BALIK AVINDA YAPILABILECEK EN BUYUK HATALAR

Balık Avında Yapılabilecek En Büyük Hatalar :

BALIK AVINDA YAPILABILECEK EN BUYUK HATALAR

Balık Avına Başlayana Kadar Yapılabilecek Hatalar

  • Hava durumu analizi yapmadan balık avına çıkmak,
  • Yakıt, malzeme ve ihtiyaç hazırlığı yapmadan aceleyle çıkmak,
  • Tekne ve motor bakımını ihmal etmek,
  • Nereye gidileceği, ne kadar kalınacağı konusunda karada en az bir kişiye bilgi vermemek,
  • Telefon, fotoğraf makinesi ve bunun gibi değerli malzemeyi sudan yalıtacak tedbirleri almamak,
  • Teknede yasal olarak bulundurulması gereken malzemeyi ve evrakları bulundurmamak,

Balık Avında Yapılabilecek Hatalar

  • Uygun malzeme, takım ve olta kullanmamak,
  • Kaloma ayarını uygun bir şekilde yapmamak,
  • Balık oltaya asıldığında kalomayı kapamak, gereğinden fazla tasmalamak,
  • Balıkla mücadele ederken boşluk vermek,
  • Mücadele eden balığı biran evvel tekneye almak için panik halinde hareket etmek,
  • Teknenin yanına gelen balığı almakta yavaş ve kararsız davranmak,
  • Tekneye alınan balığın üzerindeki kancalardan kendini koruyamamak,

BALIK AVINA BAŞLAYANA KADAR YAPILABİLECEK HATALAR

Hava durumu analizi yapmadan balık avına çıkmak

BALIK AVINDA YAPILABILECEK EN BUYUK HATALAR

Denize açılmak isteyen ve balık avı yapmak isteyenlerin yapabilecekleri en büyük hata hava durumunu takip etmemektir. Üstelik hava durumu en az 3 – 4 ayrı kaynaktan takip edilmelidir. Hava durumunun TAHMİN olduğu asla akıldan çıkarılmayıp, herkes kendi analiz yeteneğini geliştirmelidir. Yapılan analiz 3 – 4 kanalın yorumlarını kapsamalıdır. Aslında en kötü tahmin göz önünde bulundurulmalı ve tedbirler ona göre alınmalıdır. En doğrusu, kötü havada denize çıkmamaktır.

BALIK AVINDA YAPILABILECEK EN BUYUK HATALAR

Yakıt, malzeme ve ihtiyaç hazırlığı yapmadan aceleyle çıkmak

Yakıt deposu tam dolu olmadan denize açılmak çok büyük risktir. Denizin pek çok bilinmezliği içinde barındırdığı, hava durumunun tahmin olduğu asla akıldan çıkarılmamalıdır. Hatta teknede her zaman kullanılmaya hazır yedek yakıt stok’umuzun olması gerekir.

Ayrıca denizde kalınması planlanan sürenin uzayabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. İhtiyatlı bir şekilde ihtiyaç tedariki yapılmalıdır. Bunun yanında ecza setinde bulunmayan, ama ihtiyaç olabilecek ilaçların tedariki yapılmalıdır.

Olta takımları, rapala, jig ve oltalar önceden hazırlanmalıdır. Bunların yedekleri mutlaka yanımıza alınmalıdır. Balık avı esnasında ihtiyaç duyulan bir malzemenin eksikliği motivasyonu en hızlı düşüren unsurlardandır.

Teknede yedek ip, çapa, pusula, telsiz, telefon vb gibi malzemeler bulundurulmalıdır.

BALIK AVINDA YAPILABILECEK EN BUYUK HATALAR

Tekne ve motor bakımını ihmal etmek

Tekne denize indirilmeden her türlü bakımı yapılmalı ve eksikler giderilmelidir. Tekne denize indirildiğinde de denizdeki periyodik bakımlar zamanında yapılmalıdır.

Motor bakımı çok önemlidir. Motor bakımı ya sezon başında, ya da sezon sonunda yapılmalıdır. Bence en doğrusu sezon sonunda yapılan bakımdır. Böylece motor sezonu kaparken bakıma alınırsa, bekleme süresini de bakımlı geçirir. Böylece motor içinde kalacak eski yağın sorun çıkarması engellenmiş olur. Bakımlı motor bizi güvenli hissettirirken, yakıt tasarrufu da sağlar. Ayrıca bakımlı motorun çevre duyarlılığı da daha yüksektir.

Balık avındayken başımıza gelebilecek en kötü şey motor arızasıdır. Bu ihtimale karşı bazı kaptanlar teknelerinde yedek motor bulundururlar. Özellikle uzun yol yapılacak durumlarda ve açık denize çıkılacak durumlarda her şeyin yedekli olması güvenlik ve konfor açısından çok önemlidir.

BALIK AVINDA YAPILABILECEK EN BUYUK HATALAR

Nereye gidileceği, ne kadar kalınacağı konusunda karada en az bir kişiye bilgi vermemek

Karada en az bir kişi planlarımız hakkında bilgi sahibi olursa, problem anında ulaşılabilir olmak adına önemli bir tedbir almış oluruz.

Telefon, fotoğraf makinesi ve bunun gibi değerli malzemeyi sudan yalıtacak tedbirleri almamak

İletişimin devamlı olması ve değerli anılarımızı muhafaza etmek adına bu malzememizi sudan korumamız gerekir. Gerçi günümüzde bu malzemelerin su geçirmez olanları yapılmaya başlandı. Denizde faaliyet gösterenlerin bu malzemeleri kullanması daha doğru tercihler olacaktır.

