BUYUK BALIKLA MUCADELE ETMEK KOLAY DEGILDIR

Büyük Balıkla Mücadele Etmek Kolay Değildir :

BUYUK BALIKLA MUCADELE ETMEK KOLAY DEGILDIR

Uzun yıllardır balık avı turlarımıza katılan arkadaşlar vardır. Bunlar içinde en kısmetlilerden birisi de Cengiz ve eşi Eliftir. Özellikle Elif ilk tura çıktığında 30 Kg Akya avı yapmıştık. Cengiz 5 – 10 Kg bir büyük balığa razıyken Elif’in 30 Kg Akya avı ile büyük mutluluk yaşamıştı. Cengiz en sevdiği hobisini eşiyle paylaşmış ve hayallerinin ötesi bir avla ödüllendirilmişti. Bu avımız Cengiz’in de ilk büyük balık avı olmuştu. Cengiz bu sayede büyük balık avını yapabilmenin yolunu da bulmuş oldu. Elif’in kısmeti, Cengiz’in büyük balık avı yapmasına vesile oluyordu. Sonraki pek çok turda bunu test ederek içselleştirdi. Artık turlara Elif veya yakın arkadaşlarından bir bayanla çıkmaya başladı. Bazen de kızıyla çıkıyordu. Ama değişmeyen tek şey vardı. O da Cengiz bu sayede her seferinde büyük balık avı yapıyordu.

BUYUK BALIKLA MUCADELE ETMEK KOLAY DEGILDIR

Denize ve Balığa Uzak Kalmak Zordur

Bu seneki balık avı turuna da kalabalık bir grupla gelmişlerdi. Cengiz üç sabah avına çıkmak istiyordu. İlk tura Elif ile çıktılar. Elif bir süredir turlara gelemiyordu. Balık avını çok özlemişti. Bunu her fırsatta belirtiyordu. Güzel bir Adrasan sabahında sahilden onları aldım. Kıyıdan açılırken yemlik balık avı için oltaları salmaya başladık. Yem balığı avımız kısa sürede tamamlandı. İstikametimiz Pırasalı Adaydı. Pırasalı Adaya yaklaşırken bir tane daha canlı yem alıp büyük balık avına başladık.

BUYUK BALIKLA MUCADELE ETMEK KOLAY DEGILDIR

Canlı Yemle Dip Sırtısı Yapmaya Başladık

Canlı yemi Akya Oltasında hazırlayıp suya bıraktık. Hemen ardından motora yol verip oltayı derin sulara saldık. Mera derinliğimiz 80 m civarındaydı. Bazı yerlerde oltayı 80 – 100 m arasına kadar daldırmayı planlıyorduk. Buna göre oltayı saldık. Sonra oltayı Elif’e verdik. Elif, hem uzun zamandır balık avına çıkamadığı için, hem de çok kısmetli olduğu için ilk sırayı almayı hak ediyordu. Öyle de oldu. Daha merada tam olarak pozisyon almadan ilk oltayı derinleştirme denememizde kaloma şiddetle boşalmaya başladı. Sonra balık oltaya çok çekiştirmeden peşimizden gelmeye başladı. Biz en düşük hızda meranın dışına doğru yönelmişken balık da bizi takip etti. Bu şekilde kalomayı uygun ayara getirmek için sabırla bekledik.

BUYUK BALIKLA MUCADELE ETMEK KOLAY DEGILDIR

Büyük Balığın Yemi Yutup Kancaya Geçmesini Bekledik

Aradan ne kadar zaman geçti, bilmiyorum. Olayın heyecanı ile zaman hiç geçmiyor gibiydi. Ama biz beklemeye kararlıydık. Oltanın kaloması gevşek konumdaydı. Arada balık dilediği gibi kalomayı boşaltabiliyordu. Neden sonra balık hızla kalomaya asılmaya başladı. Bu durum kancanın balığa geçtiğinin işaretiydi. Kademeli bir şekilde kalomayı olması gereken ayara getirip mücadeleye başladık. İlk başlarda balık dipte olduğu için çok çekiştirmedi. Bizimle beraber derin suya doğru gelmeye devam etti.

