TROFE AVI

Trofe Avı :

Tanımı :

Aynı tür balıkların kendi cinsleri arasında en büyük olanlarına trofe denir. Bir türün en büyük bireylerinden birini yakaladığımızda trofe balık avı yaptık diyebiliriz.

TROFE AVI

Trofe balıklar bir tür içinde nadiren görülebilen ve arada sırada avlanabilen balıklardır. Bu balıkların sık avlanamaması onları trofe sınıfına sokar. Trofe balıkların bir üst sınıflaması da rekor balıklardır. Bazı zamanlar kişisel rekorlarımız için de trofe avı kavramını kullanırız. Bazen bir türün en büyüğünü avlayıp rekor kırdığımızda, o avı keyifle anlatmak için yeni trofemiz kavramını kullanabilmekteyiz.

CANLI YEMLE AKYA OLTASININ HAZIRLANIP KULLANILMASI

Hazırlığı

Trofe balık avı yapmak için öncelikle büyük balık avı yapmak için hazırlanmak gerekir. Gerekli hazırlığı yapmadan trofe avına çıkmak sadece hayal kırıklığı yaratır.

TROFE AVI

Çevremiz dilediğimiz kadar sevdiğimiz yemekle doluyken birisi bize hiç arzu etmediğimiz bir yemek uzatırsa yemeyiz. Çünkü çevremiz sevdiğimiz yemekle doludur. Ancak ne zaman yeriz. O yemeğin daha güzel sunumu varsa yeriz. İşte hazırlık böyle bir şeydir.

Öncelikle avlamayı düşündüğümüz balığın o dönemde ne yemek istediğini öğrenmeliyiz. Öğrendikten sonra o yem ile av yapmamızı sağlayacak malzemeyi tedarik etmeliyiz. Sonra o malzemenin en iyi ne şekilde kullanacağımızı öğrenmemiz gerekir. Eğer yem olarak kullanacağımız balığı satın almak mümkün değilse, ava çıktığımızda ilk olarak yem balığının avlamamız gerekir. Yem balığı avı konusunda bilgi ve malzeme eksiğimiz varsa, bu eksiklerimizi de gidermemiz gerekir. Bu konular da tamamsa balık avına çıkabiliriz.

BUYUK BALIK AVINI OGRENME SURECININ ASAMALARI

Yemin Avı

Trofe avında birinci aşama yem balığının avı olacaktır. Yem balığının avı bir süre alır. En uygun olabilecek yem balığını avladıktan sonra trofe avını yapacağımız meraya gideriz. Eğer yem balığı avı yapamıyorsak veya mevsim av balığı avı için uygun değilse, sahte yemlerle av yapabiliriz. Sahte yem olarak dip rapalası ve jig kullanabiliriz. Hangi yöntemin kullanılacağına balık avına çıkmadan karar verebiliriz. Ama bazen şartlar umduğumuzdan değişik olabilir. Bu durumda balık avının gidişatına göre karar veririz.

Oltası

Hangi yöntemle av yapacaksak, o yönteme uygun bir olta takımı hazırlamak gerekir. Eğer, yem balığı avı yapmışsak yemli takımlarla balık avına devam etmek gerekir. Denizlerde en fazla yem balıkları kullanılarak büyük balık avı  yapılır. Yeminiz varsa öncelikle yemli takımlarla balık avı yapmak gerekir. Yemin olduğu ortamlarda sahte balıklarla balık avı yapmak zorlaşır. Sahte balıklarla balık avı yemin az olduğu zamanlarda veya trofe avının bollaştığı zamanlarda daha başarılıdır.

TROFE AVI

Canlı balıkla olta hazırlığı

Yem balığının ağzından ve anüsünden birer kanca geçirilip aynı beden üzerinde birleştirilir. İki kulaç sonrasına iyi dönen kaliteli bir fırdöndü bağlanır. Bu fırdöndüye dört kulaç misina bağlanır. Misinanın diğer ucu, ağırlık grubunun bağlı olduğu fırdöndüye bağlanır. Ağırlık grubunda ne kadar ağırlık uygun görülüyorsa o kadar ağırlık kullanılır. Takım son bir fırdöndüyle sonlandırılır. Takım, çıkrık makinenin ip misinasının ucuna bağlı olan klipsli fırdöndüye takılarak kullanılır. Bu takımı 0.90 – 1.20 misina ile hazırlayabilirsiniz.

DALDIRICI KURSUNLA DIP SIRTISI TAKIMININ HAZIRLANMASI VE KULLANIMI

Rapala ile olta Hazırlığı

Dip veya yüzey rapalası kullanılabilir. Rapala, rapala düğümü ile bağlanır. 7 – 10 kulaç 0.70, 40 Kg çekeri olan bir misina kullanılır. 0.70 beden ağırlık grubuna bağlanır. Bu takımda daldırıcı aparat ve/veya ağırlık kurşunu da kullanılabilir.

