YEMLIK PALAMUT BEKLERKEN AKYA AVI YAPMAK KISMET OLDU

Yemlik Palamut Beklerken Akya Avı Yapmak Kısmet Oldu :

Bugün Akya avı yaparken kullandığım yöntem kafamda pek çok fikrin uçuşmasına sebep oldu. Bu yöntemin geliştirilmeye ihtiyacı var. Hemen her türlü sahte yemli ve canlı yemle uygulama olanağı var. Üstelik her türlü derinliğe inmek mümkün gözüküyor. Gelecek günlerde bu yöntem üzerinde daha fazla kafa yoracağım.

YEMLIK PALAMUT BEKLERKEN AKYA AVI YAPMAK KISMET OLDU

Balığın Bulunduğu Derinliği Bulma Yöntemi

Kıyıdan at çek yapan her kes balık avına bu yöntemle başlar. Önce olta dibe dokundurup çekilir. Eğer balık gelmezse biraz daha üst seviyeden olta çekilir. Bu şekilde denemeler yüzey seviyesine kadar devam eder. Kimi zaman bu yöntem önce yüzeyden başlanarak dibe doğru inilerek yapılır. Her iki şekilde de amaç aynıdır. Balığın bulunduğu derinliği bulmaktır.

YEMLIK PALAMUT BEKLERKEN AKYA AVI YAPMAK KISMET OLDU

Bazen değişik derinliklerde farklı balıklara denk gelinebilir. Farklı derinliklerden farklı balıklar avlanabilir. Bu durum avı keyifli hale getirebileceği gibi, istenilen balığın avını zorlaştırabilir. Bazen istenilen balığın seviyesine inmeden başka balık oltaya atlayacağı için hedef balığa bir türlü ulaşılamayabilir. Bu durumda balık yoğunluğunun daha az olduğu yerde istenilen derinliğe inip, derinliği koruyarak balık bölgesine yaklaşılması doğru olacaktır. Ya da hedef balığa uygun yemi kullanarak diğer balıkların saldırısından kurtulmak gerekir.

YEMLIK PALAMUT BEKLERKEN AKYA AVI YAPMAK KISMET OLDU

Akya Avının Hikayesi

Palamut avını yüzey sırtısı ile yaparız. Genellikle 7 cm yüzey rapalası kullanılır. Beden olarak 4 – 5 kulaç 0,40 – 0,50 mm misina kullanırız. Bu takım tekneden 60 – 80 m geriden çekeriz. Böylece motor sesinden uzaklaşılmış olur. Takımda 50 – 75 gr kurşun ağırlık olur. Bu ağırlığı, balık avı yapmanın zorlaştığı günlerde dip derinlikleri tarayabilmek için kullanırız. Bu takımla dibe inmek için; ya tekne hızını düşürmek, ya da motoru boşa alıp takımın serbest düşüşe geçmesini sağlamak gerekir. Tekne durduğunda daha derin sulara daha hızlıca inme imkanı olur. Hatta 50 – 60 m derinliği olan yerlerde dibe kadar inmek mümkündür.

YEMLIK PALAMUT BEKLERKEN AKYA AVI YAPMAK KISMET OLDU

Derin Sularda Büyük Balıkla Buluşma

Her zaman derin sularda büyük balık alma imkanı vardır. Bu Akya avında da böyle oldu. Motoru durdurup on dakika kadar diğer oltalarla uğraşırken, olta 50 m derinliğe kadar indi. Bu arda rüzgar ve akıntı hafifçe tekneyi sürüklüyordu. Olta derinlere inerken hafifçe yol alındığından dibe inmesi yavaşladı. Bu durum balık avı için çok büyük bir avantaj oluşturuyordu.

YEMLIK PALAMUT BEKLERKEN AKYA AVI YAPMAK KISMET OLDU

On dakika sonra oltayı yavaşça toplamaya başladım. Kısa aralıklarla durup tekrar sarıyordu. 10 – 15 m yükselmeden oltaya balık atladı. Önce ufak gibiydi. Sonra giderek gücünü göstermeye başladı. Sonra hızla basmaya başlayınca Akya olduğunu anladım. Hatırı sayılır bir büyüklükteydi.

İnce Takımla Büyük Balık Avı Mücadelesi

Tekne akıntı, rüzgarın ve balığın etkisiyle kıyıya iyice yaklaşmıştı. Derinlik 25 m civarına düşmüştü. Balığın oltayı taşlara sürtme ve takma ihtimaline karşı bir şeyler yapmam gerekiyordu. Motoru çalıştırıp balığı 20 – 25 dakika kadar açık suya aldım. Uygun pozisyonu alınca durup balıkla mücadeleye açık suda devam ettim. Geçen 40 – 45 dakikalık sürede balık yorulmaya başlamıştı. Artık balığı aşağıda görebiliyordum. Teknenin altında dönüyordu. Arada basıp tekrar derinliklere iniyordu. Tekrar çekiyordum. Takıma kadar çektiğimde balığın hala direnecek gücü vardı. Arada kısa direnişler gösteriyordu. Sabırla balıkla mücadeleye devam ettim.

En Riskli Aşama Balığın Tekneye Yaklaştığı Kısımdır

En zor kısım takımın iyice kısaldığı ve hata ihtimalinin çoğaldığı takım kısmıydı. Balık devamlı döndüğünden beden misinası iyice gam olmuştu. Gamlı takım her an bir yerlere dolanıp, balık bastığında bırakmayı imkansız hale getirebilirdi. Çok dikkatli olmak gerekiyordu. Sabırlı olmanın ödülü 6 Kg Akya avı olunca sorun yoktu. Ayrıca balığın mücadelesini berrak suda izlemenin keyfine doyum olmuyordu.

Yemlik Palamut Beklerken Akya Avı Yapmak Kısmet Oldu

Ufacık rapalayla Mavi Orkinos Videosu :  https://dai.ly/x23jgcw

Yemlik Palamut Beklerken Akya Avı Yapmak Kısmet Oldu

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

YEMLIK PALAMUT BEKLERKEN AKYA AVI YAPMAK KISMET OLDU için 2 cevap

  1. Ali der ki:

    Merhaba Menderes abi balık kaç kilo geldi? Bu şekilde Akya avlamak her zaman mümkün mü? Daha önceden bu yöntemi kullanarak balık avı yaptınız mı, hangi balıklar?

    • Menderes Yahşi der ki:

      Balık 6 Kg geldi. İnce takımla avlandığı için avı çok keyifli oldu. Bir saat kadar uğraştırdı.

      Palamut takımını üzerindeki 50 75 gr kurşunla dip yaptırarak avlamak her zaman mümkün olacağını zannetmiyorum. Palamut avını bitirdikten sonra, oltaları toplarken zaman varsa her zaman denenebilecek bir yöntemdir. Bu yöntemde dipte gezinen diğer balıklar da oltaya takılabilmektedir.

      Bu yöntemle daha önceden: Palamut, Yazılı Orkinos büyükleri, 7 Kg Mavi Orkinos, Barakuda, Sinarit, Lagos avı yaptık.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.