AKYA BALON BALIGININ TAKILDIGI OLTAYA ATLAR MI

Akya Balon Balığının Takıldığı Oltaya Atlar Mı :

Akya sürüleri 2006 – 2013 seneleri arasında Gırgır teknelerinin avları sonucunda çok azaldı. 2006 senesinden buyana Akdeniz’de Balon Balıkları çok çoğaldı. Balon Balıkları 2006 öncesinde de vardı. Nadiren de olsa Akdeniz’de görülürdü. Ama o zamanlar ufak boydaydı. Sayıca da azdı.

AKYA BALON BALIGININ TAKILDIGI OLTAYA ATLAR MI

Balon Balıkları 2006 senesinden sonra hızla çoğaldı. Boylar her sene biraz daha büyüdü. Artık ortalama ağırlık 2 – 3 Kg civarında. Temmuz Ağustos aylarında Akdeniz’den geçen Balon Balıklarının ağırlığı 4 – 7 Kg arasını buluyor. Bunlar 2 – 3 ay kadar sularımıza gelip gidiyorlar. Kış aylarında bu kadar büyükler pek görülmüyor.

AKYA BALON BALIGININ TAKILDIGI OLTAYA ATLAR MI

Balon Balığı Sorununun Çözümü Nedir?

Balon Balıkları için artık yerleşik balıklar diyebiliriz. Çünkü bizim denizlerimizde yumurtluyorlar. Yaşamlarının büyük kısmını da bizim denizlerimizde geçiriyorlar. Bu balıkları sularımızdan uzak tutmanın tek yolu büyük balıkların sayısının arttırmaktır. Çünkü Balon Balıkları büyük balıkların olduğu meralarda duramıyorlar. O merayı ya terk ediyorlar. Ya da merada zemine inip tam siper yapıyorlar. Büyük Balıklar Merada olduğu sürece bütün faaliyetlerini durduruyorlar. Büyükler merada uzun kalacak olursa merayı terk ediyorlar. Zaten büyük balık sürüsü kalabalıksa merayı baştan terk ediyorlar.

AKYA BALON BALIGININ TAKILDIGI OLTAYA ATLAR MI

Balon Balığının Doğadaki Görevi nedir?

Balık avı turlarında ve dalışlarda gözlemlediğim kadarıyla Balon Balıkları sistem dışı olan balıkları yiyorlar. Aynı Köpek Balıkları gibi, doğanın çöpçüsü durumundalar. Sistem dışı olan Balon Balığı bile olsa fark etmiyor. Hemen o Balon Balığını yiyorlar.

AKYA BALON BALIGININ TAKILDIGI OLTAYA ATLAR MI

Akya Sürüleri ve Balon Balığı Sürüleri Aynı Merayı Paylaşabiliyor

Balon Balıkları genellikle 60 -100 bireylik sürüler halinde olurlar. Sadece aynı boylar bir arada bulunur. Ufak Balon Balığı sürüleri büyüklerden uzak dururlar. Aralarındaki hiyerarşik yapı ölümcüldür. Büyük Balon Balığının ufağı sadece kazayla dokunduğu veya ondan önce yeme atladığı için öldürdüğünü çok gördüm. Hem de bunu büyük bir iştahla yapar.

Son yıllarda 2 – 3 Kg Balon Balıklarının, 5 – 6 Kg olan az sayıdaki Akya sürüleriyle aynı merayı paylaşmaya başladılar. Bu durumda Akya sürüleri merada müdahale edici avcı rolünü oynamaktadır. Böyle olunca Balon Balıkları zemine yanaşıyor. Yada merada Akya’lardan uzağa kaçışıyor. Fırsat bulduklarında sistem dışı olanlara müdahale edebiliyorlar. Durum böyleyken bile Akya her an müdahil olabiliyorlar. Ayrıca Akya’nın avladığı balıklarda zemine düşen parçalardan da Balon Balıkları istifade edebiliyor. Bu durum Balon Balıklarının Akya sürüleri geldiğinde niçin zeminde tam siper yaptığını da açıklıyor. Böylece kendilerini korudukları gibi, emek harcamadan beslenme şansını da buluyorlar.

AKYA BALON BALIGININ TAKILDIGI OLTAYA ATLAR MI

Akya ve Balon Balığı Aynı Oltaya Nasıl Takılıyor

Akya büyük avcı olması dolayısıyla çok müdahaleci bir balıktır. Her tarafa yetişmeye çalışır. Çok nadir de olsa hemcinsinin yemine de müdahale eder. Bu bağlamada bir yemli dip sırtısı çektiğimiz merada yemi fazla dibe indirirsek önce Balon Balıkları yeme atlarlar. Bu durumda Balon Balığı yeme fazla zarar vermesin diye hızlanırız. Bu esnada Balon Balığı oltaya takılabilir. Başka Balonlar müdahil olmasın diye hızımızı arttırırız. Hatta 10 milin üzerine çıktığımız olur. Yaklaşın 150 – 200 m kadar hızımızı kesmeyiz. Böylece diğer Balon Balıklarının müdahalesinden kurtuluruz. Ama merada Akya varsa durum değişir. Bu sefer Balon Balığının çırpınışlarına ve yemden çıkan kan kokusuna Akya müdahale eder.

Akya Balon Balığının Takıldığı Oltaya Atlar Mı

Büyük ve Küçük Balık Aynı Oltaya Takılırsa Büyük Kendini Kurtarabilir

Bu müdahale esnasında Akya da oltaya takılırsa kaloma şiddetle boşalmaya başlar. Bu aşamada kaloma uygunsa hiç dokunmamak gerekir. Sıkıysa biraz gevşetmekte fayda vardır. Çünkü böyle bir durumda Akya çok fazla mücadeleci olur. Bu mücadele çok büyük ihtimalle Akya’nın oltadan kendini kurtarmasıyla sonuçlanır. Bunun sebebi; Akyalar ufak bir dayanak bulduklarında kafa vuruşuyla her takımı koparabilmesidir. Bazen de bu mücadele esnasında kancanın takıldığı yer yırtılır ve balık kendini kurtarır. Hatta Akya ve Balon Balığının sırayla kendilerini kurtarması da mümkündür. Ama genellikle Akya kendini kurtarır. Balon Balığının derisi çok sağlamdır. Kolayca yırtılmaz. Bu durumda Balon çok yorulmuş bir şekilde gelir.

Bu durumda balıkları almak için sabırlı davranmak ve mücadeleyi biraz uzatmakta fayda vardır. Böylece Akya’nın kurtulma çabası boşa çıkmış olur.

Akya Balon Balığının Takıldığı Oltaya Atlar Mı

Balon Balığının Yediği Canlı Yemle Akya Avı Videosu: https://youtu.be/S3Il8xqwMW8

Akya Balon Balığının Takıldığı Oltaya Atlar Mı

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.