BIR BALIK AVINDA BALIKLAR ADAMIN PESINI BIRAKMAZ MI

Bir Balık Avında Balıklar Adamın Peşini Bırakmaz Mı :

AKYA AVI VIDEOSU – 

BIR BALIK AVINDA BALIKLAR ADAMIN PESINI BIRAKMAZ MI

Yemli dip sırtısı ile Akya Avı

Bir Akya avı turu düşünün; bir çift şık şapkaları ile tekneye biniyor. Kıyıdan 300 m açıldıktan sonra Palamut avı için yüzey sırtısı çekmeye hazırlanıyoruz. Önce takım ve çıkrık oltayı nasıl kullanacaklarını anlatıyorum. Sonra takımı 50 m kadar salıp kaloma ayarı yapıyorum.

Tam Berna’ya verirken Palamut asılıyor. Çıkrık oltayı Berna’ya uzatıp “çek” diyorum. Berna’nın yüzünde şaşkın bir ifade “daha yeni salmadık mı? Niçin çekiyoruz?” diye soruyor. “Balık geldi” diyorum. Berna, “nasıl yani…!” diyor ve oltayı sarmaya başlıyor. Sarmaya başladığında o da balığı fark ediyor. Kendi içinde şaşkınlığı ve sevinci harmanlıyor.

BIR BALIK AVINDA BALIKLAR ADAMIN PESINI BIRAKMAZ MI

Bu nasıl iş. Oltayı daha eline almadan balık geliyor. Bu durum bütün av boyunca, at çek şeklinde devam ediyor. Hatta biz bu avda bir ara bu deyimi “atmadan çek” şeklinde değiştirdik. Çünkü bir oltayı salarken diğer olta biraz gecikmişse, diğer oltaya hemen balık atladığı için salmasına gerek kalmıyor. Ya da yarı yolda toplamak zorunda kalıyordu.

İki olta aynı anda salındığında daha salma işlemi bitmeden ikisine de Palamut ve/veya Lambuka geliyordu. Zaten Sulu Adaya varmadan yarı yolda oltaları toplayarak gitmek zorunda kaldık. Palamut ve Lambukalar peşimizi bırakmıyordu.

BIR BALIK AVINDA BALIKLAR ADAMIN PESINI BIRAKMAZ MI

Sulu Adaya vardığımızda biraz açıkta durduk. Hemen Akya oltasını hazırladık. Akya oltalarını mavi derinliklere salarak Sulu Adaya doğru yanaştık.

Aradan on dakika geçmeden Barış’ın kaloma hızla boşalmaya başladı. Barış oltayı çekmeye başladı. Berna’dan oltasını hızla toplamasını istedim. Berna bütün gücüyle oltayı toplamaya çalışıyordu. Barış “benim oltadaki Akya kurtuldu” dedi.

BIR BALIK AVINDA BALIKLAR ADAMIN PESINI BIRAKMAZ MI

Tüh” bile demeye fırsat kalmadı. Berna “benim oltaya bir Akya geldi” dedi. Bu sefer Barış’tan oltasını hemen toplamasını istedim. Berna bu sefer Akya avıyla uğraşırken, ben tekneyi kayalardan uzaklaştırmaya çalışıyordum.

Barış’ta üzüntü ve sevinci aynı anda yaşayarak oltasını topluyordu. Derken “bana da Akya geldi” dedi. Tekneyi durdurup “ikinizde çekin” dedim. Hangisine yardım etsem diye düşünüyordum.

Barış “benim ki yine kurtuldu” dedi. “Yavaş yavaş çek belki yine gelir” dedim. Ama artık olta yüzeye gelmişti. Yoksa biz bu şekilde akşama kadar devam ederdik. 🙂 Barış’ın oltayı tekneye topladık. Ancak ondan sonra Berna’nın Akya avına konsantre olabildik. Berna da, Barış ta bunca mücadeleden sonra yoruldular. Bu yüzden Akya’yı çekme işi bana kaldı.

BIR BALIK AVINDA BALIKLAR ADAMIN PESINI BIRAKMAZ MI

Ben de memnuniyetle Akya avımızla mücadeleye başladım. Biraz sonra Akya teknenin altında gözüktü. Teknenin altında daireler çizerek yaklaşıyordu. Teknenin yanına geldiğinde uzanıp Akya avımızı tekneye aldım. Büyük mücadelelerden sonra güzel bir Akya avı yapmıştık.

