SINARIT AVI

Sinarit Avı :

SINARIT AVI

Dip Rapalasıyla Dip Sırtısı Çekerek Sinarit Avı

Sinarit ve Lagos gibi dip balıklarını çoğunlukla, dip rapalası kullanarak hazırladığımız dip oltası ile sırtı çekerek avlarız. Bu yöntemde ortalama kalitede bir çıkrık makine, kamış ve 300 gr ağırlığın kullanıldığı takımla dip rapalası çekerek dip sırtı yaparız. En uygun derinlikler 10 – 30 m aralığındadır. 10 – 30 m derinlik aralığını, teknenin hızını arttırıp, azaltarak ayarlayabiliriz. Tekne yavaş yolla giderken takımlar 30 m suyuna yaklaşmaya başlarken, tekne hızı biraz arttırıldığında 10 m suyuna doğru yaklaşacaktır. 10 – 30 m aralığında yapmaya çalıştığımız dip sırtısı, oldukça verimli bir avlanma derinliğidir. Bu derinlikler, rapala ile dip sırtısı açısından kontrolü daha kolay derinlikler olduğundan, takılan takımların kurtarılması kolay olur. Bu da maliyetler nispeten düşük olmasını sağlar.

SINARIT AVI

Dip Sırtısı 30 m Altında Nasıl Yapılır

30 m altında dip rapalası ile sırtı çekmek istersek, olta ve takımlarda kullandığımız bütün malzemenin değişmesi zorunludur. Bu durum maliyetleri arttıracaktır. 30 m altında sırtı çekmek için güçlü çıkrık makine ve kamışa, özel ip misinalara ihtiyaç vardır. Ayrıca, dip rapalasının dalma derinliği daha fazla olmalı ve/veya daha ağır kurşunlar kullanılmalıdır. Kurşun ağırlıklar yerine özel daldırıcı (trolling) aparatlar kullanılacaksa, takım daha hızlı çekilerek daldırılacağından, kullanılan bütün malzemenin daha da güçlü olması gerekir. Daha derin dalan dip rapalası, özel daldırıcı aparatlar kullanılmış bir takım, 3 – 7 mil hızla çekilerek 30 m altına daldırılabilir.

SINARIT AVI

Dip Sırtısı Çekilecek Meranın Zemin Yapısı Bilinmesi Gerekir

Dip sırtısında en önemli şey, dip sırtısı çekilecek bölgedeki derinlikleri ve bu derinliklerde bulunan yükseltileri bilmek gerekir. Genel anlamda bu derinlikler hakkında bilgi toplamanın en kolay yolu; bölgenin dip haritalarını incelemek ve bir balık bulucu ile bu bölgeyi tarayarak, mevcut durumu dip haritaları ile karşılaştırıp, mevcut durum hakkında notlar almaktır. Toplanan bilgiler sağlıklı bir şekilde dip sırtısı yapılmasını kolaylaştıracaktır. Bu çalışmalar sırasında balık yapma ihtimali olan yerlerin tespit edilmesini sağlayacağından, nerelere daha fazla önem verilmesi gerektiği de belirlenecektir. Balık yapma ihtimali yüksek yerler daha fazla çekilebilecektir.

Tekne Hızı Ayarlanarak Takımın Seviyesi Değiştirilebilir

Deniz dip yapısı hakkında bilgi edindikten sonra sıra bunu kullanmaya gelir. Dip sırtısı ile balık avında 30 m civarından geçerken yavaşlayarak takımın zemine yaklaştırılır. Yükseltilere gelindiğinde teknenin hızı arttırılır. Böylece dip rapalasının ve takımların yükseltilmesi sağlanır. Bu şekilde yükseltilere takılmadan geçilebilir. Ayrıca, tekne hızını daha fazla arttırıp yükseltinin derin kısmına doğru çıkılır. Bu sayede etrafından da dolaşılabilir. Bu tekneyi kullanan kişinin o anki pozisyonuna göre karar vermesi gereken bir durumdur.

SINARIT AVI

Sinarit Dip Rapalasına Takıldığında Nasıl Davranır

Sinarit, dip sırtısına genellikle yavaş yolla seyrederken daha iyi atlamaktadır. Yavaş yolla giderken dip rapalasına Sinarit atladığında, oltayı hisseder hissetmez bir kaya kenarına veya içine girmeye çabalar. Bu yüzden olta kalomasının tatlı sert olması gerekir.

