PALAMUT AVI TEKNIKLERI

Palamut Avı Teknikleri :

PALAMUT AVI TEKNIKLERI

Rapala ile Yüzey Sırtısı Çekerek Palamut Avı

Tekne 3 – 7 mil arası hızla giderken, önce rapala denize bırakılır. Rapalanın sudaki dengesi ve yüzüşü kontrol edildikten sonra takım kontrollü bir şekilde salınır. Makineden 30 – 70 m arası misina salınır. Birden fazla takım ile av yapılacaksa, takımlardaki ağırlık miktarları ve salınacak misina miktarı bir birinden farklı olmasında fayda vardır. Ağırlıkları veya salınan misina miktarının farklı olması, takımların bir birine karışma olasılığını düşürür. Ayrıca ağırlık ve salınacak misina miktarını farklılaştırdığımızda, karışma ihtimalini neredeyse ortadan kaldırabiliriz. Hafif takımlar uzun salınırken, ağır takımlar kısa salınır. Bu şekilde takımların arasındaki mesafe açılacağından, takılma olasılığı ortadan kalkar.

PALAMUT AVI TEKNIKLERI

Farklı ağırlıklar ve farklı mesafeler, Palamut avı yapma olasılığımızı arttırıcı bir yöntemdir. Öndeki rapalaya yönelen Palamut, öndeki rapalayı yakalayamazsa, arkadaki rapala önünden geçerken daha iştahlı hamle yapacaktır.

PALAMUT AVI TEKNIKLERI

Palamut Çaparisi ile Palamut Avı

Palamut çaparileri genel olarak ağırlık kullanılmadan 20 – 30 m salınarak, dümen suyunun köpükleri arasında çekilir. Bu şekilde, çapariye kovalanan yem balığı imajı verilmiş olur. Bu şekilde yaratılan cazibe ile balığın oltaya yönelmesi sağlanır.

Ayrıca, Palamut çaparisi ağırlık kullanılarak dipten çekilebileceği gibi, dip rapalası kullanılarak da dalması sağlanabilir. Her iki yöntem ile de Palamut avı yapılabilir. Oynaklarda, ağırlık kullanmadan çapari çekilmesi daha faydalıdır. Sonuç vermediği avlarda, ağırlık ilavesi ile daldırılmasında fayda olabilir.

Kaşık, Rapala veya Jig ile At Çek Yaparak Palamut Avı

At çek kıyıdan yapılabileceği gibi, tekneden de yapılabilir. Kıyıdan at çek yapmak için sürünün geçiş zamanları kollanırken, teknede at çek yapmak için oynak bölgelerine yönelmek daha verimlidir.

At çek için kaşık ve rapala nispeten yüzeyden çekilir. Daha derinlerde av yapmak için jig kullanılabilir. Jigler dalarken formuna bağlı olarak değişik hareketler yaparak balığı cezp edebilir.

Rapala ve kaşığı dibe indirmek için kurşun ağırlıklar kullanmak gerekir. Bu yöntemde önce takım salınır sonra tekne durdurulur. Kurşun ağırlığın etkisiyle takım dip yapmaya başlar. Kurşun ağırlık batarken rapalaya gerekli hareketi verir. Bu şekilde derinlerde olan büyük ve küçük balıkların avı yapılabilir.

Aynı Oltada İki Akya Videosuhttps://youtu.be/P5VMNqW2FT8

Palamut Avı Teknikleri

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

PALAMUT AVI TEKNIKLERI için 10 cevap

  1. çağdaş der ki:

    Artık Orkinoslar bittiği zaman sürküleri yeriz.
    Bu işin başındaki insanlar balıktan ne kadar anlıyor ki, tutanlar o kadar anlasın. Türkiye karasularında 2 yıl balık avcılığını yasaklamak lazım. Yoksa akvaryumlardan başka balık kalmayacak.

    • Menderes Yahşi der ki:

      Bu işin başındakiler bu işten yeterince ansalar yapılan pek çok hatanın önüne geçerlerdi. Hatalar halen daha devam ediyorsa durup hepimizin kendimize çeki düzen vermemiz gerekir. bu iş sadece yetkililere bırakılamayacak kadar mühim bir iş. Yetkililer bilmiyorsa, bildiğini iddia eden herkes yetkilileri bildiği konularda bilgilendirme sorumluluğuna sahiptir. Bilgiyi kendine saklayıp yetkilinin o düzeye gelmesini beklersen hiç bir şey düzelmez. Bilen bilgisini ortaya dökecek. Bu bilgi geniş kitleler tarafından tartışılıp olgunlaştırılıp, uygulanabilecek düzeye getirilecek.

