BALIK AVINDA KALOMA AYARI

Balık Avında Kaloma Ayarı :

Kaloma (kalama) nedir

Kaloma teriminin gemicilik teriminden doğduğunu düşünüyorum. Kalama terimi yerine kullandığımı belirterek, olta tekniğine uygun olarak tanımlamak istemekteyim. Kaloma, olta makinesinin bir darbe karşısında gevşemesidir.

Kaloma ayarı ne zaman gereklidir?

1- Büyük balık avı yapılacaksa,
2- Avlamayı planladığımız balığa göre elimizdeki olta takımı zayıf kalacaksa,
3- Balık avında kullandığımız oltada, takımda, suni yemlerin her hangi bir yerinde veya düğümlerde bir problem öngörülüyorsa,
4- Tekne balık avı için hızlıysa,
5- Balık avı yaptığımız bölgede derinlik fazlaysa,
6- Taşlık bir bölgede balık avı yapıyorsak ve bunun gibi sebepler.

Balık Avında Kaloma Ayarı

BALIK AVINDA KALOMA AYARI

Kaloma ayarı niçin yapılır

Balığın kaçmasını engellemek için; balık oltadaki yeme hamle yaptığında güçlü bir darbe yapar. Çoğunlukla bu darbe balığın yapabileceği en güçlü darbe olacaktır. Kalomamız uygun bir şekilde ayarlanmışsa, bu güçlü darbe boşa çıkacaktır. Kalomadaki temel amaçta, bu darbeyi boşa çıkararak balığın kurtulmasını engellemektir.

DIP SIRTISI YAPABILMEK ICIN COZULMESI GEREKEN SORUNLAR NELERDIR

Kaloma uygun ayarlanmamış veya kapalı olsaydı ne olurdu?

Bu darbe esnasında olta hızla çekileceğinden ve müthiş bir rezonans ortaya çıkacaktı. Yemin bulunduğu bölümden itibaren, darbenin en fazla güç ürettiği 15 -20 cm’lik ilk bölümde kopma olacaktır. Bu kopma genellikle yemi tutan kancanın bağlandığı düğüm bölgesiyle, ilk 20 cm arasında olacaktır. İlginçtir, 20 cm den yukarısı daha zayıf misinadan oluşsa dahi, sonuç genellikle değişmez. İlk 20 cm bölgede kopma olmaktadır.

UFACIK RAPALA INCECIK MISINAYLA DEVASA AKYA AVI

Balık kafa vurduğunda darbe nereye gelirse problem orada olur. Bazen kancalar açılır. Bazen kancaları tutan halkalar açılır. Bunların hepsi güçlüyse bunları tutan misina, düğüme en yakın bölgeden kopar. Darbe çok nadir daha üst bölgelerde soruna sebep olur.

BALIK AVINDA KALOMA AYARI

Kamışın veya makinenin bozulmaması için; kalomanın kapalı olması gerekir. Aksi durumda dahi balık kancaya takıldığı esnada kamışı tutan kişi kamışı suya doğru eğer. Böylece ilk darbeyi alarak kaloma vermiş gibi olur. Bu hareketle kamışta oluşabilecek hasarları bertaraf eder. Bu esnada kalomayı açması gerekir. Açmazsa sonrasında kamış ve makine zarar görebilir. Balığın her darbesinde kamışı indirerek darbeyi geçiştirmek kolay değildir. Bu esnada mutlaka kaloma ayarı yapılmalıdır.

INCE TAKIMLA BUYUK BALIK MUCADELESI OLGUNLASTIRIR

Bu sorunların çözümü nedir?

Öncelikle kaloma mantığını öğrenmeliyiz. Her zaman biraz sıkı bile olsa makineyi kaloması açık tutmalıyız. Hiçbir sebeple kalomayı sonuna kadar kapamamalıyız. Olta takımımızı denize bıraktıktan sonra ilk iş kaloma ayarını, şartlara uygun şekilde yapmalıyız. Kalomayı kendimiz bile ayarlamış olsak, bu konuda en usta kişi bile olsak özenle yaptığımız kalomayı arada bir kontrol etmeliyiz. Balık avı esnasında kullandığımız makineler, kullanılmadan geçen süre uzadığında sıkıştırma yapabilmektedir. Sık kontroller bu sıkışmaları önlememizi sağlar. Bu durumda kalomayı biraz daha gevşetmek çözüm olacaktır.

BALIK AVINDA KALOMA AYARI

Uygun kaloma nasıl ayarlanır?

Tekne hareket ettiğinde olta takımlarımızı denize bırakırız. Avın gereksinimine göre kaloma ayarını yaparız. Küçük balıklarda kaloma nispeten gevşek olur. Büyük balıklarda da nispeten sıkı olur.

