BUYUK BALIGI YORMADAN CEKMENIN SONUCLARI NELERDIR

Büyük Balığı Yormadan Çekmenin Sonuçları Nelerdir :

BUYUK BALIGI YORMADAN CEKMENIN SONUCLARI NELERDIR

Büyük Balık Yeme Büyük Bir Hırsla Saldırır

Büyük balık yeme doğru çok büyük bir hızla hamle yapar. Bu hamle esnasında balığın hızı yaklaşık olarak 40 – 60 mil civarını bulur. Bu hızla yeme ulaşıp kaptığında yine aynı hızla av bölgesinden uzaklaşmak ister. İlk hamleden sonra uzaklaşmada sorun yaşarsa avını parçalamak veya takıldığı şeyden kurtulmak için kafa vurmaya başlar. Bu kafa vuruşlarında çok büyük güçler oluşur. Balığın büyüklüğüne göre bu güç çok fazla olabilir. Örneğin 15 – 20 Kg Akya avında kafa vuruşlarında oluşan güç 400 -500 Kg civarındadır. Bu gücü 274 Kg olan takımlarımızın koparılma tecrübesine dayanarak hesaplıyoruz. Genellikle en büyük darbe, takımın ucundaki kancadan itibaren ilk 12 cm gelir. Darbe gücünün büyüklüğüne bağlı olarak milim mertebesine kadar düşebilir. Genel olarak ilk 1 – 3 cm aralığı kopar.

BUYUK BALIGI YORMADAN CEKMENIN SONUCLARI NELERDIR

Uygun Kaloma Ayarının Yapılması

Bu kopmaları önlemenin yolu balığa uygun kaloma ayarı yapmaktır. Kimi balığı sabit kaloma ile çekmek doğruyken, kimi balığı değişken kaloma ile çekmek doğrudur. Avcı ustalaştıkça değişken kaloma kullanımı daha fazla tercih edilir. Bunun sebebi avcının av hassasiyetinin artmasıdır. Olta takımlarına alıştıkça; olta makinesinin, kamışın, ip misinanın, takımın ve kancaların nasıl çalışacağını biliriz. Uygulayacağımız gücü buna göre ayarlarız. Eğer olta takımlarına alışık değilsek sabit kaloma ile balığı çekmek daha doğru tercih olacaktır. Sabit kaloma; her zaman takımın en zayıf olduğu unsur göz önünde bulundurularak ayarlanır.

BUYUK BALIGI YORMADAN CEKMENIN SONUCLARI NELERDIR

Sıkı Kaloma ile Mücadele

Kaloma ayarının nasıl yapılması gerektiğini öğrendikten sonra sıkı kaloma ile “büyük balığı yormadan çekmenin sonuçları nelerdir?” konusunu inceleyelim:

Büyük balık avcısından, olta makinesinden, kamıştan ve ip misinadan daha güçlüdür. Sıkı kaloma ile balık çekilmeye çalışıldığında önce avcı yorulur. Biran evvel avı sonuçlandırmak için kalomayı daha çok sıkar. Bu durumda balık takımı en zayıf yerinden koparıp kendini kurtarır. Avcı, kaloma ayarını mutlaka önce kendini yormayacak düzeyde ayarlamalıdır. Daha sıkı kaloma ayarı yapmanın olumsuz sonuçları nelerdir? :

1 – Kancanın Takıldığı Yerin Yırtılması

İlk anda balığın kurtulmak için giriştiği büyük mücadele esnasında kancanın takıldığı yer yırtılır.

2 – Olta Takımının Kopması

Mücadelenin ilk aşamasında balık kurtulma güdüsüyle varını yoğunu ortaya koyar. İlk kafa vuruşlarında oluşan güç 500 Kg üstüne kadar çıkabilmektedir. Bu aşamada kaloma sıkıysa, sıkılaşmasına sebep olan bir şey olmuşsa veya takım bir yerlere takılırsa balık ilk kafa vuruşunda oltayı koparır.

BUYUK BALIGI YORMADAN CEKMENIN SONUCLARI NELERDIR

Büyük balık için takım salındıktan hemen sonra kaloma ayarı itinayla yapılmalıdır. Kaloma ayarını kendiniz bile yapsanız mutlaka belli aralıklarla kontrol edin. Eğer kaloma ayarınızda bir değişiklik olmuşsa yeniden ayarlayınız.

Kaloma Nasıl Sıkılaşır?

  • Kaloma ayar koluna farkında olmadan dokunma neticesinde,
  • Kamışın yukarı kaldırılarak kalomaya birde sürtünme gücü eklenmesi neticesinde,
  • İp misinaya bir şeylerin sürtünmesi neticesinde,
  • Kamışın ucundaki makara zamanla deforme olması sonucunda ip misinanın yanakların arasına kaçması neticesinde,
  • Olta makinesinin eskimesi sonucunda kalomayı baskı altında gevşetmesi veya sıkması neticesinde,
  • İp misinanın bir yerlere takılması neticesinde,
  • İp misinada düğüm varsa, düğümün bir yerlere takılması neticesinde,

Ve buna benzer sebepler neticesinde sıkışabilir. Bu durumlar göz önünde bulundurularak devamlı kontrol yapılması gerekir. Bu hataların bir kısmı uygun makine, kamış ve ip misina kullanılarak çözülebilir.

