BUYUK BALIK AVI MUCADELESINI KOLAYLASTIRAN TEKNENIN HAREKETLI OLMASIDIR

Büyük Balık Avı Mücadelesini Kolaylaştıran Teknenin Hareketli Olmasıdır :

Genel düşüncenin aksine büyük balık oltaya takıldığında durarak mücadele etmek yerine, tekneyi en düşük hıza getirip derin suya doğru yola devam etmek mücadeleyi kolaylaştırır.

Büyük balık avında genel düşünce, balık oltaya takıldığında durmaktır. Mücadele balığın oltaya takıldığı yerde devam eder. Oysa bu tür mücadelede pek çok sorun çıkar.

BUYUK BALIK AVI MUCADELESINI KOLAYLASTIRAN TEKNENIN HAREKETLI OLMASIDIR

Büyük Balık Oltaya Takıldığında Durarak Mücadele Etmenin Sakıncaları Nelerdir?

  • Balık hangi davranış kalıbına sahipse, hiçbir etkiye maruz kalmadan bütün gücüyle o davranışı sergileme fırsatını bulur.
  • Eğer dalan bir balıksa ve avın yapıldığı yer taşlık bir alansa, dalarak oltayı taşlara dolama riski vardır.
  • Balık kendi davranış kalıbını avcıya kabul ettirirken, avcı balığa göre çözümler geliştirmek zorundadır.
  • Durarak balığa üstünlük verilen mücadeleler uzun sürer. Üstünlük sağlanmak için daha sert bir mücadeleye girişilirse avcı çabuk yorulur. Avcını çabuk yorulması, daha sabırsız olmasına sebep olur. Sabırsızlık pek çok hatayı beraberinde getirir.
  • Balık oltaya takıldıktan sonra balıkla devamlı mücadele etmek ve hiç boşluk vermemek gerekir. Balık avında boşluk vermek en büyük hatadır.
  • Balıkla mücadele esnasında akıntı, rüzgar ve dalgalar tekneyi sığlığa, kayalıklara veya gidilmesi istenmeyen bir yöne doğru sürükleyebilir. En zor şartlarda manevra yapma gerekliliği ortaya çıkabilir.
  • Balık teknenin altına doğru kaçarak oltanın çekilmesini zorlaştırabilir. Oltayı bir yerlere takabilir.
  • Balığın çok basması durumunda oltada daha çok mücadele misinasının olması zorunludur. Bu durum çıkrık makine kullanımını zorunlu kılar.
BUYUK BALIK AVI MUCADELESINI KOLAYLASTIRAN TEKNENIN HAREKETLI OLMASIDIR

Büyük Balık Mücadelesini Kolaylaştırmanın Yolu

Tekneyi durdurmayıp taşlık bölgeden çıkmaktır. İlk anda balık basıp dalmaya veya uzaklaşmaya çabalar. Ama her balıkta olduğu gibi, devamlılık arz eden direnç karşısında, direnç yönünde hareket etmeyi tercih eder.

BUYUK BALIK AVI MUCADELESINI KOLAYLASTIRAN TEKNENIN HAREKETLI OLMASIDIR

Büyük Balık Devamlılık Arz Eden Dirence Neden Ayak Uydurur?

Basıp giderken oksijenlenmesi zorlaşır. Arada durup nefeslenmesi gerekir. Oysa devamlılık arz eden güçle aynı yönde hareket ederse, azda olsa nefeslenme şansı olur. Basarak her seferinde yorulmak yerine, devamlılık arz eden dirençle aynı yönde hareket etmek balık için daha doğru bir davranıştır. Ama bu tercih, yetersiz oksijenlenme sonucu bir süre sonra balığı çok fazla yorar. Bunu fark eden balık arada bir basar. Ama sonuçta yine tekne ile beraber hareket etmeye devam eder. Bu sayede balığın pek fazla basmasına izin vermeden mücadele etme şansı elde edilir.

