OLTAYA ATLAYAN BUYUK BALIGI HIZLICA CEKMEK

Oltaya Atlayan Büyük Balığı Hızlıca Çekmek :

OLTAYA ATLAYAN BUYUK BALIGI HIZLICA CEKMEK

Büyük balık avı, kaloma bilgisi olmadan başarı ile sonuçlandırılamaz. Öncelikle balığın mücadele gücü karşısında kancanın geçtiği yer yırtılır. Kanca güçlü bir dokuya geçmişse bu sefer takım kopabilir veya kamış kırılabilir. Takım kopmaz ve kamış kırılmazsa balık takımı elimizden alabilir. Bütün bunların olmaması için kaloma ayarı en azından takımın en zayıf yerinden daha düşük seviyede olacak şekilde ayarlanmalıdır. En doğru kaloma ayarı ise bizim uzun süre mücadele edebileceğimiz seviyeye uygun olarak ayarlanmalıdır. Bu ayar kişiden kişiye veya avdan ava değişim gösterebilir. En güzeli, balıkla mücadeleyi yardım alarak sürdürmektir. Böylece diğer kişilerde balıkla mücadele etme şansını elde etmiş olur. Balık avı gerçek anlamda bir paylaşım sporudur.

OLTAYA ATLAYAN BUYUK BALIGI HIZLICA CEKMEK

BUYUK BALIGI YORMADAN CEKMENIN SONUCLARI NELERDIR

Kapalı Kalomayla Büyük Balıkla Mücadele

Oltaya atlayan 3 – 5 Kg balıkları kapalı kalomayla ilk andan itibaren hızlıca çekmeye çalışabiliriz. Tabii gücümüz yettiği kadarıyla. Genellikle 3 Kg bir balığa gücümüz yeter. Ama 5 Kg ve üstü balıklarda büyük bir ihtimalle gücümüz yetmeyecektir.

OLTAYA ATLAYAN BUYUK BALIGI HIZLICA CEKMEK

Büyük Balığı Hızlıca Çekmek İnsanı Çok Çabuk Yorar

Büyük balık oltaya atladığında hızlıca çekmeye çalıştığımızda gücümüz yetmez. O kadar hızlı yoruluruz ki, ne olduğunu anlamadan tükenmişlik sendromu yaşarız. Balık avında yorulmak en büyük hataların yapılmasına sebep olur. Çünkü yorgun vücut ile beyin aynı senkronda çalışmaz. Bu uyumsuzluk algının bozulmasına senkron kaymalarına sebep olur. Alınan kararlar uygulanamaz veya yanlış uygulanır. O kadar yanlış kararlar alınır ki, hayati riskler bile söz konusu olabilir. Bu durumda en güzel şey balığın kendini kurtarıp kaçmasıdır.

OLTAYA ATLAYAN BUYUK BALIGI HIZLICA CEKMEK

İlk anda balığı kaçırdığımız için üzülürüz. Ama biraz muhakeme yaptığımızda, balıkla mücadele devam etseydi başımıza gelecek problemleri hesaplamaya başlarız. Sonunda “balık iyi ki kaçmış” deriz. Böyle bir durumda balığın kaçması başımıza gelebilecek en güzel şeydir. Yoksa başımıza neler gelebileceğini düşünmek ve anlatmak istemem. Gerçek anlamda bir felaketle sonuçlanabilir.

OLTAYA ATLAYAN BUYUK BALIGI HIZLICA CEKMEK

Büyük Balığın Avcıdan Daha Güçlü Olduğunu Keşfetmek

Büyük balık oltaya atladığında ilk fark ettiğimiz tahminlerimizin ötesinde güçlü olduğudur. Özellikle 15 Kg üstü büyük balıklar o kadar hızlı kaloma boşaltırlar ki, insanda hiç durmayacak hissi yaratırlar. Bu durum insanı bir anda bunalıma sokabilir. Balık kaloma boşaltmaya başladığında ilk olarak “bu balıkla nasıl mücadele edeceğiz” sorusu sorulur. Çaresizlik o kadar ileri boyuttadır ki, insanlar neredeyse balığı salalım gitsin moduna girebilmektedir. Ama kaloma ayarı bu aşamada devreye girer. Avcıdan ve oltadan daha güçlü olan büyük balık sabırla mücadele edilerek sonunda tekneye alınır. Avcılar için bu mücadele şekli büyük bir tecrübedir.

