BALIGI COGALTMAK ICIN BIZIM COZUMUMUZ NEDIR

Balığı Çoğaltmak İçin Bizim Çözümümüz Nedir :

BALIGI COGALTMAK ICIN BIZIM COZUMUMUZ NEDIR

Balığın çoğalması için en temel unsurlar denizin temiz tutulması ve kurallara uygun balık avı yapılmasıdır. Ama bunun çok da yeterli olmadığı ortadadır. Bu yüzden daha farklı yolların buna ilave edilmesi ve balıkçılık için gelişmiş bir kültürün oluşturulması gerekmektedir. Balıkçılık kültürünü geliştirmeden yasaklarla balığın çoğaltılması fikri bir ütopyadır. Sadece yasaklarla balığı çoğaltma fikri insanlığa yapılacak bir eziyettir. Oysa çözümün insanı özgürleştirici, bilgi ve tecrübesini arttırıcı olması daha faydalıdır. Bu çözümle kişiler kendi vicdani kurallarını koymalıdır. Eminim ki, bu kurallar devletlerin oluşturabileceği en iyi kurallardan çok daha üstün olacaktır.

BALIGI COGALTMAK ICIN BIZIM COZUMUMUZ NEDIR

Ufak Balıktan Vazgeçip Büyük Balık Avı Yapmak

İlk çözümümüz büyük balık avı yapmaktır. Peki neden büyük balık avı yapmak? Bir üründen en yüksek verimi almanın yolu olgunken hasat etmekten geçer. Olgunken hasat etmek ne demektir? Örneğin bir bitkiyi en fazla büyüdüğü ve kalitesinin en yüksek olduğu zamanda toplamak demektir. Bir ineği ele aldığımızda en fazla kiloya ulaştığı veya doğurganlığının zayıfladığı dönemde ete dönüştürmektir. Yani her ürünü en olgun olduğu veya en fazla verimi aldıktan sonra insanlığın kullanımına sunmaktır. Bu en yüksek verimi elde etmenin yegane yoludur.

BALIGI COGALTMAK ICIN BIZIM COZUMUMUZ NEDIR

Büyük Balık Avı Yapma Fikri Nereden Çıktı

En olgun dönemde hasat etme fikrinden hareketle büyük balık avı yapmanın en doğru seçim olduğuna karar verdik. Bu şekilde ufak balıkların büyümesine fırsat vererek balığın çoğalmasına ve büyümesine katkı sağlayacağımızı hesapladık. Bu fikir çok mantıklıydı. Ama herkesin bildiği gibi, büyük balık avlamak çok fazla bilgi ve tecrübe gerektiren bir iştir. Öyle ben bu işi yapacağım demekle olacak bir iş değildir. Üstelik 2003 senesinde bu işe başlarken çok fazla bilgi ve tecrübeye de sahip değildik. Üstelik o dönemde pek çok kişi bize “Akdeniz’de büyük balık var mı?” diye soruyordu. Bu işi yaparak bugün belli bir yere geldik. Geldiğimiz yerde, ulaştığımız bilgi düzeyinde öğrendik demekten ne kadar uzak olduğumuzu çok iyi biliyoruz. Çünkü bilmek, insana ancak cehaletini fark ettirir. Öğrendikçe, öğrenileceklerin ne kadar sınırsız olduğunu fark edersiniz.

BALIGI COGALTMAK ICIN BIZIM COZUMUMUZ NEDIR

Balıkçılığın ve Balıkçılık Kültürünün Gelişmesi İçin Paylaşım

Cehaletimizi fark ettiğimiz aşamada, web sitemizi bu işe yeni başlayacaklara yardımcı olacak şekilde kullanmaya başladık. Öğrendiğimiz her şeyi web sitemizde paylaşmayı bir sorumluluk olarak gördük. Allah’ın bize bahşettiği bilgiyi ve tecrübeyi insanlara sunmayı görev bildik. Bu yüzden öğrendiğimiz her şeyi olgunlaştığı aşamada herkesle paylaştık. Bu paylaşımlarla insanları büyük balık avı yapmaya yönlendirdik. İnsanları büyük balığa yönlendirmenin en kolay yolu “bakın biz büyük balık avı yapıyoruz” demek oldu. Bunu insanlara fotoğraf ve videolar çekerek ve web sitemizde paylaşarak yaptık. Büyük balık avının fotoğraf ve videoları insanları bu av yöntemine yönlendirmenin en etkili yolu oldu. Zaten dünya üzerinde balıkçılıkta gelişmiş pek çok ülkenin çözümü de benzerdi.

