AKYA – Lichia Amia

Akya – Lichia Amia :

Akya [Lichia amia (Linnaeus, 1758] mı, Kuzu – Sarıkuyruk [Seriola dumerili (Risso, 1810) – Greater amberjack ] mi?

Bu soruyu okuduğumda yüzümde bir gülümseme belirdi. İş bu dedim. Sitede soru ve yorumlarla yapmak istediğimiz bu. İnsanlar soru ve cevapları okumaktan çok hoşlanıyor. Bu şekilde doğru bilgiye ulaşma şansını elde etmiş oluyorlar. Bu soru için çok teşekkür ederim. Sitede daha önce açıklama fırsatı bulamadığımız, ama balık avı turlarında sıkça konuştuğumuz bir konuyu açıklama şansı elde etmiş olacağım.

Aslında soru ile cevabı da vermişsiniz. Bu soru konuyu araştırıp öğrenmiş birisinin diğerlerine de doğru bilgiyi aktarmak için sorduğu sorulardan. Bu yönüyle çok faydalı olmuş.

Akya [Lichia amia (Linnaeus, 1758] mı?

Lichia Amia – Amberjack – Akya – Çıplak – Yalederma – Yalandırma isimleri bu balık için kullanılır. Ama isimlerin tarif ettiği balıklar aynı ailenin üyeleri olmakla beraber, farklı türler de olabileceği gibi, yöresel ağızları da temsil etmektedir.

Bizim avlarımıza konu olan balık Sarı Kuyruk Akya dır. Sarı Kuyruk Akya Seriola Dumerili dir. Balığa sadece “Sarı Kuyruk” deme çabaları vardır. Sarı Kuyruk bir sıfattır. Bir balığın tanımlamasında kullanılabilir. Ama tek başına bir anlam ifade etmez. Sarı Kuyruk isim olarak kullanılması mümkün değildir. Mutlaka bir ismin önünde veya sonunda kullanılması gerekir. Yoksa Sarı Kuyruk sıfatını her canlı için kullanmak mümkündür. Yeter ki o canlının kuyruğu sarı olsun. Bu yüzden Sarı Kuyruk kelimesi aile ismiyle beraber kullanılması gerekir. Yoksa ne söylenilmek istendiğini ancak konuyla ilgili olanlar anlayabilir. Doğru isim SARI KUYRUK AKYA dır.

AKYA - Lichia Amia

Sarı Kuyruk [Seriola dumerili (Risso, 1810) – Greater amberjack ] mi?

Seriola dumerili – Sarı Kuyruk – Kuzu – Yellow Tail Amberjack

Evet bizim avladığımız Sarı Kuyruktur. Ama Akdeniz bölgesinde biri size “Akya, Kuzu” diyerek bir balık avından bahsediyorsa, bu Sarı Kuyruktur. Bizim yazılarımızın tamamında bahsedilen Akya, Sarı Kuyruktur.

Akya ismini, Sarı Kuyruk isminin yerine kullanmamızın temel sebebi, yerel jargona uyma çabasından ibarettir.

Akdeniz’de Lichia Amia – Akya denilen balıktan, az olmakla beraber bulunmaktadır. Üstelik bizim kıyılarda da dolaşmaktadır. Ama ne hikmetse, Palamut, Zargana, Sübye, Kalamar vb. kullandığımız yemli dip sırtılarına takılmamaktadır. Bu sebeple yöre halkı Akya olarak, Sarı Kuyruğu isimlendirmektedir. Balıklar arasındaki farkı, aynı zaman diliminde bu balıkların avını yapmış olanlar bilmektedir. Gerçek Akya olarak tanımladığımız Lichia amia avı için yem yerine rapala kullanımı daha doğru seçimdir.

AKYA - Lichia Amia
AKYA - Lichia Amia

Aralarındaki Farklar:

Akya – Lichia amia‘nin başı küçük, gövde üçgenimsi ve yan yüzgeçler daha uzun, gözde çizgisi Z harfin andırır, kuyruk büyüktür.

Sarı Kuyruk – Seriola dumerili‘nin başı büyük, gövde oval, yan yüzgeçler küçük, gövde çizgisi saha düzgün, kuyruk küçüktür.

Büyük Balık Avı Videosuhttps://dai.ly/xo41bp

Video Link’i:  https://youtu.be/L81603l8fzk

Akya – Lichia Amia

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.