Akdenizin Isınması Balığın Çoğalmasını Sağlıyor :
Geçen sene Akdeniz’de sular ilk 30 m tabaka itibariyle 5 Eylül tarihinde ısındı. Oysa bu ısınma Temmuz sonu veya Ağustos ayı başında olması gerekiyordu. Eylül’de ısınan deniz suyu kışında 17 derecenin altına düşmedi. Bu durum kışın yumuşak ve fırtınaların hafif geçmesini sağladı. Dolayısıyla 2018 senesi ilkbahar ayları ve yaz başı itibariyle deniz normale göre sıcaktı. Bu sebeple bu sene balık çeşitliliği ve bolluğa açısında verimliydi.
23 Nisan 2018 tarihinde tekneyi denize indirip balık avı turlarına başladığımızda üst seviye balık verimliliğiyle karşılaştık. Daha ilk günlerde yemlik balık ve Akya avlarımız oldukça güzel sonuçlar verdi. Her geçen gün aynı verimlilik devam edince bunun deniz sıcaklığının yüksek olmasından ve balığın yumurtalarını erkenden dökerek normal yaşantısına hızla dönmesine bağladık.
Bu sene ilk Akya avımız 27 Kg oldu. Sonraki balıklarda 20 Kg civarındaydı. Temmuz ayı içinde 1,60 m ve 37 Kg olan Akya avı rekorumuzu geliştirmek kısmet oldu. Artık yeni Akya avı rekorumuz 1,68 m ve 39 Kg oldu. İnşallah daha büyüklerini de avlamak kısmet olur.
Bugünkü Büyük Balık Avımızın Hikayesi
Bugün balık avı turu yoktu. Yalnız başıma balık avına çıkmaya karar verdim. Yalnız başıma balık avına çıktığımda daha önceden denemek istediğim pek çok yöntemi ve yeri deneme şansım oluyor. Yeni yöntemler ve yeni yerler büyük balık avına bakışımızı değiştirebiliyor. Bu sayede daha etkin bir şekilde büyük balık avı yapma şansımız oluyor.
Bu sene en çok denediğimiz yöntem 1,5 Kg ve üstü Yazılı Orkinosları canlı yem olarak kullanarak büyük balık avı yapmak oldu. Daha önceleri bu büyüklükteki balıkların yem olamayacağını düşünüyorduk. Oysa büyük balıkların artış gösterdiği 2018 senesinde bu görüşlerimiz kökten değişti. Artık büyük yemlik balıkları da canlı yem olarak kullanmaktan hiç çekinmiyoruz. Özellikle merada büyük Akya ve Orkinos varsa hemen dikkatlerini çekiyor.
Sabah erkenden oltama 1,5 Kg üstü iki Yazılı Orkinos takıldı. Birincisini yedek yem olarak ayırdım. İkinciyi canlı yem yaptım. Birkaç yerde hareketlenme oldu. Fakat Akseki Koyunun açığında kaloma hızla boşalmaya başladı. Hemen teknenin burnunu açık denize doğru çevirdim. Mücadele başlamıştı. Balık çok güçlü asılıyordu. 20 – 25 dakikalık bir mücadeleden sonra balığı teknenin altında görmeye başlamıştım. Büyük balık avında en çok sevdiğim manzara budur. Balık dönerek yukarı gelmeye başladı. Teknenin yanına geldiğinde biraz seyrettikten sonra tekneye aldım.
Balık avı günümü 12,5 Kg Akya avı yaparak noktalamak kısmet oldu. İsteyen herkese nasip olması dileğiyle…
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/MDhSr1SELMc
Herkes balığın azaldığını söylüyor. “Kıyılarda balık kalmadı” diyor. Akdeniz’in ısınması nasıl oluyor da balığın çoğalmasına sebep oluyor?
Bir çok balıkçı ulaşabildiği yerlerde balığı çok fazla avlayarak oralarda balığın azalmasına sebep oluyor. Bu azalmanın temel sebebi kıyılara atılan ağlar oluyor. Toplu av yöntemleri kıyılardaki balıkları o bölgeden uzaklaşmaya zorluyor. Oysa balığın çoğalması için kıyılardaki balıklar en önemli hazinelerimiz. Kıyılara dokunulmaması durumunda balık hayal dahi edilemeyecek hızla artar. Bunun örneklerini görmek isteyenler koruma altındaki askeri bölgelere giderek görebilirler. Balon Balıkları büyük ölçüde kıyıya atılar ağların kaldırılması konusunda Akdeniz’e çok büyük fayda sağlamış durumdadır. Balon Balığı sayesinde pek çok profesyonel balıkçı mesleğini balık avı turu yaparak sürdürme yoluna gitmektedir. Bu durum kıyıda balığın çoğalmasına katkı sağlayacaktır.
Akdeniz’deki ısınma küresel ısınma kaynaklıdır. Su sıcaklığı son yıllarda çok derinlere kadar ısındı. Bu sayede balıkların yumurtlama zamanları daha erken tarihlerde olmaya başladı. Son yıllarda balıklar daha hızlı yumurtlama sezonunu tamamlıyorlar. Hatta bir sezonda birden fazla üreme dönemi yaşadıkları oluyor. Bu sayede balık Akdeniz’de çoğalıyor. Ufak balık miktarı artınca bunlarla beslenmek için daha fazla büyük balık kıyılara sokuluyor. Onlar kıyılara yöneldiğinde açık sudaki pek çok ufak balık da onların önünden koylara giriyor. Böylece kıyı ile 100 m suyu arasında daha çok balık oluyor.
Ayrıca küresel ısınma sebebi ile Kızıldeniz’den daha fazla balık Akdeniz’e göçüyor. Yani Akdeniz daha sıcak deniz olmaya başlayarak balık çeşitliliği artıyor. Bu da balık miktarının artması sonucunu doğuruyor.