Sinarit etinin gevrektir. Kalomanın sert olası durumunda Sinarit’in kendisini yırtarak oltadan kurtarabilir. Oltaya takıldığında ilk tepkisi de çok şiddetlidir.  Kalomanın sert olduğu durumda dip rapalasının bağlı olduğu bedeni koparabilir. Oysa tatlı sert kaloma olursa, Sinarit’in ilk anda hızla kaçma girişimini boşa çıkarır. Kolayca taşa girmesini de engeller.

Sinarit’in oltaya takıldığı yer taşlık bir bölgeyse, taşlık bölgeden motorun en yavaş hızıyla uzaklaşmaya çalışmak doğru bir hareket olacaktır. Taşlardan uzaklaşırken oltayı sarmaya devam etmek gerekir.

SINARIT AVINDA JIGGING YONTEMI

https://www.dailymotion.com/embed/xnxr35

Büyük balık avının en önemli kuralı; takımın üzerinde hiçbir zaman boşluk olmaması gerektiğidir. Takım her an gergin olsun ki, oltanın ucunda neler olduğu konusunda bir fikrimiz olabilsin. Olta gevşerse, oltanın ucundaki Sinarit ile iletişimimiz de gevşer. Büyük balıklar, bu iletişim gevşemesini veya kopmasını hiçbir zaman affetmezler. Bu gevşeme veya boşluk verme anlarında, balığın bütün hünerlerini sergileyeceğinden yüzde yüz emin olabilirsiniz.

SINARIT AVI

Sinarit Avında Beden Misinasının Önemi

Sinarit’i sabit kaloma ile çekmek doğru olacaktır. Bazen uysal uysal gelirken tekneye yaklaştıkları esnada, müthiş bir güçle basmaya başlayabilirler. Bu esnada kaloma hafif bile sıkı olsa, kalomanın boşalması, Sinarit’in hızına ayak uyduramayacağından beden kopabilir. Bu sebeple, dip rapalasının bağlı olduğu bedenin çok sağlam misina olması çok önemlidir.

SINARIT AVI

Dip rapalasının bağlı olduğu bedenin sağlamlığı, dipteki kayalara veya kalıntı misina parçalarına takıldığında da çok önemlidir. Beden sağlam olursa takılmalara karşı da büyük avantaj elde edilir. Bütün çabanıza rağmen rapala takıldığı yerden kurtulmuyorsa, bedeni çekmeye karar verebilirsiniz. Bu durumda beden misinası kancaları açarak rapalayı kurtarabilmelidir. Hatta takıldığı kalıntı misinayı, kendisinden kalın olsa bile kopartacak güçte olmalıdır.

SINARIT AVI

Sinariti Tekneye Nasıl Alabiliriz

Sinarit’in bütün kaçma çabalamalarına dayanabilen beden, Sinarit’i tekneye alırken de kendimizi Sinarit’in son koparma çabalarına karşı güçlü hissetmemizi sağlayacaktır. Teknenin yanına kadar yaklaştırdığımız Sinarit’i kepçe, kakıç, kıskaçlı tutamaklar kullanarak alabilirsiniz. Sinarit’i tekneye alma konusunda yeterince ustalaşmışsak elimizle de alabiliriz. Elimizle alırken; bir elimizle rapalanın bağlı olduğu bedeni tutarken, bir elimizle kuyruğundan tutarak tekneye alabiliriz. Elle alırken bir başka yöntem de; elimizi solungaçları ile yanağı arasına sokarak almaktır.

SINARIT AVI

Jigging Yöntemiyle Sinarit Avı

Jigging yöntemi ile Sinarit avını Pırasalı Ada, Sulu Ada veya Beş Adalar ve bu adaların çevrelerinde bulunan yükseltiler civarında yaparız. Av meralarımızda derinlikler 40 – 160 m arasında değişir. Bu derinliklerde zemin bir çok yerde taşlıktır. Sinarit genellikle taşlıkların bulunduğu ortamları sever. Taşlık alanlar, Sinarit’lerin avlanma ve korunma ihtiyacını karşılayan yerlerdir.

SINARIT VE BARAKUDA AVINI UFACIK RAPALA ILE YAPTIK

Derinlik Arttıkça Jig Ağırlığı Artar

Jigging yöntemiyle Sinarit avında 150 -200 gr jigler kullanırız. Sinarit’in genel anlamda sevdiği renkler pembe ve mavidir. Bazen pembe ve mavinin dışındaki renklere de ilgi gösterir. Jigging yöntemiyle balık avı yaparken bir çok jig’i sırayla denmekte fayda vardır. Jigging avına aynı jig ile devam etmek çok doğru değildir.

Jigging Yönteminde Mera Seçimi

Bir yerde jigging yaparken balık gelmiyorsa, bu bölgede balık olmadığını düşünmek yerine, başka bir jig ve/veya başka bir çekme şekli denemek doğru olacaktır. Elinizdeki jig’leri denemenize rağmen balık gelmiyorsa merayı değiştirin.