HIC BEKLENMEDIK YERLERDE AKYA AVLAMAYA BASLADIK

Küçük balıklarda kalomayı akar duruma gelene kadar gevşetiriz. Sonra kaloma almayacak duruma gelene kadar sıkarız. Kalomanın akmadığı aşamada bir iki tık daha sıkı yapmak yeterlidir. Büyük balıklarda bir iki tık yerine biraz daha sıkı yapabiliriz. Bu sıkılık ayrı takımın gücü nispetinde olmalıdır. Takım zayıfsa kalomayı sıkı yapmaya çalışmak doğru olmaz. Takım güçlüyken toleransımız daha fazladır. Bu durumda biraz daha sıkı kaloma ayarı yapabiliriz.

BALIK AVINDA KALOMA AYARI

Sinarit ve Lagos gibi taş balıkları avında benim tavsiyem tatlı sert kalomadır. Bu sayede balığın kaloma alması zorlaşacağından taşlara yönelmesi zorlaşır. Bu durumda balığın taş seçimi zorlaşır. Yanlış taşa yönelerek gücünü boşa harcar. Bu durumlarda balık şaşkın halde olur. Bu sayede balığı taşlık bölgeden uzaklaştırmak için zaman kazanmış oluruz. Taşlık bölgeden uzaklaştığımızda balıkla mücadele daha risksiz olur.

ANTALYA BALIK AVI TURUNDA DEVASA BALIKLAR

Sinarit veya Lagos oltaya takıldığında uygun taş bulursa, vay halinize. Olta bir anda taşa takılmış gibi sertleşir. Hemen tekneyi durdurup, tornistan yapılır. Geri giderken oltayı gergin sarabileceğiniz hızda olmalısınız. Takıldığınız yerin üzerine gidin. Tam üzerine geldiğinizde açı 90 derece olur. Bu aşamada oltayı hafifçe gererek balığı dışarı çıkmaya zorlamalısınız. Balık çoğunlukla yorulduğundan kolayca dışarı çıkacaktır. Çıkmıyorsa, 5 – 10 m çapında bir daire çizecek şekilde dönerek balığı çıkmaya zorlayabilirsiniz. Bu dönme yavaş olmalıdır. Acele ederseniz uygun açıyı bulmak zorlaşır. Belkide beden misinası bu mücadelede kopabilir.

Bu durumda bir yolda, balığı yormak için üzerine gergin şekilde bir şamandıra bırakmaktır. Balık yorulunca delikten çıkar.

BALIK AVINDA KALOMA AYARI

Derin suda balık avı yapıyorsanız

Uygun kaloma ilk anda nispeten gevşek olmalıdır. Büyük balıklar genellikle ya dibe dalmak isterler. Ya da uzaklaşmak isterler. Başlangıçta balığa yol vermeniz gerekir. Geçen her sürede balık yorulmaya başlar. Bu şekilde balığı alma şansımız artar. Unutmayın geçen her dakika bizim lehimizedir.

Hiç acele etmeden mücadelenin keyfini çıkarmak en doğru harekettir. Amatör balıkçı için balık avı bu mücadeleyle anlam kazanmaktadır. Balık avından sonra aklımızda kalacak en önemli şey, bu mücadelenin uzunluğu, şiddeti, balığın kurtulma çabasıdır. Bazen balığın kurtulma gayretinden öylesine etkileniriz ki, balığı tekneye aldıktan sonra mücadelesine saygı duyarak denize geri bırakırız. Hayatı için yılmadan mücadele eden her canlı yaşamayı hak ediyordur. Bu, avımız olsa bile. Avcının avına saygısı…

BALIK AVINDA KALOMA AYARI

Balık Avında Kaloma Ayarı

Aktif kaloma nedir, nasıl yapılır?

Aktif kaloma, balığı yormak amacıyla balık çekerken kalomayı sıkmak, balık basmaya başladığında kalomayı gevşetmek şeklinde uygulanır. Kalomayı gevşetip-sıkmalar balık tekneye yaklaşana kadar devam eder. Balık tekneye yaklaştığında orta karar bir kaloma ayarı uygun olacaktır. Kesinlikle sıkı kaloma değil.

BALIK AVINDA KALOMA AYARI

Balık tekneye uzak mesafedeyken takımın her noktası esner durumdadır. Balık tekneye yaklaştıkça esneme en aza iner. Bu noktada kalomanın hafif gevşek olması gerekir. Böylece balığın tekrar basması durumunda sorun çıkmaz. Koparmadan kalomadan almasına izin verilmiş olur. Sonra balığı tekrar aynı yöntemle yukarı alabilirsiniz.

Balık Avında Kaloma Ayarı

BUYUK BALIK AVINDA AKTIF KALOMAYA EN GUZUL ORNEK

BALIK AVINDA KALOMA AYARI

BALIK AVINDA AKTIF KALOMA KULLANIM TEKNIKLERI

Büyük balık Avı Videosuhttps://youtu.be/8BnEvHANjIs

Balık Avında Kaloma Ayarı

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

BALIK AVINDA KALOMA AYARI için bir cevap

  1. Geri izleme: Balık Avı | adrasanbalik.com

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.