OLTAYA ATLAYAN BUYUK BALIGI HIZLICA CEKMEK

Kaloma kullanım mantığını öğrenen avcılar için artık balık avı mantığı tamamen değişim göstermiştir. Artık avcılık onlar için başka bir boyuta taşınmıştır. Oltanın balıktan daha güçsüz olmasının bir önemi kalmaz. Uygun kaloma ayarı yaparak sabırla mücadele etmek her şeyin çözümü olduğu öğrenilir. Ama öğrenilecek çok pek çok şey vardır ve öğrenilebileceklerin bir sınırı da yoktur. Öğrendikçe ne kadar bilgisiz olduğumuzu fark ederiz. Sürekli önümüzde yeni ufuklar açılır. Her öğrendiğimiz detay bizi daha büyük ve güçlü balıklarla mücadele edebilecek konuma taşır.

OLTAYA ATLAYAN BUYUK BALIGI HIZLICA CEKMEK

Büyük Balıkla Mücadelenin Kolay Yolu

Büyük balık avı yapıyor olsak bile en doğru kaloma ayarı, uzun süre mücadeleyi devam ettirebileceğimiz güçte bir ayar olmalıdır. Gücümüzün üzerinde ayarlayacağımız kaloma ayarı çabucak yorulmamıza sebep olur. Tek başımıza mücadele ediyorsak yorulduğumuz an ne yapabiliriz:

  • Kalomayı gevşetebiliriz.
  • Çıkrık makinenin çift devir özelliği varsa daha küçük dişlilerin devreye gireceği ikinci devire geçebiliriz. Bu şekilde makinenin kolunu çevirmek çok kolaylaşır. İkinci devirde makinenin sarma miktarı azalır. Balığa uygulanan güç azalınca balığın oltaya uyguladığı güç de azalmaya başlar. Etki-tepki prensibi gereği.
  • Motora en düşük hızda yol verip açık denize doğru yol alırken sarma işlemine ara veririz. Böylece balığı tekne ile yormaya devam ederiz. Düzenli uygulanan güçler karşısında balık mücadele etmeye bir süre sonra ara verir ve tekne hızında bize ayak uydurur. Bu da balık avı mücadelesinin ilginç bir yönüdür.
  • Balık çok büyükse ve kalomayı boşaltarak açığa doğru giderken makinede mücadele için yeterince ip misina kalmadıysa, önce tekne boşa alınır. Sonra kamışın ucu yukarı kaldırılıp motor geri vitese takılır. Tekne geri gitmeye başladığında kaloma takımın en zayıf yerinin kopmayacağı kadar sıkılır. Sonra motor tekrar boşa alınır. Artık tekneyi balık çekmeye başlar. Yani kalomayı tekne ile vermeye başlarız. Balık tekneyi çekerken bizde çıkrık makineyi sarıp tekneyi balığa doğru yaklaştırırız. Bu yolla hem balığı yorarız. Hem de sarabileceğimiz bir kaloma ayrı elde etmiş oluruz.
  • Yorgunluğa yenik düşüp sarmayı durdurup, her riski göze alıp oturup dinlenmeye çalışabiliriz.

Son seçenek gerçek anlamda risklidir. Büyük balıklar durumu algılamış gibi her türlü kaçış manevralarına başlayacaklarından emin olabilirsiniz. Büyük balıkla mücadele asla kontrol dışı bir şekilde durmamalıdır. Kontrolü kaybeden avı da kaybeder.

HIC BEKLENMEDIK YERLERDE AKYA AVLAMAYA BASLADIK

Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/m_PFe6m6vbc

Oltaya Atlayan Büyük Balığı Hızlıca Çekmek

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.