BUYUK BALIK AVI MUCADELESINI KOLAYLASTIRAN TEKNENIN HAREKETLI OLMASIDIR

Büyük Balık Avı Mücadelesinde Bizim Uygulamamız Nasıldır?

Balık oltaya takıldığında 10 – 15 dakika tekneyi en düşük hızda taşlık bölgeden uzaklaştırıp derin suya alırız. Tekneyle giderken de mücadele devam eder. Bunu yaparken balıkla en rahat mücadele edebileceğimiz yere doğru ilerleriz. Balığın yeterince yorulduğuna kanaat getirince tekneyi durdururuz. Bulunduğumuz yerde mücadeleye devam ederiz. Böylece avcı daha uygun şartlarda balıkla mücadele etmiş olur. Tekneyle gidilen süre balığın küçük olması durumunda daha kısadır. Balığın büyük olması durumunda çok daha uzun sürebilir.

Büyük Balık Oltaya Takıldığında Düşük Hızda Devam Ederek Mücadele Etmenin Avantajları Nelerdir?

  • Balık size kendi davranış kalıbını kabul ettiremez. Sizinle beraber hareket etmeyi tercih eder.
  • Dalamadığı için taşlara takılma riski kalmaz. İlk anda kalomayı boşaltıp dalsa bile, bir süre sonra peşinizden gelerek yükselmeye başlar.
  • Balığın peşinizden gelerek daha çok yorulması sonucunda, balıkla mücadele daha kısa sürer. Avcı çok fazla yorulmaz.
  • Balık peşinizden gelirken çok yorulmadan oltayı sarmak ve balığı tekneye doğru yaklaştırmak mümkündür. Tek yapılacak şey acele etmemektir. Acele edilip balığa baskı uygulanmaya kalkılırsa, balık hemen tepki verir. Çünkü bu tepkiler oksijenlenmesini zorlaştırır.
  • Mücadele sert olmadığından yorulup hata yapma riski azalır.
  • Balıkla beraber gidilecek yönü seçme ve gerekirse manevra yapma şansınız vardır.
  • Bu mücadele şeklinde çok fazla mücadele misina gereksinim duyulmaz.
  • Bu mücadele şeklinde balığı kaçırma riski en aza iner.
  • Balık çok yorularak teknenin yanına geldiğinden tekneye almak da kolay olur.
  • Balık büyüdükçe balıkla mücadele etmek için başkaca bir mantıklı seçenek yoktur.

Büyük Balık Avı Mücadelesini Kolaylaştıran Teknenin Hareketli Olmasıdır

Tekneyle Yorarak Aldığım Akya Videosu:  https://youtu.be/6R0CtzFoOG4

Büyük Balık Avı Mücadelesini Kolaylaştıran Teknenin Hareketli Olmasıdır

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

BUYUK BALIK AVI MUCADELESINI KOLAYLASTIRAN TEKNENIN HAREKETLI OLMASIDIR için 2 cevap

  1. Ali der ki:

    Akya en fazla kaç kilo olabiliyor? Boyu ne olabiliyor?

    • Menderes Yahşi der ki:

      Genel kanı Akya’nın 100 Kg kadar olabildiği ve 2,20 – 2,50 m olduğu yönünde. Tekirova Üç Adalar bölgesinde, 42 m de balkon denilen bir yere, bir eğitmen arkadaşla Köpek Balığı görmek amacıyla dalış yapmıştık. Bizim bulunduğumuz 42 m balkondan derinli 75 m kadar inen bir vadi gibiydi. Görüş hiç bir yerde görmediğim, hatta hayal dahi edemeyeceğim kadar fazlaydı. İlerden devasa bir balık geliyordu. Köpek Balığı diye sevinçle arkadaşa işaret ederken balık önümüzden geçti. 2 m. den büyük boyu olan, 70 Kg üstü bir Akya’ydı. Benim gördüğüm en büyük Akya o balıktı.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.