BALIGI COGALTMAK ICIN BIZIM COZUMUMUZ NEDIR

Büyük Balık Avı Aynı Zamanda Pahalı Bir İştir

Başlarken de söylediğimiz gibi büyük balık avı çok fazla bilgi ve tecrübe isteyen bir iştir. Bu yüzden de pahalı bir iştir. Tek başına belli bir gelir seviyesine ulaşmamış insanların yalnız başına yapabileceği bir iş değildir. Buna da bir yöntem geliştirmek gerekiyordu. Bu yöntemde büyük balık avı turu yapmaktı. Böylece masrafları paylaşmak mümkün olacaktı.

Biz de öyle yaptık. 2003 senesinde başladığımız büyük balık avını, 2004 senesinde balık avı turuna, 2005 – 2006 senesinde de sadece büyük balık avı turuna çevirdik. Çünkü balığı çoğaltmak ve balık avında özel bir iş yapmanın ve bir sektör oluşturmanın yolu büyük balık avı turu yapmaktan geçiyordu. Ufak balık avı turu yaparak ne balığı çoğaltmak, ne de balık avı turu konusunda özel olmak mümkündü. Bu kararı aldığım gün en doğru işi yaptığımı biliyordum. Ufak balık avını yapmakta ısrarcı olan insanları, ufak balık avı yapan balıkçı arkadaşlara yönlendirdim. Onlar ufak balık avı yaparken bazen tesadüfen hemen yakınlarında büyük balık çektiğimiz oluyordu. Bu durum onları büyük balık avına yönlendirmek için en etkili yol oldu. Artık bugün pek çok büyük balık avı yapan çok meşhur arkadaşımız oldu. Amatör balıkçılık kültürümüzün gelişmesi adına onları canı gönülden destekliyorum. Hepsine “rastgele, en güzel büyük balıklar oltanızdan eksik olmasın” diyorum.

BALIGI COGALTMAK ICIN BIZIM COZUMUMUZ NEDIR

Balığı Çoğaltmak İçin Bizim Çözümümüz Nedir

Kendimize Koyduğumuz Vicdani Kurallar Nelerdir

  • En Küçük Balık 3 Kg Olmalı: Kendimize büyük balık avında 3 Kg sınırı koyduk. 3 Kilo bir balık dünya üzerinde her yerde büyük balık olarak kabul edilen makul bir boydur. Ama daha büyük balıkları yakaladığımız dönemlerde bu boy sınırı kendiliğinden 7 – 10 Kg kadar çıkmaktadır. Tabii avcının ilk balığı olması durumunda 3 Kg ve üstü olan bir balığın alınma kararını katılımcı arkadaşlara bırakırız. Bizim tercihimiz ilk balıklarını almaları yönündedir. Sonraki avlarda ise bırakmaları yönünde olur.
  • Her Turda Sadece Bir Büyük Balık: Her turda sadece bir büyük balık alma kuralı koyduk. Bir büyük balığı aldığımızda oltaları toplayıp karaya döneriz. Çünkü büyük balık avı yapmaktan maksadımız insanlara büyük balık avını öğretmektir. Yoksa insanlara et tedarik etmek için balık avı turu yapmayız. Büyük balık avını öğrenmek isteyenler bizim turumuza katılsın, çok balık yakalamak peşinde olanlar kendilerine başka tur arasın.
  • Sadece Büyük Balığı Almak: Oltamıza birden fazla balık takılırsa büyüğünü alıp küçüğünü serbest bırakırız. Hedefimiz bir büyük balıkla turu sonlandırmaktır. Biz insanlara avcılığı öğretiriz. Toplayıcılığı değil. Emek harcamadan yapılacak hiçbir av bizim ilgimizi çekmez.
  • Katılımcı Balığı Almazsa Geri Salmak: Eğer katılımcı avlanan balığı almak istemezse veya alabilecek durumu yoksa balığı geri bırakırız. “O balığı biz alalım” demeyiz. Yeter ki, balık gidebilecek durumda olsun. Bu yüzden oltamıza balık takılıp mücadeleye başladığımızda arkadaşlara “bu balığı alacak mısınız?” diye sorarım. Almayacaklarsa balığı geri bırakırız.
BALIGI COGALTMAK ICIN BIZIM COZUMUMUZ NEDIR
  • Sportif balıkçılığa Yöneliş: Büyük balık avında gelecek hedefimiz ve hayalimiz sportif balıkçılığı yaygınlaştırmaktır. 18 yıllık büyük balık avı maceramızda bu yolda oldukça ciddi yol aldık. Artık sadece sportif balıkçılık yapmak için tura gelen arkadaşlarımız var. Ayrıca 3 – 4 günlük tur alan arkadaşlar kendileri için koydukları kilo sınırının altında gelen balıkları geri bırakırlar. Örneğin tura başlarken “10 Kg altı gelen balıkları salalım” deriz.
  • Denizi Temiz Tutmak: Denize kesinlikle hiçbir şey atmayız. Tur başlarken çöp kovamız olduğunu belirtip “denize hiç bir şey atmıyoruz” deriz. Bununla da yetinmeyip av esnasında alabilecek durumda olduğumuz denizdeki her çöpü, oltamıza takılan her parakete takımını ve misine kalıntısını toplayıp çöpe atarız. Denizi kirletmemek iyidir. Ama denizi temizlemek daha iyidir. Bazı turlardan jumbo boy çöp poşetini doldurup döndüğümüz olur. Böyle durumlarda genellikle “balık avına mı çıktık. Yoksa çöp mü toplamaya çıktık” diyemeyiz. Çünkü ne hikmetse her seferinde büyük balık avını da yapmak kısmet olur. Lafın kısası “denizi temizleyenin ödülü büyük balık olur” diyebiliriz.
BALIGI COGALTMAK ICIN BIZIM COZUMUMUZ NEDIR

