BUYUK BALIGI YORMADAN CEKMEYE CALISMANIN SONUCLARI NELERDIR

Büyük Balığı Yormadan Çekmeye Çalışmanın Sonuçları Nelerdir :

  • Balığın İlk Anda Takımı Koparıp Gitmesi

Balık avıyla uğraşan pek çok kişi bu durumu yaşamıştır. Büyük balıklar oltaya takıldıklarını anladıkları ilk anda çok büyük güçler üretebilirler. Bu esnada o kadar güçlü kafa vuruşları yaparlar ki, bu güce hiçbir misina dayanamaz. Özellikle balığa takılan kancanın bağlı olduğu misinanın ilk 12 cm çok büyük darbe gelir. Güç arttıkça 12 cm olan mesafe 1 cm ve altına kadar düşebilir. Bunu misinanın koptuğu yerden anlamak mümkündür. Bazen 2 cm den koparken, bazen 10 cm den kopar. Koptuğu yer balığın darbesinin odak noktasıdır.

Biz Akya oltasında 2 adet VMC 4.0 kalın üçlü kancalar kullanırız. Her kancayı 68 Kg çekeri olan örgü ip misinadan iki kat bağlarız. Yani her kancadaki çeker 136 Kg dır. Bazen bu iki kancanın iplerinin koptuğuna şahit oluruz. Bu kopma ilk anda yapılan bir hatadan veya takımın kurşunlarının dibe takılması sonucu takımın sabitlenmesiyle olur. Sabitlenen takıma balık öyle bir darbe vurur ki, 1 cm altında bir mesafeden ipler kopabilir. Bu aşamada kopan ipin çeker gücü toplamı 272 Kg dır. Balığın ne kadar büyük kafa vurma gücü olduğunu artık siz hesaplayın. Bu darbeyi 15 – 20 Kg bir Akya rahatlıkla yapabilmektedir.

Bu durumda kalomanın doğru ayarlanmış olmasının ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmaktadır. Kalomayı uygun bir ayara getirmeliyiz ve kamışı doğru pozisyonda tutmalıyız. İlk 5 – 10 dakika balığa gücünü harcama fırsatı vermeliyiz. Eğer avınızın çok büyük olduğunu düşünüyorsanız bu yorma süresi en az 1 saat olmalıdır.

Kancanın Takıldığı Yerin Yırtılması

Oltaya takılan balığı bir an  evvel almak için kaloma vermediğimizi düşünelim. Bu durumda takım kopmazsa bile kancanın balığa takıldığı yer yırtılabilir. Bazen kancanın geçtiği yer yumuşak bir doku parçası olabilir. Böyle bir durumda balığın kendini kurtarma süreci çok kısa olur. Daha ne olduğunu anlamadan balık oltadan ayrılır. Dokunun sertliğine bağlı olarak bu süre bazen 5 – 10 dakika bile olabilir.

Balığın Kendini Kurtarma Çabası

Böyle durumları balığın algıladığını ve uygun pozisyonu bekleyip hamlesini yaptığını düşünürüm. Çünkü böyle durumlarda balığın oltaya uyguladığı güç devamlılık arz etmez. Balık ara sıra basar. Sanki uygun pozisyonu bulmaya ve üzerindeki şoku atmaya çalışır. Oltaya yakalanma şokunu üzerinden atıp uygun pozisyonu bulduğunda çok sıkı bir basma olur ve olta bir anda boşalır.

Balığın ara sıra baskı yapması çoğu avcı tarafından balığın küçük olduğu şeklinde yorumlanır. Biran evvel balığı çekmek için kaloma sıkılaştırılır. Bu şekilde balığı hızlıca çekme moduna girilir. Bu durum isterik bir davranış gibidir. Bu yapılabilecek hataların en büyüğüdür. Rakibini küçümseyen her zaman kaybetmeye mahkumdur.

Genellikle balık ilk anda çekişiyle büyüklüğü konusunda bir fikir verir. Vermese bile ara sıra çeken ve büyük olduğu düşünülen balık karşısında tedbirli olmakta fayda vardır. En iyisi balığı açık suya almak ve şokunu atlatacak 3 – 5 dakikalık süreyi ona tanımaktır. Böylece balık şoktan çıkınca gerçek gücünü ortaya koyar. Bizde mücadele planımızı ona göre yaparız.

