı aparatlar kullanabiliriz. Bu durumda hafif ağırlığı olan takım uzağa, ağır olan takım yakına salınır. Örneğin 50, 100, 200 gr ağırlık kullanılan üç takımın nasıl salınması gerektiğini örnekle anlatalım. 50 gr ağırlık kullanılan sırtı takımını 75 m uzağa salalım. 100 gr ağırlık olan takımı 60 m uzağa salalım. 200 gr ağırlık olan takımı da 40 m uzağa salalım. Bu durumda üç takım salarak oltaları birbirine karıştırmadan sırtı çekebiliriz. Dönüşlerde sağ ve soldaki oltalar tekneye 90°C ve suya yakın olduğu sürece karışmazlar. Ortadaki takımın uzun takıma yakın tutulması aradaki derinlik farkının daha etkin olmasını sağlar.

TEKNEDE BIRDEN FAZLA OLTAYI KARISTIRMADAN CEKME YONTEMI

Rapalaların Derine Dalma Kapasiteleri Karışmayı Önler

Ağırlık dışında rapalaların derine dalma kapasiteleri de karışmayı önlemek için kullanılabilir. Çözüm aynı prensibe dayanır. Sığ dalan rapala uzağa salınır. Derin dalan rapala yakın mesafeye bırakılır. Hem mesafe farkı, hem de derinlik farkı takımların karışmasını engeller.

Dengesiz Rapala Takımın Karışmasına Sebep Olur

Rapala kullanılan takımlarda rapalaların dengeli olup olmadığı mutlaka salma aşamasında kontrol edilmelidir. Rapalanın dengesizliği hız arttıkça artar. Dengesiz bir rapala karışmanın temel sebebi olabilir. Rapala suya bırakılıp 7 – 8 m salındıktan sonra tekne hızlandığında dönüp dönmediği kontrol edilmelidir. Dönen rapala kullanılmamalıdır. Ya dengesi düzeltilmeli, ya da hiç kullanılmamalıdır. Dönen rapalayla av yapmaya çalışmak boşuna bir çabadır.

TEKNEDE BIRDEN FAZLA OLTAYI KARISTIRMADAN CEKME YONTEMI

Takımların Düzgün Salınması Çok Önemlidir

Dönüşlerde olta misinalarının birbirine teması önemli değildir. İpler, üzerlerinde gam oluşmamışsa birbirini alamazlar. Bu yüzden takımların dönerek iplerin üzerinde gam oluşturmamasına dikkat etmemiz gerekir. Dönen takım balık avı yapamaz. Birde takımların karışmasına sebep olur. Takımları salarken düzgün olduğunun kontrolü mutlaka titizlikle yapılmalıdır. Düzgün takımla av yapılır.

Teknede Birden Fazla Oltayı Karıştırmadan Çekme Yöntemi

Daldırıcı Kurşunla Takım Hazırlık Videosu: https://youtu.be/bYdr6GRB7mk

Teknede Birden Fazla Oltayı Karıştırmadan Çekme Yöntemi

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

TEKNEDE BIRDEN FAZLA OLTAYI KARISTIRMADAN CEKME YONTEMI için 4 cevap

  1. Murat Atasal der ki:

    Teknede en fazla kaç olta çekiyorsunuz?

    • Menderes Yahşi der ki:

      Büyük balık avına genelde iki kişi ile çıkıyoruz. Yemlik balık avı yaparken iki kişi olta çekebilir. Ama yem balığının sorun olduğu zamanlarda ben de ortadan, ucunda rapala olan bir çapari takımı salarak katılımcıların yem balığı avına yardımcı oluyorum. Malum yem balığını ne kadar çabuk avlarsak büyük balık avına o kadar fazla zaman kalıyor. Biz de bu zaman diliminde daha çok meraya bakma şansını elde ediyoruz. Böylece av verimliliğimizi arttırmış oluyoruz. Büyük balık avında verimliliği yüksek olduğu için tek olta çekeriz.

      Büyük balık avında tek olta çekmenin avantajları: https://www.adrasanbalik.com/buyuk-balik-avinda-tek-olta-cekmenin-avantajlari-nelerdir/.html

  2. Irfan der ki:

    Üç oltayı aynı anda çekerken karışmasını engelleyen şey nedir? Dönüşlerde misinaların birbirine değdiğini görüyorum?

    • Menderes Yahşi der ki:

      Oltaları salarken hafif oltayı önce salıyoruz. Hafif olta en uzağa salıp sonraki oltaları ona kıyasla salıyoruz. Her saldığımız oltada bir öncekinden biraz daha ağır kurşun oluyor. Aynı zamanda ilkine kıyasla 15 m kadar daha kısa salıyoruz. Bu sayede oltalar arasında seviye farkı oluşuyor. Bu seviye farkı dönüşlerde misinaların belli bir kesişme noktasında temas etmesine rağmen karışmasını engelliyor. Çünkü takımlar birbirinden 15 m gibi uzak mesafede olması sebebiyle bir araya gelip karışmasını önlüyor.

      Oltaların karışmasının sebebi takımların birbirine temas etmesidir. İki takım bir yerde kesişirse karışması kaçınılmazdır. Bu yüzden oltaların hiç bir zaman bir araya gelmeyecek şekilde salınması gerekir. Bunun yolu da hafif takımdan ağır takıma doğru bir sıra ile takımların salınmasıdır. Bunu yaparken de takımlar arasında sıralı ağırlık farkının olmasıdır. Örnek: salınma sırasına göre; bir kurşun ağırlık olan takım 60 m, üç kurşun ağırlık olan takın 45 m, beş kurşun ağırlık olan takım 30 m salınırsa bu takımları karıştırmadan çekmek mümkün olur. Aynı yöntemle daha fazla takımı karıştırmadan çekmek de mümkündür.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.