Balık avında kendi vicdani kurallarıyla av yapanların ödülü genellikle büyük olur. Yani korursan refah olur, bakmazsan sefalet olur. Biz koruyarak en büyük olanın avını yapmayı kendimize hedef koyduk.

Büyük Balıklar Damızlık Olduğu İçin Avlanmamalı 

Genellikle balıklar 1 Kg olduktan sonra üretken duruma geçerler. Bir tane 10 – 20 Kg büyük balığa karşılık, 1.000 – 10.000 adet 1 Kg ufak balık vardır. Buradaki rakamlar örneklemedir. Bu rakamlar balığına göre aşağı yukarı doğru arttırılıp azaltılabilir. Önemli olan ufakla büyük arasındaki oransal yaklaşımdır. Ufak balıkların sayısı çoktur. Bu balıklar 10 – 20 Kg olana kadar avlanma sebebiyle sayıları çok hızlı bir şekilde azalır. Balık miktarındaki azalmanın temel sebebi de ufakların aşırı avlanmasıdır. Oysa büyük balık avına yöneldiğimiz zaman ufaklara büyüme ve çoğalma şansı veririz. Bu durumda 10 – 20 Kg olan balık sayısı kısa zamanda hızla artar.

BALIGI COGALTMAK ICIN BIZIM COZUMUMUZ NEDIR

Yukarıdaki anlatımda dikkat edilmesi gereken; ufak balıklardan daha fazlasının 10 – 20 Kg olmalarına fırsat vermektir. Bu da ancak büyük balık avına yönelmekle olur. Ufaklar 10 – 20 Kg ve daha büyük olana kadar her sene binlerce yumurta bırakarak büyürler. Kısaca balığın büyümesi aynı zamanda çoğalması anlamına da gelmektedir. Balığı hızla çoğaltmak istiyorsak, ekonomik boya ulaşmışların avı yapılmalıdır.

Buraya kadar balığı çoğaltmanın mantıklı yolunu anlattım. Şimdi gelelim başlıktaki mantıksal hatanın çözümlenmesine. Başlıkta damızlık balık denilen balıklar 10 Kg ve üstü olan balıklardır. Bir adet 10 Kg büyük balığa karşılık, 1.000 adet olan 1 Kg balığın yumurta miktarını hesaplayalım. 10 Kg balığın yumurta sayısı 1.000 adet ise, 1 Kg balığın yumurta sayısı 100 adet olsun. Damızlık denilen 10 Kg balık 1.000 adet yumurta bırakırken, 1 Kg 1.000 adet ufak balık 100.000 adet yumurta bırakır. Ayrıca damızlık denen balık o boya gelene kadar zaten yumurta bırakarak görevini yeterince yapmış oluyor. Damızlık balık savında olan arkadaşları matematik öğrenmeye davet ediyorum. Hadi matematik bilmiyorlar diyelim. Hiç mi üretim mantığından haberleri yok. Peki marketten tavuk eti almak yerine civciv eti mi almak isterler. Meyve ve sebzeleri ham oldukları sırada mı hasat etmek doğrudur. Tabii ki hayır. Her ürün olgun olduğu zaman hasat edilmelidir. Yani ekonomik verimliliğe ulaştığı zaman hasat edilir.

Balığın Çoğalması İçin Önerimiz

Genel olarak avlayabildiğimiz en büyük boy neyse en azından onun üçte birine kadar olanları av dışı bırakmaktır. Örneğin genel olarak 30 Kg balıkların avını yapabiliyorsak, 10 Kg olan balıkların avını yapmamaktır. Ancak bu şekilde balığın çoğalmasını sağlarız. Bizim büyük balıktan anladığımız budur. Bunu balık avı turlarında binlerce arkadaş ile paylaşıp, yıllardır uygulamaya gayret ediyoruz. Avlarımız giderek sportif balıkçılığa doğru evriliyor. Bu şekilde balıkçılık kültürünün gelişimine katkı sağlamaya çalışıyoruz.

Balığı Çoğaltmak İçin Bizim Çözümümüz Nedir

Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/3EvkulSOpm4

Balığı Çoğaltmak İçin Bizim Çözümümüz Nedir

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.