BUYUK BALIGI YORMADAN CEKMEYE CALISMANIN SONUCLARI NELERDIR

Kancanın Açılması

Kanca bazen sert bir dokuya tam saplanmaz. Balık hızla bastığında kanca kolayca açılır. Balık kendini kurtarır. Bazen de kanca balık için uygun kalınlıkta değildir. Bu yüzden kolayca açılır. Bu durumlar için yapabileceğimiz en doğru şey kancaların çok keskin olanlarını kullanmaktır. Kanca ucu ne kadar sivri olursa o kadar iyidir. Bu kancalar en sert dokuları ve kemikleri delebilecek sivriliktedir. Böyle bir dokuya geçen kanca kolayca yerinden çıkmaz.

Olta Makinesinin Bozulması veya Kamışın Kırılması

Kalomayı kapatıp büyük balığı biran evvel almak isteyebiliriz. Bu durumda balığın ani basmaları makinede sorunlara sebep olabilir. Adrenalin avcıya düşündüğünden daha fazla güç verir. Bu güçle balığın çekme gücüne direnmeye çalışırken olta makinesinin drag gücü aşılabilir. Bu makinenin bozulması sonucunu doğurur. Eğer kamışın çekme gücü makinenin drag gücünden düşükse kamış kırılabilir. Bu iki durumunda çözümü kaloma ayarını baştan uygun şekilde yapmaktır. Balıkla baştan itibaren bu kalomayla mücadele edilmelidir.

BUYUK BALIGI YORMADAN CEKMEYE CALISMANIN SONUCLARI NELERDIR

Oltayı Çeken Avcının Çabucak Yorulması

Balık avında en kötü senaryo budur. Avcı balığı biran evvel çekeyim derken çabucak yorulabilir. Sonuç olarak 10 – 20 Kg arası bir balık normal insandan daha güçlüdür. İlk anda çok iyi mücadele eden balık avcıyı kolayca yorabilir. Yorulan avcının çaresi kalmaz. Acilen direnebileceği bir şeyler arar. Önceden bu konuda tecrübe edinme fırsatı olmadıysa büyük hatalar yapmaya müsait durumda olur. Bu durumun en doğru çözümü kalomayı biraz gevşetmek ve tekneye yol vermektir. Bu şekilde balığın tekneyle beraber hareket etmesini sağlamaktır.

Uygun kaloma ve 2 – 4 mil hızla hareket eden bir tekne büyük balık mücadelesinin en doğru anahtarıdır. Bu tarz bir yöntemle avı yapılamayacak büyük balık yoktur. Her türlü büyük balığın avı çok yorulmadan yapılabilir. Bu yöntemle balığı 20 dakika çektiğinizde, durak mücadeleye göre 1 saat yorarız. 20 Dakika çekmek, balığı bir saat durarak mücadele etmiş kadar yorar. Teknenin hareketli olması büyük balık avında doğabilecek pek çok problemin baştan halledilmesine yardımcı olur.

BUYUK BALIGI YORMADAN CEKMEYE CALISMANIN SONUCLARI NELERDIR

Yorgunluğa Bağlı Çok Ciddi Hatalar Yapması

Balıkla mücadele ettiğimiz kamış elimizde belli oranda eğilip kalktığı için olması gerektiğinden daha fazla elastikiyet kazanır. Yorulan bir kişi kamışı bir yere dayadığında bu elastikiyet kalmaz ve kırılır. Avcının beklemediği bir anda balık çekebilir. Avcının bunu engelleyecek gücü olmadığından olta elinden uçup denize gidebilir.

İpi elle tutup çekmeye kalkabilir. Bu durum çok tehlikelidir. Her an ip misina eline koluna dolanabilir. Bu durum büyük yaralanmalara sebep olabilir.

Büyük Balığı Yormadan Çekmeye Çalışmanın Sonuçları Nelerdir

BUYUK BALIGI YORMADAN CEKMEYE CALISMANIN SONUCLARI NELERDIR

Yanlışlıkla ipi pürüzlü veya keskin bir yüzeye sürtebilir. Balık çekince ip sürtünmeye bağlı olarak kopabilir.

Tekneyle hareketlenirken yanlış bir hareketle ip misinayı motorun pervanesine dolayabilir.

Bunun gibi pek çok hata meydana gelebilir. Bu hata sebeplerini saymakla bitmez. En doğrusu balık avını yorulmadan sürdürecek bir çekme planıdır. Bunu size sağlayacak yegane çözüm; uygun kaloma ayarı ve tekneyi balığın yorulduğunu düşündüğünüz ana kadar hareketli tutmaktır.