3 – Kancanın Takıldığı Yerin Mücadele Boyunca Genişlemesi veya Kancanın Açılması

Büyük balıkla mücadele çok zorlu bir iştir. Balıkla mücadele esnasında yorulan avcı kalomayı sıkıp biran evvel balığı tekneye almak ister. Bu kancanın takıldığı yerin yırtılıp genişlemesine sebep olur. Balık teknenin yanına kadar çekilir. Tam tekneye almak için çabalarken balık kancadan kurtulup dalışa geçer. Ya da tam bu aşamada kancanın takıldığı yer yırtılabilir. Bazen bütün bunlar balığı tekneye almak için hamle yapıldığında, balığın kafasın sudan kaldırıldığı esnada olur. Balığın kafası suyun yüzüne çıkarılırsa, balık son bir çabayla kafa vurur ve kurtulmaya çabalar. Tam bu aşamada kancanın takıldığı yer yırtılabilir veya kanca açılabilir.  Bu aşama çok risklidir. Bu aşamayı mutlaka teknedeki en tecrübeli olan neticelendirmelidir.

4 – Büyük Balığı Takımla Kaldırarak Tekneye Almaya Kalmak

Büyük balıklar da diğer bütün balıklar gibi sudan kafası kaldırıldığında son mücadelelerini verirler. Bu aşamada da balık yeterince yorulmadıysa öyle sert kafa vuruşları yaparlar ki, kolayca kancadan kurtulabilirler. Birde buna büyük balığın vücut ağırlığı eklenirse, balığın oltadan kurtulması için bulunmaz fırsat olur. Balık mutlaka kafası suyun dışına çıkarılmadan ve basma ihtimaline karşı kaloma vermeye hazır bir şekilde alınmaya çalışılmalıdır. Bu son aşamada tecrübe ve sorun çözümleme yeteneği çok önemlidir. Unutmayın acele ederek balığı kaçırdığınızda avın bütün aşamaları yeniden başlamak zorundadır. Ya da pes edip geri dönülecektir.

BUYUK BALIGI YORMADAN CEKMENIN SONUCLARI NELERDIR

5- Balığın Takımı Bir Yerlere Dolaması

Yorulmadan tekneye yaklaştırılan balık teknenin yanında öyle büyük mücadele verebilir ki, olta takımı bir yerlere takılabilir. Bu esnada takımı kurtarmak için kaybedilen vakitte balık, verilen boşluktan istifade edip kendini kurtarabilir. Yorulmadan çekilen balığın tekne yanında kontrolü çok zordur. Büyük ustalık ve sorun çözebilme yeteneği ister.

Niçin sorun çözebilme yeteneği diyorum

Çünkü balık sosyal bir yapıdır. Devamlı öğrenme yeteneğine sahiptir. Bu sebeple balıkların çok farklı davranışlar sergiledikleri gözlemlenir. Bu davranışların hepsinin öğrenilebileceği “uygulama tecrübesini” bir insan hayatına sıkıştırabilme imkanı yoktur. Hatta bana göre bu uygulama tecrübesi binlerce hayata bile sığmaz. Bu yüzden bu sorunlar ancak sorun çözebilme yeteneğiyle halledilebilir.

Sorun çözebilme yeteneği için şekillerden, kalıplardan, şartlanmalardan ve belki geçmiş tecrübelerden uzak mantığa dayalı bir çözümleme kabiliyeti gerekir. Bu mesele bana göre her insanın bilinçaltını çözümleme yolu olarak kullanmasıyla mümkündür.

BUYUK BALIGI YORMADAN CEKMENIN SONUCLARI NELERDIR

Bilinçaltını bu aşamalardan kullanabilmek için öncelikle sakin kalmayı başarmak gerekir. Sakin olamayan birisinden bilinçaltını kullanması beklemek doğru olmaz. Bu genellikle “balık avı gibi heyecan dolu bir işte” oldukça zordur.

Bu zorluk genellikle balığın kaçırılma ve başarısız olama riskinden kaynaklanır. Bu aşamada avcı doğruları yapmayı ön plana alabilirse, bu durum mücadele edebilir hale gelir. Bu aşamadan sonra çözümleme yeteneğini kullanma şansını elde edebilir. Yoksa balığın kaçırılma riski veya büyük problemlerle karşılaşma riski çok yüksektir. Bu yüzden büyük balık avında usta avcının talimatlarına uymak hayati öneme sahiptir.

BUYUK BALIGI YORMADAN CEKMENIN SONUCLARI NELERDIR

Büyük Balığı Yormadan Çekmenin Sonuçları Nelerdir

Büyük Balığı Yormadan Çekmenin Sonuçları Nelerdir

Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/4M1_TVsYL7c

Büyük Balığı Yormadan Çekmenin Sonuçları Nelerdir

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.