BUYUK BALIKLA MUCADELE ETMEK KOLAY DEGILDIR

Akya Çok Sıkı Mücadele Ediyor

Yeterince derin suya çıkınca tekneyi durdurup mücadeleye başladık. İlk mücadeleyi Elif yaptı. Elif yorulunca oltayı Cengiz’e verdi. Bu arada balık tam altımıza kadar gelmiş ve olta ipi 90° açı yapıyordu. Artık balık dipten yükselmeye başladıkça daha sıkı mücadele etmeye başlamıştı. Bu yüzden Cengiz’in yardıma ihtiyacı vardı. Bu sefer bir süre oltayı ben çekip tekrar Cengiz’e verdim. Sonra Elif oltayı aldı. Derken iki üç tur bu şekilde mücadeleye devam ettik. Ne zaman olta Cengiz’e gelse balık daha sıkı mücadele ediyordu. Sanki Cengiz oltayı alınca balık kızıyor gibiydi. Cengiz bu durma içerleyip duruyordu. Ne yapsın balığın bütün hırsı ona yansıyordu.

Balığın Mücadeleci Olmasının Sebebi Belli Oldu

Sonunda balık teknenin altında gözüktü. Muhteşem bir Akya dönerek yukarı doğru yükseliyordu. Cengiz takımı çekmeye başladığında teknenin altında dönerek ve kabarcıklar çıkararak yüzeye geldi. Uzanıp muhteşem Akya’yı tekneye aldık. Çok güzel bir av yapmıştık. Elif ve Cengiz çok mutluydu.

Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/hLg-sJjptnA

Büyük Balıkla Mücadele Etmek Kolay Değildir

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI HIKAYELERI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

BUYUK BALIKLA MUCADELE ETMEK KOLAY DEGILDIR için 2 cevap

  1. IRFAN UNVER der ki:

    Büyük balık avında neden çıkrık makine kullanıyorsunuz? El oltası ile bu av yapılamaz mı?

    • Menderes Yahşi der ki:

      Çıkrık makinenin makara haznesine diğer makinelere göre daha fazla ip misina sarma imkanı vardır. Büyük balık kalomayı şiddetle çekerek çok fazla ip misina boşaltabilir. Büyük balıkla etkin ve yorulmadan mücadele edebilmek için ip misina miktarı ne kadar fazla olursa o kadar iyi olur. Bu yüzden çıkrık makine makarası ne kadar ip misina alabiliyorsa o kadar ip misina sarılmalıdır. Oltaya ne kadar büyük balığın atlayacağı hiç belli olmaz. O atlayan balığın ne kadar ip misina boşaltacağı da belli olmaz. Bu şekilde hazır olmadığımız her avı kaçıracağımız kesindir. Ayrıca bu aşamada ne kadar ciddi problem yaşayacağımızı da Allah bilir. Her duruma hazır olmanın yolu mücadele için ayrılan ip misina miktarına bağlıdır.

      Teknede kullanmak için üst seviye bir makine almak istiyorsak, aynı üst seviye teknik özellikleri çıkrık makinede daha ucuza alırız. Bunun sebebi, çıkrık makine daha büyük gövdeli olduğu için bir çok özelliği yerleştirecek yerin daha fazla olmasıdır. Düz makine her ilave özellik çok fazla maliyet yaratır. Ayrıca çıkrık makine düz makinelere göre daha sağlamdır. Teknede büyük balık avında kullanılacak makinenin çıkrık olması bence doğru seçimdir.

      Büyük balık avı el oltası ile yapılabilir. Ama tecrübesiz bir avcı için çok ciddi güvenlik sorunları yaratacaktır. Güvenlik açısından kesinlikle el oltasını tavsiye etmem. Oltaya hangi boyutta balık atlayacağını kim bilebilir ki? Örneğin 20 – 30 Kg ve üstü bir balığı elle çekmek, usta bir avcı için bile çok ama, çok zordur. Genellikle yorgunluk oluşmaya başladığında hayati riskler ortaya çıkar. Oysa çıkrık makinede kalomayı gevşet balık kendini yorsun dursun. Bir de bilye sayısı fazla, çift devirli bir çıkrık makine varsa çok fazla zorlanmadan çekersin. Aynı bisiklet ile birinci viteste bayır yukarı çıkmak gibi…

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.