BALIK AVI MUCADELESI BUYMUS GERISI YALANMIS

Balık Avı Mücadelesi Buymuş Gerisi Yalanmış :

BALIK AVI MUCADELESI BUYMUS GERISI YALANMIS

Balık avıyla uğraşıp bir gün büyük balık avı yapma hayali kurmayan var mıdır? Gelişmek, ilerlemek ve öğrenerek tecrübe edinmek esastır. Bu yüzden herkes bunu büyük balık avına yönelerek yapabileceğini bilir. Kıyıdan büyük balık avı yapabilmek gerçekten zordur. Bu yüzden bir tekneye, bu işi bilen kaptana ve daha önemlisi bu işi öğretebilecek rehber bir usta avcıya ihtiyaç vardır. Ancak bu şekilde büyük balık avını kısa zamanda öğrenmek ve uygulama yapmak mümkündür. Aksi takdirde büyük balık avını öğrenmek çok zaman ve masraf yapmayı gerektirecektir. Yani “Amerika’yı yeniden keşfetmek” gibi bir durum olacaktır. Böyle bir çaba sonucunda alınabilecek mesafenin çok fazla olmasını ummak da hayalcilik olacaktır.

BALIK AVI MUCADELESI BUYMUS GERISI YALANMIS

Uygulamalı Büyük Balık Eğitimi

Balık avı turlarını amatör balıkçının bu işi öğrendiği yerler haline getirmek gerekir. Böylece amatör balıkçılığımız hızla gelişerek dünyadaki yerini alacaktır. Bu sayede daha üst düzeyde balıkçılık kültürümüz de oluşacaktır. Daha üst düzey balıkçılık kültürünün oluşması ile balık stoklarının daha iyi değerlendirilmesini sağlayacaktır. Balık stoklarımızın korunması ve hatta artırılması ancak balığın can taşıdığını bilen avcılar sayesinde olabilir. Yaptığı işin değerlerini bilen ve uygulayan avcılar sayesinde üst düzey balıkçılık kültürü oluşturulabilir.

BALIK AVI MUCADELESI BUYMUS GERISI YALANMIS

Büyük Balık Avı Yapıyoruz

Balık avı turumuz başlarken önce yüzey sırtısı çekerek yem balığı avı yaparız. Bu ava başlarken oltaların nasıl kullanılması gerektiğini katılımcılara uygulamalı olarak gösteririz. Bu aşamada iki takımı denize salıp ava başlarız. Genellikle 2 – 3 adet yem yeterli olur. Son avladığımız yemi canlı yem olarak kullanarak Akya Oltasını hazırlarız. Büyük balık avını tek olta ile yaparız.

Akya Oltasını suya bıraktığımızda büyük balık avı başlar. Oltayı hazırlarken katılımcılarımız büyük balık avının heyecanını yaşamaya başlarlar. Hayatlarında ilk defa büyük balık için olta çekecek olmaları onları çok heyecanlandırır. Adrenalin hat safhadayken avımız başlar. Oltayı denize salınca hemen ardından bu ava özgü dikkat edilmesi gereken hususları anlatırız. Böylece her avın öncesinde avcı nelere dikkat etmesi gerektiğini öğrenerek ava başlar. Bu şekilde katılımcılar büyük balık avının aşamalarını öğrenirken neler yapmaları gerektiğini de öğrenirler. Bilinçli avcılık en keyifli verici olandır.

BALIK AVI MUCADELESI BUYMUS GERISI YALANMIS

Büyük Balık Avının Mücadele Şekli

Balık avı turunda katılımcının öğrendiği en önemli konular:

  • Kaloma kullanımı,
  • Oltanın boşluk verilmeden çekilmesi gerektiği,
  • Balıkla mücadele şekli,
  • Teknedeki her işin beraberce yapılması gerektiği,
  • Balığın tekneye alınma yolları,
  • Balığın ihtiyaçsa alıkonulması, değilse geri bırakılması.

Büyük balık oltaya takıldığında balığın kancaya geçmesi sağlandıktan sonra mücadele başlar. Balığın kancaya geçme sorumluluğu ilk avlarda rehber usta avcıya aittir. Genellikle tekneyi kullanan da o olduğu için avı o yönlendirir. Sonraki turlarda katılımcılar ustalaştıkça bu sorumluluğu kendi üzerlerine alırlar. Ama av verimliliğinin yüksek olması adına bu işin her zaman rehber usta avcıda olması daha doğru olacaktır.