Jigging yaparken teknenin az bir akıntı veya rüzgarla akıyor olması yer değişikliğini sürekli kılar. Bu şekilde av verimliliğiniz artacaktır.

Oltanın dikey konumda olması, jigging yöntemiyle balık avı yapmanızı kolaylaştırır. Oltanın yatay konuma geçmesi durumunda jigging yapmak zorlaşır. Oltayı toplayıp yeniden dikey konumda olacak şekilde dibe bırakmak uygun olacaktır.

SINARIT AVI

Balık Jig’e Atladığında Ne Hissederiz

Jigging yöntemiyle balık avı yaparken balık jig kancasına takıldığında, olta taşa takılmış gibi bir etki olur. Çok kısa bir duruştan sonra, balık hızla asılmaya başlar. Bu aşamada, kaloma ayarının tatlı sert olması uygun olacaktır.

Balığın büyüklüğü çekiş şiddetinden ve kamışın büyük bir güçle kırılacakmış gibi eğilmesinden belli olur. Kalomayı hafifçe açarak balığa yol vermekte fayda vardır. Eğer balığa yol vermezsek, ilk mücadele esnasında jig’in bağlı olduğu yere yakın bir yerden koparacaktır.

Bu kopma genellikle, jig’in bağlı olduğu yerden itibaren ilk 20 cm içinde olur. En büyük darbe buraya gelir. Böyle güçlü balıkları aktif kaloma  kullanarak çekmek doğru olacaktır. Aktif kaloma kullanarak balık çekerken siz daha az yorulurken, balık daha fazla yorulacaktır. Aktif kaloma kullanımı, balık çekme performansınızı arttırıcı bir fonksiyona sahiptir. Ayrıca, aktif kaloma kullanımı balıkla mücadeleyi daha keyifli hale getirdiğinden daha tatminkar bir mücadele şeklidir. Virajlı bir yolda motosiklet kullanımını verdiği keyfi gibi.

Sinarit Avında Dip sırtısı mı, Jigging Yöntemim mi Tercih Edilmelidir?

Dip rapalası kullanılarak hazırlanan dip oltasıyla, Jigging yöntemiyle yapılan Sinarit avlarının başarı oranları bir birine çok yakındır. Sinaritin kıyılara yaklaştığı, suyun soğuduğu dönemlerde rapala ile dip sırtısı yöntemiyle Sinarit avı daha başarılıdır. Sinarit’in derin sulara çekildiği, suyun ısındığı dönemlerde jigging yöntemiyle Sinarit avı daha başarılı olmaktadır.

Yemli Dip Sırtısı ile Sinarit Avı

Balık avı turlarımızda yem olarak Palamut, Yazılı Orkinos, Tombik, Zargana’yı kullanırız. Ayrıca taze bulabilirsek Sübye, Kalamar, uskumru, iri Kolyoz, Melanur da kullanırız.

OLTA BALIKCILIGINDA EN DEGERLI BALIK SINARIT AVIDIR

Yem balıklarımız 300 – 600 gr arası olduğundan, Sinarit için biraz büyük kaldığını düşünüyorum. Bu sebeple, bizim kullandığımız yemli dip sırtısına pek fazla Sinarit ve Lagos atlamaz. Ama akşam suyunda iş değişebilmektedir. Özellikle iyice dip yaptırdığımızda Sinarit ve Lagos atlayabiliyor.

Yemli dip sırtısı ile Akya avı yaparken nadiren, Sinarit ve Lagos avı yaptığımızdan biz bu yöntemi Sinarit avı için bek uygun görmemekteyiz. Bu kanaatimize rağmen, 15 – 25 cm arası canlı yemler; Kefal, Levrek, Zargana, Melanur, Çingene Palamut’u, Sübye ve Kalamar kullanılarak yemli dip sırtısı yapılsa başarı oranının artacağını düşünmekteyim.

BALIK AVI TURU SEZONUNA SINARIT AVIYLA BASLARSAK NASIL BITER

Bizce dip rapalası ile dip sırtısı veya jigging yöntemiyle Sinarit avı yapmak daha sportmence yöntemlerdir.

DIP SIRTISI ILE SINARIT AVI

Sinarit Avı Videosu: https://youtu.be/MR38Iuo6DTs

Sinarit Avı

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

SINARIT AVI için 5 cevap

  1. ali bağcı der ki:

    Balık avı turlarında avlamaktan en çok keyif aldığım balıklardan birisi de Sinarit avıdır. Sinarit avını şimdiye kadar rapalayla dip sırtısı ve yemli dip sırtısı yaparak avladık. Son bir kaç yıldır ağırlıkla yemli dip sırtısı ile av yapıyoruz.

