CIKRIK MAKINE KULLANIMI

Çıkrık Makine Kullanımı :

CIKRIK MAKINE KULLANIMI

Tanımı

Normal makineye göre, daha fazla ip sarma kapasitesi olan, daha güçlü, zor işlerin yapılabileceği kapalı sistemli makinelerdir. Çıkrıklar, misina kılavuzlu ve kılavuzsuz, koldan kaloma ayarlı veya debriyajlıdır.

Teknede Çıkrık Makine kullanımı

Tekne hareket halindeyken sahte yem veya çapariden oluşan takım kontrollü bir şekilde denize bırakılır. Sonra kamış tekneye 90 derece ve suya yakın tutulur. Birden fazla olta salındığında, oltanın karışmaması için gerekli bir tutuş şeklidir. Bu şekilde tutarken, çıkrık makine dışa bakar. Normal makineler kamışın altında yere bakar vaziyetteyken, çıkrık makineler tam tersi yukarı bakar pozisyonda kullanılır.

CIKRIK MAKINE (16)        CIKRIK MAKINE (5)        CIKRIK MAKINE (8)

Takımı denize bırakıp kamışı tekneye 90 derecede ve suya yakın tutulur. Çıkrık makinenin açma-kapama kolunu açarız. Açma-kapama kolunu açtığımızda, takımın suda sürtünmesiyle ip misina boşalmaya başlar. Boşalmayı kontrol altında tutmak için kamışı tutan elimizin baş parmağını makara üzerine hafifçe bastırıp yavaşlatıcı olarak kullanırız.

BUYUK BALIKLARLA MUCADELE TEKNIKLERI NELERDIR

Makaradan misina boşalırken ne kadar misina saldığımızı bilmek için misina kılavuzunun gidip gelişlerini saymamız gerekir. Bir gidip gelmeye bir tur deriz. Çıkrık makinenin bir turda ne kadar misina salındığını önceden hesaplamamız gerekir. Bu durumda ne kadar bıraktığımızın hesabını yapmak kolaydır. Bir turda 5 m misina bırakıyorsa, 10 turda 50 m ip misina salmış oluruz. Misina kılavuzunun, böyle güzel bir özelliği vardır.

BUYUK BALIKTA CIKRIK MAKINE KULLANIMININ ONEMI

İp misinayı salma işlemi bittikten sonra açma-kapama kolunu kapatırız. Açma-kapama kolunu kapadığımızda hemen kaloma ayarını yapmamız gerekir. Kaloma ayarı en kolay şu şekilde yapılır. Önce kaloma, takım serbest akışa geçene kadar açılır. Akış başladığında, kademeli olarak yavaş yavaş sıkılır. Serbest akışı durdurduktan sonra, bir iki çıt sıkmak yeterli olacaktır. Bunun kararı, teknenin hızına, avlamayı planladığınız balığa ve tecrübelerinize göre yapılır.

CIKRIK MAKINE KULLANIMI

Kaloma Ayarı ve kullanımı

Artık, balığın gelmesini bekleye biliriz. Balık oltaya asıldığında, kaloma hızla boşalmaya başlayacaktır. Kaloma boşaltırken, kamışı kolay sarabileceğimiz pozisyonda elimize alıp, sarmaya başlarız. Balık geldiğinde, sarmak dışında hiçbir şey yapılmaz. Kalomaya kesinlikle dokunulmaz. Balık ilk asıldığında, rahatça kalomadan alarak yorulmalıdır. Kalomanın kapatılması, balığın kaçmasına izin verilmesi anlamına gelir. Balık oltaya yakalandığında önemli olan, balığı biran evvel tekneye almak olmamalıdır. Bu sizi, hataya sürükler. Balık oltaya takıldığında, balık avının keyfini yaşayarak, oltayı çekmeye çalışırsanız, balığı almanız neredeyse kesindir. Doğru kaloma kullanımı, balığın garantisidir. Büyük balıklar, her zaman hatanızı kollar. İlk hatanızda, cezayı keser. Büyük balık avı, büyük bir disiplin, tertip ve sabır ister. Bir avcıda bunlar varsa, büyük balık avı garantidir.

BUYUK BALIK AVINDA NEDEN CIKRIK MAKINE KULLANILMALIDIR

Her amatör avcı, büyük balıkla mutlaka karşılaşmıştır. Kaloma kullanım mantığını bilmeyen 100 balıkçıdan ancak 2 veya 3 o balığı, çok iyi yerinden kancaya geçmesi ve misinanın kuvvetli ve kalın olması durumunda alabilir. 97 balık oltayı ilk vuruşta kopararak, kancaları, halkaları açarak veya kendini yırtarak, kurtarır. Avcı, ne olduğunu anlamadan bir anda balığın vuruşu ve kendini kurtarmasıyla şoka girer. Bu olay bir çok kez tekrarladığında, kendini çok kötü hissetmeye başlar. İşte bu aşamada, araştırmalar ve işin sırrını öğrenme çalışmaları başlar. Bu işin sırrı, kaloma kullanım mantığını öğrenmektir.

AKYA OLTASININ HAZIRLANMASI VE BIRAKILMASI

Akya Oltasının Salınma Videosu: https://www.dailymotion.com/embed/x295m90

Çıkrık Makine Kullanımı

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

CIKRIK MAKINE KULLANIMI için 2 cevap

  1. Serhan der ki:

    Merhabalar Menderes bey,

    Kuzu avı için canlı indirdiğiniz çıkrıkta kaç mm ip misina kullanıyorsunuz..?
    Ayrıca çıkrıkta ki sarılı misina uzunluğu kaç metre olarak tavsiye edersiniz.?
    (min. ve tavsiye ettiğiniz değerler)

    Çok teşekkürler,

    Serhan

    • Menderes Yahşi der ki:

      Büyük balık avında 0,58 mm. 68 Kg çekeri olan Sufix ip misina kullanıyoruz. Çıkrık makinenin ip sarma haznesi dolana kadar sarım yapıyoruz. Her makinede en az 300 m ip misina sarılı oluyor.

      Ayrıca Dynamix Jigging Line ip misinayı da tavsiye ederim. Bu ip misinayı daha uzun sarın yapmak istediğimiz büyük çıkrıklarda ilk katman olarak kullanıyoruz. Çıkrık makinenin sarım haznesine önce 0,50 veya 0,42 mm Dynamix ip misinadan 500 m sarıyoruz. Üstüne de 200 veya 300 m Sufix ip misina sarıyoruz.

      Sufix ip misinayı hem çok uzun ömürlü olduğu için, hem de darbelere ve sürtünmelere daha çok dayanıklı olduğu için tercih ediyoruz. Aynı şekilde sufix misinalar da darbeler ve sürtünmeler karşı çok dayanıklıdır. Akya takımlarında da Queen Star 1,04 mm misina kullanıyoruz. https://www.adrasanbalik.com/akya-oltasinin-yapilisi-canli-yemle-kullanilisi/.html

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.