Balık kancaya geçince uygun kaloma ayarı yapılır. Sonrasında büyük balık avı mücadelesi başlar. Bu aşamada katılımcıların çıkrık makineli oltayı en verimli şekilde kullanması çok önemlidir. Olta doğru kullanıldığında katılımcılar çok fazla yorulmadan ve oltalara zara vermeden mücadeleyi sürdürebilirler. Yorulmadan mücadele etmeyi öğrenen katılımcılar için artık avın keyfini çıkarma zamanı gelmiştir. Bu şekilde mücadele ederken genellikle katılımcılar şu cümleyi kurarlar “balık avı buymuş gerisi yalanmış”. Artık onların tek istediği güzel bir mücadele sonucu balığa dokunmaktır.

Balığı Tekneye Almak

Mücadelenin son aşamasında balık teknenin yanına kadar çekilir. Balık teknenin yanına geldiğinde balığı tekneye alma işi teknedeki en usta olan avcının işi olmalıdır. Balığın üstündeki kancalar diğer avcılar için risk teşkil eder. Ayrıca bu aşamada büyük balık değişik davranış şekilleri sergileyebilir. Bu yüzden bunları en iyi çözümleyecek olan usta avcıdır. Balık tekneye alındığında önce kancalar çıkarılır. Artık katılımcı o çok sevdiği büyük balıkla başbaşadır.

Bu aşamada katılımcı bir karar vermek zorundadır. İhtiyaçsa balığı alıkoyar. İhtiyaç değilse balık geri bırakılır. Balık avında en üst ustalık derecesi balığın geri bırakılmasıdır. Balığın geri bırakılması avcıda geri dönüşü olma değişimleri başlatır. Artık onun için bütün canlılar bir can taşıyordur. Öldürmek sadece yemek ve nefsi müdafa söz konusuysa yapılabilir. Yoksa amaç her zaman yaşatmak olmalıdır.

Denize bir balık bırakanın ömür boyu balık yakalamak hakkıdır. Çünkü denize geri bıraktığı bir balık onun ömür boyu avlayacağı balıkları geri koyar.

Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/zf4ZQ6niCk4

Balık Avı Mücadelesi Buymuş Gerisi Yalanmış

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

BALIK AVI MUCADELESI BUYMUS GERISI YALANMIS için 6 cevap

  1. Ali Bağcı der ki:

    Genelde büyük balığı tekneye almak ne kadar sürülüyor?

    • Menderes Yahşi der ki:

      Büyük balığı tekneye alırken yapılacak mücadelenin süresini belirleyen etkenlere bağlıdır. Bu etkenleri sıralayalım:
      – Büyük balık hangi takıma atladı. Bazen büyük balık yem balığı yaptığımız takımlara atlar. Bu takımlar 0,40 mm beden misinası ve 7 cm rapaladan oluşur. Böyle bir takımla büyük balık mücadelesi uzun sürer. Şimdiye kadar yaptığımız mücadeleleri göz önünde bulundurursak 1 ile 5 saat arasında sürdü.
      – Balığı dinç olup olmaması belirleyicidir. Balık dinçse uzun sürer. Balık yorgunsa kısa sürer. 15 Kg bir balıkta dinçse 30 -40 dakika arası, yorgunsa 10 – 15 dakika arası.
      – Su sığ ve altı kumsa balıkla mücadele kısa sürer.
      – Su sığ ve altı taşlıksa balıkla mücadele uzun sürer. Balığı taşlık alandan derin suya almak ve orada mücadele etmek gerekir. Her bir eylem vakit alır.
      – Derin sularda balık daha kolay mücadele edeceğinden mücadele süresi uzar.
      – Etrafta manevra yapmayı engelleyen tekne veya başka etkenler varsa mücadele süresi uzar.
      – Kötü havada mücadele süresi uzun olur.
      – Büyük balıkla mücadele edenlerin tecrübe düzeyi düşükse mücadele süresi uzun olmak zorundadır. Emniyet açısından bu zorunluluktur.
      – Balık dipte bir şeylere oltayı takarsa mücadele süresi uzayacağı gibi, balığı almak da riske girebilir.
      – Balık oltaya gövde kısmından takılıp yan geliyorsa mücadele hem çok zor olur, hemde çok uzun sürer.

      Bunun gibi sebepler ile büyük balıkla mücadele süresi değişkenlik gösterir.