Büyük Balığı Yormadan Çekmeye Çalışmanın Sonuçları Nelerdir

Mücadele Boyunca Yırtılan Yaradan Son Anda Kancanın Kurtulması

Bazen kancanın takıldığı doku mücadele boyunca yavaş bir şekilde yırtılmaya devam eder. Öyle genişler ki, ilk boşluk verdiğinizde balık ufak bir manevrayla kendini kurtarır. Sanki bu manevrayı mücadele boyunca hesaplar. Bir kerede doğru hareketi yapar. Kendini kurtarır ve hiç bir şey olmamış gibi dalışa geçer. Gözlerinizin önünde maviliklere doğru dalarak gözden kaybolur. Aynı sizin kaybolan umutlarınız gibi…

Balığı Tekneye Yaklaştırırken Yaşanan Güçlükler

Yorulmadan teknenin yanına getirilen balık her türlü numarasını sergiler. Bu esnada balığı zapdetmek zordur. Hatta oltanın ipini bir yerlere takıp koparabilir. Balığın sakinleşip yorulmasını beklemek en doğru yoldur. Eğer balığın kaçabileceği düşüncesi aklınızı zorluyorsa işiniz gerçekten zordur. Bu aşamada kontrollü bir şekilde balığa yol vermek en doğru hareket olacaktır.

Büyük Balığı Yormadan Çekmeye Çalışmanın Sonuçları Nelerdir

Balığı Tekneye Alırken Yaşanan Güçlükler

Yorulmamış büyük balığı tekneye almak gerçekten zor ve tehlikelidir. Balığın üzerindeki kancalar her an bir yerimizi çizebilir, kesebilir veya bir yerlerimize geçebilir. Bu durumda en iyisi kakıç kullanmaktır.

Tekneye Alınan Balığın Çevreye Zarar Verme İhtimali 

Yorulmadan tekneye alınan balık enerjisini harcayana kadar çırpınıp kendini kurtarmaya çalışacaktır. Bu durumda ne yapacağı etrafta bulunan malzemeye bağlıdır. Önceden balığın alınacağı mekan her türlü malzemeden arındırılmalıdır. Böylece tehlike bertaraf edilmiş olur. Belki balığı tekneye alırken söndürmek iyi bir çözüm olabilir. Ama en doğru yaklaşım balığı yorarak çekmek ve tekneye almaktır. Yorgunluktan bitmiş balık size hiçbir sorun çıkarmaz.

Büyük Balığı Yormadan Çekmeye Çalışmanın Sonuçları Nelerdir

Büyük Balığı Tekneye Alma Videosu: https://youtu.be/2HCZbczHa94

Büyük Balığı Yormadan Çekmeye Çalışmanın Sonuçları Nelerdir

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

BUYUK BALIGI YORMADAN CEKMEYE CALISMANIN SONUCLARI NELERDIR için 2 cevap

  1. Mehmet Kasapoğlu der ki:

    Katıldığımız turlarda her seferinde kaloma bilgisine değiniyorsunuz. Palamut avlarken bile kalomaya çok dikkat etmemizi söylüyorsunuz. Bu kadar titizlenmenizin büyük balık avı verimliliğinize katkısı nedir?

    • Menderes Yahşi der ki:

      Kaloma bilgisi olmadan balık avında bilinçli başarıdan bahsetmek mümkün olmaz. Kaloma balığı yormak ve gücünü boşa çıkarmak için elimizdeki en önemli kozdur. Kaloma bilgimizi kullanarak her türlü oltayla büyük balık avı yapmak mümkündür. Yeter ki makinedeki ip misina yeterli olsun. Büyük balık avında en önemli husus ip misinanın yeterli miktarda sarılabileceği makaraya sahip bir makine kullanmaktır. Bu tarif en çok çıkrık makinelere uymaktadır. Eğer ince ama sağlam ip misinamız varsa pek çok makine bu kapsama girebilir.

      Sağlam ip misina, çıkrık makine ve doğru kaloma kullanımıyla av verimliliğimiz çok artmaktadır. Ancak kancanın takıldığı yerde yırtılma olursa, kanca balığın yumuşak bir yerine girmişse balık kendini kurtarmayı başarabilir. Buna pek fazla çözüm yoktur. Ama doğru kaloma ve hissiyatla her türlü büyük balık avı yapılabilir. Özellikle takım kullanma hissiyatı arttıkça balığı alma oranı da artar. Gerekli ayarlamayı zamanında yapabilmek için hissiyat çok önemlidir. Bu tecrübe ancak takımları daha çok kullanarak edinilebilir.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.