      Bence balık avı 5 sene yasaklanmalı. Bu süre içinde profesyonel balıkçı mutlaka maaşa bağlanmalıdır. Bir iş yaparken kimseyi mağdur etmemek gerekir.

  2. Murat Çimenli der ki:

    Sevgili Menderes Ağabey.

    Biz bu uğraşa gönül vermiş balıkçılar için; zaman harcayarak, emek vererek ve en önemlisi senelerin verdiği tecrübelerini paylaştığın için ne kadar teşekkür etsek azdır. 48 yaşındayım ve aklım erdiğinde beri bu uğraşa gönül vermiş biri olarak konuşuyorum; bırak malzeme paylaşmayı, bir düğümü yada oltaya bir yem takmayı veyahut en basitinden bir takım paylaşmayı yapmamış çok “insan” gördüm bu alemde. Rahmetli Uğur Mumcu’nun dediği gibi “bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan” çok insan var…

    Bu vesile ile şeker gibi bir bayram diliyorum. ..
    Rastgele 🙂

  3. BAYRAM KAPTAN der ki:

    Bodrumdan merhabalar öncelikle bu siteye emek veren bu balık tutkunu arkadaşlarıma kocaman selamlar. Bu arkadaşlar hobi olarak sadece balık yemek için balık tutuyorlar siz neden gırgır ve troller hakkında yorum yapmıyorsunuzda bu kendi hallerinde arkadaşça balık tutup vakit geçiren arkadaşları insafsızca eleştiriyorsunuz anlamış değilim. sayın Erhan Teke belliki bu yorumu yazdığın gün senin morelin bozukmuş yada kötü bir gün geçirmişşin konuşmak için konuşmuşsun bence sen trol ve gırgırların nasıl avlandığını öğren ve tekrar bu arkadaşlara yorum yaz teşekkürler

  4. mehmet der ki:

    Yalnız bunlar Palamut değil, Yazılı Orkinos. Limitler dahilinde avlanmalı (boy 45 cm. ve kişi başı 2 adet). En az bir kere havyar bırakmasına izin vermek lazım, balık sevdasının torunlarımıza da kalması için.

    • Menderes Yahşi der ki:

      Limitler konusunda size katılıyorum. Fakat balık sevdasının torunlarımıza kalması için bu yetmez. Ülkemizde balık avı denince akla 10 – 20 cm balıklar geldiği sürece balığımızı tüketmeden göçe zorladığımız için şu an itibariyle balık stokumuz hiç kalmamıştır. Bir kaç senedir avladığımız balık göçmen balıktır. Bunu balık avlama periyotları arasındaki uzun aralardan çıkarmak mümkündür. Şu an itibariyle zaten bırakın torunları, çocukları bizim avlayacağımız kendi balığımız kalmamıştır. Başkalarının göçüp gelen balıklarını avlamay çalışıyoruz. Gerçekten balığımızı çoğaltmak istiyorsak, öncelikle ufak balık avından derhal vazgeçip, yapabiliyorsak büyük balık avına yönelmeliyiz. Ufak balık bollaştıkça büyük balık miktarının da hızla arttığını çok kısa bir zaman diliminde gözlemek mümkün olacaktır.

      Yakaladığımız balıklara Palamut dememizin sebebini bir çok yazıda açıkladım. Ama yeri gelmişken burada da açıklayayım. Akdeniz bölgesinde her balıkçı veya balıkla uğraşan amatör avcı, orkinos ailesinden olan ve 3 Kg kadar olan balıklara Palamut der. 2 – 3 Kg üstüne de torik der çıkar. 5 Kg üstü için de bazıları Orkinos der. Çok az kişi Yazılı Orkinos, Tombik, Uzun Kanat Orkinos, Mavi Orkinos ve Ton Balığı ibarelerini kullanır. Bütün bu saydığım balıklar Akdeniz’de avlanır. Bunların 100 Kg üstü olan büyükleri de açıklarda dolaşır. Bence de bu balıkların ufaklarını avlamak yerine, açıkta büyüklerinin avını yaparak, ufakların daha hızla onların yerini alması sağlanırsa, çok kısa sürede balık stokumuz artar ve torunlarımızın torunlarına bile balık kalır.

