AGIR TAKIMLAR TEKNEDEN DAHA HIZLI SALINMAZ

Ağır Takımlar Tekneden Daha Hızlı Salınmaz :

AGIR TAKIMLAR TEKNEDEN DAHA HIZLI SALINMAZ

Büyük Balık avına başlamak için önce motora en düşük hızında yol verilir. Sonra yem balığı itina ile denize bırakılır. Beden misinası kurşun ağırlıklara kadar kontrollü bir şekilde salınır. Bu aşamada tekne düz bir hatta yol almalıdır. Ya da sağdan bırakıyorsak hafif sağa doğru, soldan bırakıyorsak hafif sola doğru yol alması uygun olacaktır. Böylece yem balığı ve beden misinası pervaneden uzaklaşmış olur. Sonrasında kurşun ağırlıklar suya bırakılır. Bu aşamadan sonra çıkrık makineden ip misinayı bırakırken tekne hızı 4 – 5 mile çıkarılmalıdır. Bu şekilde takım düzgün bir şekilde salınmış olur.

AGIR TAKIMLAR TEKNEDEN DAHA HIZLI SALINMAZ

Takımın ne kadar salınacağı derinlikle ilintilidir. Örneğin 2 mil hızla giderken takım hafif yolla derinleşiyorsa, 40 m derinlik için 50 – 60 m arası ip misina salınabilir. Bu şekilde takımın kontrolü kolay olur. Derinliğin azaldığı yerlerde biraz hızı arttırarak takımın takılma ihtimali ortadan kaldırılabilir. Derin yerlerden geçerken arada bir motor boşa alınarak takım derinleştirilebilir.

AGIR TAKIMLAR TEKNEDEN DAHA HIZLI SALINMAZ

Takım Tekneden Daha Hızlı Salınırsa Ne Olur

Takımı salarken tekne mutlaka hareket halinde olmalıdır. Salma hızmızı tekne hızına göre ayarlamalıyız. Tekne mecburen yavaş gitmek zorundaysa, bizde takımı yavaş salmalıyız. Ya da teknenin yavaş gitmesine sebep olan mecburiyetin ortadan kalmasını beklemeliyiz. Sonrasında tekne hızlandığında takımı kontrollü bir şekilde salabiliriz. Ağır takımlar asla kontrolsüz bir şekilde salınmamalıdır. Kontrolsüz bir şekilde salarken de oltaya büyük balık atlayabilir. Kontrolsüz takımdan balığın kendini kurtarması kolaydır. Balık oltaya atladığı anı algılayıp kontrolü elimizde tutmalıyız. Yoksa oltada neler olduğunu kendimize bile izah edemeyiz. Güzel bir kaçırma hikayemiz olur. Balığı kaçıracaksam bari mücadele ederken kaçırayım. Hiç olmazsa ne hata yaptığımı bilebilirim. Her kaçan balık akıllı insana çok şey öğretir.

AGIR TAKIMLAR TEKNEDEN DAHA HIZLI SALINMAZ

Tekne yavaş giderken takımı kontrolsüz bir şekilde salarsak, kurşunlar hızla aşağı doğru giderken yem balığı ona ayak uyduramayıp yukarıda kalır. İp misinanın sudaki açısı 90° yaklaştığında yem balığı dönerek ip misinaya sarılır. Bu duruma çapariz denir. Yem balığı ip misinaya çapariz olduğunda artık av yapma olasılığı kalmaz. Uzun süre bu durumun farkına varılmazsa, ip misina üzerinde ciddi anlamda gam oluşur. Gam oluşumunun sebebi, yem balığının misinaya çapariz olmasına sebep olan dönme problemidir. Çapariz sonrası dönme hızı daha da artar. Sonrasında ip misinada çıkrık makineye kadar uzanan gam oluşur.

AGIR TAKIMLAR TEKNEDEN DAHA HIZLI SALINMAZ

Büyük Balık Avında Kamış Tekneye 90° Suya Paralel Tutulur

Sırtı çekerken kamışı tekneye 90° suya yakın tutarsak. Kamışın ucunu takip ederek oltada olup biteni doğru yorumlama şansımız olur. Yemin ip misinaya çapariz olması sonucunda dönerken kamışın ucunda bozuk ritimli salınmalar olur. Olta bir gerilip, bir boşalır gibi olur. Bu durum takımda bir probleme işarat eder. Bu durum kaçalara ufak bir balık uygunsuz bir şekilde takıldığında da görülür. Hatta yem düzgün bir şekilde çekilirken büyük bir balık müdahalesi sonucu pozisyonu bozulduğunda da görülür. Her üç durumda da ip misinada gam oluşumu başlar. Kamışın ucu ve ip misina düzenli şekilde takip edilirse bu değişimlere anında müdahale şansı olur. Bu şekilde zaman kaybının önüne geçilmiş olur. Yoksa olası bir av şansını kaybedilir.

AGIR TAKIMLAR TEKNEDEN DAHA HIZLI SALINMAZ

İp Misinada Gam Oluşma Sebepleri Nelerdir

  • Takımın tekneden daha hızlı salınması sonucu oluşan çapariz,
  • Takım düzgün çekilirken kancalara uygunsuz takılan ufak balıklar veya çöpler,
  • Takım düzgün çekilirken yeme büyük bir balığın müdahalesi veya yemin bir şeye çarpıp, talıp pozisyonun bozulması,
  • Takımda kullanılan malzemelerdeki deformasyon
  • İki olta aynı anda çekiliyorsa oltaların karışması, 

yemin ve takımın dönmesine sebep olur. Bu dönme ip misinada kısa zamanda gama sebep olur.

Özet olarak ağır takımları tekneden hızlı salarsak ve yem ip misinaya takılıp dönmeye başlarsa, daha başlamadan avımız bitmiş olur. Bu durumu fark edip problemi düzeltene kadar geçen zaman ciddi bir kayıp olur. Belki de o gün av yapılamamasının sebebi olabilir. Düzgün başlamayan bir iş düzgün de gitmez. Kısaca bu durum büyük balık avında çok büyük bir hatadır. Bu hatanın oluşmaması için devamlı kontrollü olmak şarttır.

Nasıl Devamlı Kontrollü Olunur

  • Takımın başlangıçta doğru salındığından %100 emin olarak,
  • Kamışı tekneye 90° ve suya yakın tutup kamışın ucundaki hareketleri devamlı yorumlayarak,
  • Takım düzgün çekilirken oluşan anlık problemlere anında müdahale ederek,

devamlı kontrollü olmayı sağlamış oluruz.

Olta devamlı olarak kontrolünüzde değilse, balığı kamışın yakalamasını beklemekten başka çaremiz kalmaz. Yani av yapma inisiyatifi kamışta olur. Kamışın tecrübesine inanmak zorunda kalırız. Oysa avı kamış değil, onu kontrol altında tutan avcı yapar. Kesinlikle kamış, başka bir malzeme veya teknolojik aletlerimiz av yapamaz. Bilgili, tecrübeli ve kontrollü devamlı olarak elinde tutan avcı olmadan diğer her şey bir hiçtir. Bütün hepsinin arasında bir ahenk olduğunda devasa balıklar oltamızın peşinden koşturur. Bize de ustalı yolu aralanır.

Devasa Balık Avı Videosu: https://youtu.be/zWyIg6VyBDM

Ağır Takımlar Tekneden Daha Hızlı Salınmaz

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.