    Sinarit avının en zor avlardan biri olmasının en önemli sebebi nedir?

    • Menderes Yahşi der ki:

      Bence balık avının en zor avlardan birinin Sinarit avı olmasının en önemli sebebi aşırı tedbirli olmasıdır. Ne kadar tedbirli olduğunu zıpkınla yaptığım balık avlarında çokça izleme şansım oldu. Agoşon yaparken üzerimize gelen balığın karşısında gözlerinizi başka yere çevirsek balık hemen bizden uzaklaşır. Kalbinizin hızlanması, ani hareketler, rahatsız hareketlenmeler, elini kolunu bir yere çarpmak balığın uzaklaşması için yeterlidir. Bütün bu sebeplerden dolayı Sinarit avı en değerli avlardan birisidir.

  2. irfan unver der ki:

    Selam, öncelikle bildiklerini başkalarından saklayan, böylece kendisini ön plana çıkarmaya çalısmayan, tam aksine tüm bildiklerini paylaşan açık kişiliğiniz için teşekkürler…

    Yazılarınızı takip ediyorum ve buna göre avlanmaya çalışıyorum… Gecen hafta balığa çıktık. Derinden rapala çekerek dolaşmaya başladım.. Her şey sakindi. Ancak birden kaloma boşalmaya başladı. Hemen tekneyi boşa aldım. Fazla zorlamadan balığı çekmeye başladım. Yaklaşık 10 dakika mücadele devam etti. Ancak bir anda karaya çok yaklaştığımı fark ettim. Oltayı yuvasına takıp, motorla biraz açılayım dedim. Keşke demeseydim. Balık kendini kayaların altına attı. Çaresiz bir durumda, ne oltayı çekebildim, nede tekneyi hareket ettirebildim. Neyse, biraz zorlayınca olta boşaldı. Rapalamı kontrol edince, iğnelerden birisinin paslanmaya başladığı yerden kırılmıştı. Diğer birisinde balığın bir yerinden kopan ufak bir parça vardı.

    Yine bana hüsran bastı.. Bu olayla, bu sene üçüncü balık kaçırışım. Bu kadar emek, bu kadar çaba. Ama ufak hatalar zinciri, yine balığı tekneye alamamıştım. Hocam bana ne tavsiye edersiniz. Ben bu şansımı nasıl değiştireceğim?
    Yorumlarınızı bekleyeceğim..

    • Menderes Yahşi der ki:

      Olayı gayet güzel özetlemişsiniz. Çaba ve emek ustalaşmak için. Balığı almak için gerekli olan ise KISMET tir. Balık kısmetin varsa oltana takılır. Kısmetin varsa tekneye kadar çekersin. Kısmetin yoksa, bu durum senin ustalığını arttırır ve seni gelecek avlar için daha da hırslandırır. Kısmetin varsa olmayacak şekilde balık tekneye kadar gelir ve tam teknenin içinde oltadan kurtulup tekneye düşer. Azın açık “ya denizde düşseydi” dersin.

      Ustalaşmak için bu maceraların yaşanması gerekir. Hepimiz benzer maceraları yaşadık. Halende yaşamaya devam ediyoruz. Bazen bildiğin, defalarca uyguladığın yöntemleri uygulayamadığın anlar olur. Denizde öğrenme süreci hiç bitmez. Değişkenlerin sonsuz sayıda olduğu bir ortamda, olasılıklar da sonsuz sayıdadır.

      Peki, çözümsüzlüğün kol gezdiği deniz ortamında problemleri nasıl çözmeye çalışabiliriz?

      Kişisel düşüncem; bilinç altını devreye sokarak, akıl ötesi bilinci devreye sokarak olayları doğru algılama yetisini kazanmaya çalışarak çözümlemeye çalışabiliriz. Bilinç altı ne kadar etkin kullanılabilirse, o kadar verimli çözümler üretilebilir. Ama unutmamak gerekir ki, o çözümler anlık problemlerin, o anki durumlarını çözer. Her bir zaman dilimine uygulanamaz. Kısaca, her an çözümleme yapmak gerekir. Burada dikkat edilmesi gereken çok önemli noktalardan birisi, hiç bir zaman kanaatler oluşturmamaktır. Kanaatler bizi yanlışa sevk eder. Her problem, kendi çözümü ile kaimdir. Problemler an mertebesinde değişim gösterirler. Çözümleme, an’a ayak uydurmalıdır.

  3. bilgilendirme için çok teşekkür ederim.
    sinarit

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.