  2. Berkay der ki:

    Tura ilk defa katılan birisinin öncelikle öğrenmesi gereken en önemli konular nelerdir?

    • Menderes Yahşi der ki:

      Büyük balık avına ilk defa katılacak birisi öncelikli olarak
      – Çıkrık makine nasıl kullanılır.
      – Olta nasıl salınır ve çekilir.
      – Balık geldiğini nasıl anlayacak.
      – Kaloma nasıl ayarlanmalı ve kullanılmalı.
      – Büyük balıkla mücadele ederken çıkrık makinenin kullanım şekli.

      En önemli ve öncelikli konular bunlar. Diğer konuları bizzat biz yapıp gösteriyoruz. İlk turda katılımcıların yapmasını beklemiyoruz. Mücadele esnasında çıkan problemleri mümkün olduğu kadar biz çözmeye çalışıyoruz. Çözümleri katılımcının çözmesini beklemiyoruz.

  3. Barış Ersal der ki:

    TAHMİNLERİMİZİN ÖTESİNDEKİ KISMETİMİZ
    Menderes Bey “Pırasa Adasının bu denediğimiz bölgesinde mutlaka balık olur. Vuruş alamamamız çok ilginç. Biraz da derin suda çekelim” dedi.

    Bulunduğumuz yerden yaklaşık 150 – 200 metre kadar açıldık. Sonra Menderes bey oltanın derine inmesi için tekneyi boşa aldı. Derinlik arttıkça ip misina yavaş yavaş tekneye yaklaştı. Olta giderek derinleşti. Tam o anda çok hafif bir vuruş aldık. Kaloma 3-4 metre kadar boşaldı. Ben hemen oltayı Menderes Bey’e uzattım. Menderes Bey acele etmememiz ve beklememiz gerektiğini söyledi.

    Heyecanımız doruktaydı. Kısa süre sonra kaloma biraz daha boşaldı. Sonra biraz daha derken Menderes Bey balığı tasmalamayı başardı. Kaloma ayarını yaptıktan sonra oltayı bana uzattı. Bu şekilde tekneyi düşük hızda açığa almaya başladı. Enteresan bir şekilde balık hala tepkisizdi. Biz ne olduğunu anlayamamıştık.

    Menderes Bey oltayı sarmaya başlayabileceğimi söyledi. Sarmaya başladığım anda balığın tepkisi müthişti. Sanki dipte balık değil de kocaman bir kayaya takılmış gibiydi. Sonra şiddetle kaloma boşalmaya başladı. Menderes Bey de dahil hepimiz sırayla balıkla mücadele ettik.

    Yaklaşık 1 saatlik mücadeleden sonra kurşun takımlarına ulaştık. Takımı elle çekmeye başladık. Balık da dipte gözüktü. Kocaman bir balık döne döne kabarcıklar çıkararak bize yaklaşıyordu. Bu manzaranın tarifi mümkün değil. Sonunda balık teknedeydi.

    Ben daha önce 103 kg Bluefin Tuna yakalamıştım. Bugün yakaladığımız Akya onun yarısı ağırlığında olmasına rağmen, 3 katı daha mücadeleciydi. Balık avı tutkusu olan herkese Akya avı yapmasını şiddetle tavsiye ederim.

    Sevgiler.

    Barış Ersal

    • Menderes Yahşi der ki:

      Dev balıklarla uğraşmak gerçekten çok ilham verici ve öğreticidir. Ayrıca her balığın gücü nispetinde mücadele kabiliyeti vardır. Bence de denizdeki en mücadeleci balık Akyadır. Bir Akya gücünü sonuna kadar tüketmeden teslim olmaz. Çok özel bazı Akyaların ise gücü sanki hiç tükenmez. Böyleleri ile mücadele etmek ise hiç unutulmazdır. Hayatımda bir kere mücadele kemeri kullanmak zorunda kaldım. O avda oltamda 20 Kg civarı bir Akya vardı. Elimde şhimano GTR 50 makine vardı. Öyle güçlü mücadele ediyordu ki, artık mücadele kemeri takmaya mecbur kaldım. Oysa o kadar basit takımalar ile 40 Kg üzeri balıklar çektiğim çok olmuştu. Hiç mücadele kemerine ihtiyaç duymadım. Zaten bu ihtimale karşılık teknede her zaman bir mücadele kemeri standart olarak bulunur.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.