      • Erhan Teke der ki:

        Palamut olarak bahsedilen baliklardan sadece, gördügüm kadari ile 1 tanesi palamut, kim ne derse desin ama sizin bu isten ekmek yiyen biri olarak bunlara palamut demeniz yanlisini hakli cikartmaz, kaldi ki yapilan asiri avlanim balik stoklari konusu sizin de uymaniz gereken kanuni gerekcelere dayanir. Ama görüyorum ki av sadece et katliami ile yapilmis ve sirkulere uyulmadigi gibi haksiz bir savunma ile kendinizi aklamissiniz. Vicdan ile cep arasindaki bosluk doldugunda, ortamda balik kalmadiginda umarim sizde ve biz balikcilar da rahata erecegiz. Büyük balik avlama konusunda ise benim görüsüm tam tersidir, cinsel olgunluga erismis, büyük bir balik ile kücük balik arasindaki yumurta sayisindaki farki bilmek icin bu isin uzmani olmaya gerek yok. Söz konusu olan balik avi ise vicdani degerlerle belirlenmis av en saglikli avdir, para bunun önüne gecmedigi sürece…Rastgelsin.

        • Menderes Yahşi der ki:

          Ak deniz bölgesinde bu balığa Palamut dendiği için yerel jargona uymak adına bizde bu ismi kullanırız. Bu avın yapıldığı tarih bir öncekin sirkülere tabi ve kurallara uygun. Bu balıkları yem balığı olarak avlarız. Genellikle bir gün içinde 6 -7 adeti geçmez. Çoğu zaman 3 – 4 adettir. Bizim derdimiz Palamut ve benzeri balıkları avlamak değildir. Bunu sitemizi inceleyerek görebilirsiniz. Kurallara uymak konusunda bizden daha iyisini bulabilirseniz tanışmak isterim. Biz yemeyeceğimiz balığın avını yapmayız. Avlamışsak da geri bırakırız. Bazı balıkların avını hiç yapmayız. Örneğin ORFOZ.

          Şunu peşinen belirteyim. BİZ BALIK SATMAYIZ. SADECE YEMEK İÇİN BALIK AVLARIZ. O DA SADECE BİR BÜYÜK BALIKTIR. Bu konuda lütfen siteyi inceleyin.

          ” Vicdan ile cep arasındaki boşluk dolduğunda, ortamda balık kalmadığında umarım sizde ve biz balıkçılar da rahata ereceğiz.” Bu sözü bize eleştiri olarak yönelttiğiniz için sizi Allah’a havale ediyorum. Bu işi büyük bir aşkla yapan birisi olarak çok büyük esef duydum. Umarım vicdanı ile yüzleşmesi gereken siz olmazsınız. Birisine ön yargılarla iftira etmek kolaydır. Savunduğun uğurda doğruları kimseyi kırmadan ortaya koymak ise zor iştir. Zaman, sabır ve sağduyu ister.

          Büyük, küçük balık kavramına açıklık getirmek gerekirse, bizim için 3 Kg altı balıklar KÜÇÜK, 3 Kg üstü balıklar da BÜYÜK tür. Balık avı turlarımızda genel kabul gören büyük balık ise 5 -10 Kg üstü balıklardır.
          Dünyanın her yerinde akıllı insanlar sadece ekonomik olgunluğa erişmiş ürünlerin hasadını yapar. Akılsızlar olgunlaşmamışların hasadını yaparak fakirleşir.

          Denizde cinsel olgunluğa ulaşmış balıklar arasında, her bir büyük balık başına kaç tane cinsel olgunluğa ulaşmış küçük balık düşer? En iyi hesapla 1000 tane. Bir büyük balık, cinsel olgunluğa ulaşmış kaç balığın yumurtasından daha fazla yumurta yumurtlayabilir. Bir büyük balığın binlerce cinsel olgunluğa ulaşmış balıktan daha fazla yumurta mı yumurtlayacağını kanaatine nasıl varıyorsunuz? Bu nasıl mantık? Bu hesap doğada nerede gerçekleşebiliyor? Böyle bir örnek var mı? Kaldı ki balıklar belli yaştan sonra cinsiyet değiştirirler. Kimisi erkek olurken, kimisi de dişi olur. Bazıları aynı cinsiyette devam eder.