Saat 10.30 olmuştu. Biz balık avlamaktan da, Akya’larla mücadele etmekten de yorulmuştuk. Zaten tutmadığımız balık da kalmamıştı. Yönümüzü Adrasan sahiline çevirdik. Bu av Adrasanbalik ve Deepfishing olarak balık yoğunluğu açısından yaptığımız en hareketli balık avı turuydu.

Bir Balık Avında Balıklar Adamın Peşini Bırakmaz Mı

BIR BALIK AVINDA BALIKLAR ADAMIN PESINI BIRAKMAZ MI

PALAMUT AVINA RAZIYDILAR OLTALARINA AYNI ANDA IKI AKYA TAKILDI

Aynı Anda İki Akya’nın video Link’i: https://youtu.be/LkSvca8Ot3s

Bir Balık Avında Balıklar Adamın Peşini Bırakmaz Mı

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI HIKAYELERI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

BIR BALIK AVINDA BALIKLAR ADAMIN PESINI BIRAKMAZ MI için 2 cevap

  1. Özgen der ki:

    Antalya Konyaaltı’nda kıyıdan avlanırken Akya oltamı yerinden söküp götürdü. Sizden öğrenmek istediğim nasıl bir olta takımım olması lazım. İlk defa denizde avlandım. Benim 3.60 Daiwa karbon kamışın var. 80 – 160 gr atarlı 40 mm naylon misinam var. Çapari tipi misinam trabuco maxplus. Dayanıklı ve çok sağlam. Kıyıdan avlanmak için olur mu? Sizin önerilerinizi bekliyorum. Birde hangi aylarda denizde av yapabilirim? Şimdiden teşekkür ederim.

    Saygılar.

    • Menderes Yahşi der ki:

      Denizde avlanıyorum derken, tekne kelimesi anlatım içinde hiç geçmediği için kıyıdan avladığınızı farz ederek cevap vermeye çalışacağım. Aslında elinizdeki oltayı yeterince iyi tanıyıp kullanmayı öğrendiğinizde her türlü takımla bayağı geniş bir skalada av yapma şansınız olur. Bunun yolu güçlü bir makine ve kamış. İnce ve sağlam ip misina. Bolca deneyim ve tecrübedir. Makineye sarılı olan ince ve sağlam misina ne kadar uzun olursa o kadar fazla mücadele imkanı sağlar. Büyük balıklar mücadele edilmeden alınamaz. Bunun içinde çok iyi kaloma kullanım tecrübesi gerekir. Kaloma bilgisi büyük balığın olmazsa olmazıdır. Kaloma ayarının takımın en zayıf noktasını geçmemesi gerektiğini unutmayın. Kamış mutlaka elde tutulmalı veya bir yere bağlanarak sağlama alındıktan sonra bekleme pozisyonuna geçilmelidir. Oltaya asılan büyük balık durdurak bilmez. Sizi asla beklemez. Siz her an hazır beklemeniz gerekir. Bekleme pozisyonunda kalomanın biraz açık olmasında fayda vardır.

      Denizde balık geçişleri devamlılık arz eder. Denizde balıkların en fazla kıyılara yaklaştıkları dönem Ağustos ayı başından itibaren kış aylarına kadar uzanan dönemdir. Bunun sebebi ilk bahar aylarında yumurtadan çıkan yavru balıklar yenebilecek kıvama gelmiştir. Büyük balıklar bunlarla beslenmek için kıyılara yanaşırlar. Bu dönemde kıyılarda balık sirkülasyonu artar. Büyük balık sürüleri de diğer balıkların arkasından kıyılara yanaşır. Balıklar için ilkbahar üreme ve göç zamanıdır. Sonbahar ise beslenme ve göç zamanıdır. Kış aylarında el ayak kıyılardan çekilince balıklar kıyılara daha rahat yanaşır. Kış ayları da balık avı için uygun zamanlardır. Özellikle kışın en iyi zamanlar fırtına sonrası denizin sakinleştiği ilk gündür. Bu günde kıyılarda bulanık suda av yapan büyük balıklar olur.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.