JIGGING

Jig ile olta hazırlığı

Jig’in üst kısmında bulunan kör halkaya, rapala düğümü ile 0,70, 4 – 5 kulaç flouro carbon misina veya mono carbon misina kullanılabilir. 0,70 misina, ip misinaya özel bir düğümle bağlanır.

TROFE AVI

Trofe Avı

Canlı Yemle Trofe avı

Genellikle trofe avının yapılacağı merada yemlik balıkta vardır. Yemlik balığın olmadığı merada büyük balığın olmama ihtimali çok yüksektir. Büyük balık her zaman yem balığının peşinde ya da yakınlarında dolaşır. Av yapmak için pozisyon alır. Trofeler uygun pozisyonu yakaladıklarında deniz karışır. Büyük bir yeme faaliyeti başlar. Böyle bir durumda yapılması gereken yüzey takımlarıyla hızlı dolaşarak av yapmaktır. Ortamdaki hız temposuna ayak uydurabilirseniz trofe sizi de fırsat verir.

Merada ortam sakin, yem balığı da varsa yemli dip sırtısıyla çevrede arayış içine girmek daha isabetli olacaktır. Pozisyon almaya çalışan trofeler sizin oltanızdaki kolay yeme hayır diyemeyecektir. Bu tarz av daha avantajlı bir av şeklidir. Bütün avcılar kolay avı severler. Zaten aç olan balık önünde gezinen kolay ava kayıtsız kalamaz. Üstelik arada bir hızlanarak yem balığının ani sıçramalarla yukarı çıkmasını sağlayarak, trofeyi kıskandırırsanız işiniz daha da kolaylaşabilir.

Rapalayla Trofe Avı

Rapala kullanarak trofe avı yapacaksak 10 – 30 m de takımı taşlara takmadan çekmemiz gerekir. Ama olabildiğince taşlara yakın olmak başarı şansını arttırır. Dip sırtısında en önemli şey, dolaştığımız yerlerdeki dip yapısını bilmektir. Bilmiyorsak takımın dibe takılma riski artar. Dip yapısını bilmediğimiz yerlerde bir dip sonarı çok işimizi görür. Ama, her şeye rağmen yinede takımın dibe takılma ihtimali vardır. Bu problemin tek çözümü tecrübedir. Tecrübemiz artıp zemini öğrendikçe tekneyi hızlandırıp, yavaşlatarak veya oltayı sarıp bırakarak takılma riskini azaltabiliriz. Hiçbir zaman takılma problemini tamamen halledemeyiz.

Yemli takımları biraz yukarıdan çekmekte bir sakınca yoktur. Ama rapala ile dip sırtısında, rapala taşlara ne kadar yakın olursa başarı şansı o kadar artar. O yüzden 0,70 mm, 40 Kg çekeri olan misina kullanırız. 40 Kg çeker sayesinde dibe takılan rapalaları kancaları açarak yukarı almak mümkündür. 40 Kg çekerin kancaları açabilecek güçte olması büyük avantajdır. Bu sayede dibe takılmak sadece zaman kaybına sebep olur.

TROFE AVI

Jigging ile Trofe Avı

Jigging yapmaya uygun bir merada 40 – 160 m derinlerde denemeler yapabiliriz. Jigging için havanın güzel, denizin sakin olması gerekir. Dalgalı, akıntılı ve rüzgarlı havalarda jigging yapmak zorlaşır. Jigging aşırı sportif bir aktivite olduğu için şartların bozulduğu durumlarda av yapmak iyice zorlaşır.

Sakin bir ortamda güzel bir balık avı yapmanın tadına da doyum olmaz. Jigging yönteminde jig dışında ağırlık olmadığından balığın mücadelesi daha çok hissedilir. Bu balık avını daha keyifli hale getirir.

AKYANIN MUCADELE GUCU BUYUKLUGUNE DELILDI

Trofe Akya Nasıl Çekilir Videosu: https://youtu.be/hLg-sJjptnA

Trofe Avı

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI HIKAYELERI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

TROFE AVI için 2 cevap

  1. ali bağcı der ki:

    BEN 2005’den beri Menderes abi ile balığa çıkıyorum. Onu tanımadan önce ne balık avı, nede doğa korumasını bilmiyordum. Menderes abinin sayesinde balık avı ve doğa korumayı öğrendim. Menderes abi çokkk teşekkür ederim. “Doğayı sevin, o zaman doğa, Akya ve Sinarit hediyesini verir. Ama en önemlisi, size yetecek kadar balık tutun” derdin. İyiki varsın menderes abi.

    • Menderes Yahşi der ki:

      Ali çok teşekkür ederim. Sizde iyi ki varsınız. Güzel bir doğada, temiz bir denizde, balık avı keyfini beraber yaşamak çok güzel.

      Doğamızın güzel ve bakımlı, denizimizin temiz, balığımızın bol, refahımızın en üst düzeyde ve huzurumuzun daim olduğu bir dünyada yaşamak dileğiyle…

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.