          Sağlıklı av, yiyebileceğin kadar balık avıdır. Daha fazlası değil. Bunu bir çok yazımızda belirttiğimi görebilirsiniz. Biz yaptığımızı söyleriz, söylediğimizi de yaparız. Daha bilmediğimiz ne kadar değişken var. Küçük balığın önemi sadece çoğalmak için de değil, aynı zamanda besin zincirinin önemli parçası olması sebebiyle de önemlidir. Bir başka önemi de, bir bölgede balık adetsel olarak ne kadar fazlaysa o bölge balık yoğunlaşma alanıdır da…
          Umarım mesajımı önyargılarınızdan arınmış olarak alabilirsiniz. Ön yargılar adamı kör eder. Kanaatler ise şuursuz yapar. Akıllı adam araştırmadan kimseyi suçlamaz. Üstelik iftira düzeyinde…

          • doganay der ki:

            Yorumunuzda çok haklısınız. Ama Yazılı Orkinos katliamı maalesef Antalya merkez Konyaaltı Falezlerinde yapılır . Adam ne denk gelirse ister. 3 tane 20 cm Çingene Palamut’u der. Ama Yazılı Orkinos ki bu tür 10-13 kg büyüyebilir. ister 2 tane 3 kg yazılı alıyor. Üstelik bu, bir günde aldığı değil. Sabah ve akşam alıyor bu sayıyı. Tabi balık oradaki meradan uzak duruyor. Kimse balık tutamıyor.

            Bu konuda bakanlığa da çok iş düşüyor. Antalya da sadece limanda balık tutanları denetleyerek balık popülasyonu artmaz. Yanlış balık tutanların düşük cezalar yerine çok yüksek para cezası ve meraları arada bir denetleyen memurlarla çözülür.

            Ayrıca o katliamcılar o kadar mantıksız avlanır ki 5cm lik Sargoz olsun, İspari olsun poşete alıyor.

            Oradaki balık katleden adama “senin tuttuğun balık Yazılı Orkinos, palamut değil. Ayrıca 45-50 cm altının avlanması yasak ve cezası 200 tl” dememe rağmen, adam bana sadece ”Bizim işimiz bilenle değil bilmeyenle” dedi . Kendimi zor tuttum. Faleze atacaktım . Bakanlığa bu konuda çok iş düşüyor. Bırakın çocukları ben bile balık tutamamaktan endişeleniyorum.

            Ben daha reşit olmadığımdan sertifikaya gerek yok. Ama bunu sertifika verirken insanları doğru yetiştirip balık avlamasına izin verilmeli. Yunanistan da adamlar nasıl kıyıdan 5 kg kuzu çekebiliyorsa, bu olayın Türkiyemde de olmasını isterim.

          • Menderes Yahşi der ki:

            Balıkçılık sertifikaların belli bir eğitimden sonra verilmesi fikrine katılıyorum. Dünyada pek çok örneği ver. Aklın yolu da bunu gösteriyor.

            Sana öncelikle önerim; hiddetten ve korkudan uzak durmandır. Tabii bunu reşit olmamış, kanı deli gibi akan (deli kanlı) birisinden istemek çok da hakkaniyetli değil. Ama sabır ve sağduyu pek çok şeyi halleder. Hiddet seni haklı iken haksız ve suçlu durumuna sokabilir. Allah, bütün peygamberlerine sadece tebliğ (bildirme, insanların anlayabileceği tarzda izah etme) yetkisi vermiştir. Bize de düşen, insanları kırmadan, incitmeden, rencide etmeden sadece açıkça anlayabileceği tarzda bilgilendirmektir. Daha ileri gidersek, o insanı ve çevresini kaybederiz. Kaybetmek amaçtan uzaklaşmak olur ki, bu bizimde kaybetmemiz olur.

            Denizde denetim, doğru bir uygulama değildir. Denetim balığın alım-satımının yapıldığı noktalarda olmalıdır. Kural dışı balık bu noktalarda alınmazsa, kimse o balığın avını ticari olarak yapmaz. Bu durum, bir süre sonra balık avcılığı kültürünü bir üst seviyeye çekecektir. Kültür değişiminden en önce amatör balıkçı nasibini alır. Dolayısıyla kimseyle uğraşmadan, çatışmadan karada bu işi belediye, maliye ve ilgili bakanlık marifetiyle yapılabilir. Üstelik bu işin uygulaması için uzun zamanlara ve eğitimlere de ihtiyaç yoktur. Hükümet uygulamaya geçtiğinde çok kısa zamanda sonuçlar olumlu bir şekilde kendini gösterir. Kimse satamayacağı balığı avlamaz.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.