Teknede yasal olarak bulundurulması gereken malzemeyi ve evrakları bulundurmamak

Su geçirmez kaplarda tekne evrakları, bölge haritası, ecza seti, can yelekleri, can simiti, yangın tüpü, reflektör, işaret fişeği, bayrak, çapa, kürekler, ve bol miktarda kaliteli ip teknede her zaman bulunmalıdır.

BALIK AVINDA YAPILABİLECEK HATALAR

BALIK AVINDA YAPILABILECEK EN BUYUK HATALAR

Uygun malzeme, takım ve olta kullanmamak

Hangi balığın avını yapacaksak ona göre malzeme, takım ve oltayı yanımızda bulundurmamız gerekir. Karar değiştirdiğimizde o avı yapacak malzeme, takım ve olta yanımızda yoksa sorun yaşarız.

BALIK AVINDA YAPILABILECEK EN BUYUK HATALAR

Kaloma ayarını uygun bir şekilde yapmamak

Balık avına başlarken oltayı salıp hemen kaloma ayarını yapmamız gerekir. Balık avı boyunca hiçbir zaman kaloma çok sıkıya ayarlanmamalı ve belli aralıklarla kontrol edilmelidir. En kötü hatalardan biri kaloma ayarını düzgün yapmamaktan dolayı balık kaçırmaktır. Böyle bir durumda yapılan hataya mı, balığın kaçtığına mı, takımın balığın üzerinde kaldığına mı, balığın bu şekilde yaşama ihtimalinin zora girdiğine mi yanacağız bilinmez. Bu ikilemleri yaşamamak için kaloma ayarı düzgün bir şekilde yapılmalı ve periyodik bir şekilde kontrol edilmelidir. Çünkü bazı durumlarda ip misina bir yerlere sıkışmış, makine baskı altında kalomayı sıkmış ve bunun gibi pek çok sorun oluşmuş olabilir. Ayrıca periyodik kontroller bizi motive ederek balık avına hazır tutar. Oturup kalırsak bir süre sonra sıkılmaya, isteğimizi kaybetmeye ve tembelleşmeye başlarız. Harekette her zaman bereket vardır.

Balık Avında Yapılabilecek En Büyük Hatalar

Büyük balık oltaya asıldığında kalomayı kapamak, gereğinden fazla tasmalamak

Büyük Balık bütün gücüyle asılmaya başladığında kalomayı kapamak, balığın o hırsla oltayı koparmasına sebep olur. Olta kopmasa bile en iyi ihtimalle kancanın geçtiği yeri yırtmasına sebep olur. Balık oltaya atladığında tekne hareketliyse tasmalama yapmaya gerek yoktur. Tasmalama gereğinden daha güçlü yapılması kancanın geçtiği yerin yırtılmasına sebep olur. İlk anda balığın kalomayı boşaltması, balığın en güçlü olduğu anda bahsedilen problemlerin yaşanmasını engeller.

Balıkla mücadele ederken boşluk vermek

Balık oltaya asılıp kalomanın boşalmaya başladığı ilk andan, tekneye alana kadar geçen süre içinde hiç bir anda oltada bir boşluk verilmemesi gerekir. Boşluk verildiğinde, mücadele ederken genişleyen yaradan kanca kolayca çıkabilir.

Yıllar süren balık avı tecrübelerimizde gördük ki, balık bir şekilde avcının boşluk vermesini bekler. Boşluğun verildiği anda hareketlenerek oltadan kurtulmak için her türlü manevrasını yapar. Ancak boşluk verilmesine rağmen, kanca çok sağlam bir yerden geçmişse ve kaloma ayarı çok uygun yapılmışsa kancanın geçtiği yara yırtılmaz.

Balığı garantili bir şekilde almak istiyorsak, balığın yorulmasını beklememiz gerekmektedir. Büyük balık avında balığı yormadan almak mümkün değildir.

Balık Avında Yapılabilecek En Büyük Hatalar

Mücadele eden balığı biran evvel tekneye almak için panik halinde hareket etmek

Büyük balık avı her zaman insanları heyecanlandırır. Balık asılmaya başladığında adrenalin tepe yapar. İşte tamda bu anda sakin olmak gerekir. Yoksa balığın kaçması için her türlü şartı hazırlamış oluruz. Büyük balık avı hata kabul etmez. En ufak boşlukta basmaya ve kurtulmak için her türlü çareyi denemeye başlar. Acele eden avcı ilk hareketi kalomayı kapamak olur. Bu yapabileceği en büyük hatadır. Kalomanın kapanması; takımın kopması, kamışın kırılmasına, kancanın takılı olduğu yaranın genişleyip yırtılması, avcının çok çabuk yorulması ve çaresiz kalması demektir. Çaresiz kalanın çözümü; sakinleşmek, kalomayı gevşetmek ve daha kolay şartlarda balıkla mücadele etmektir.

Kalomayı sıkmak balığı değil, avcıyı yorar.

Teknenin yanına gelen balığı almakta yavaş ve kararsız davranmak

Teknenin yanına gelen balık hiç vakit geçirilmeden alınmalıdır. Balığı alacak kişinin teknedeki en usta kişi olmasında fayda vardır. En çok balık kaçırılan aşamalardan biri de balığı tekneye alma aşamasıdır.

Ayrıca takımlarda pek çok kanca vardır. Balık ani hareketler yapabilir. Kancaların bir yerlerimize geçme ihtimali vardır. Bu sebeple balığı tecrübeli olan almalıdır. Balığı alırken, duruma bağlı olarak, kepçe, kakıç, tutucu aparatlar vb gibi malzemeler kullanılabilir. Bu aşama çok dikkatli ve seri bir şekilde yapılmalıdır. Bu aşama adeta denizdeki işlerin nasıl yapılası gerektiğinin bir özeti gibidir. Tecrübe, bilgi ve öngörüye dayalı bir şekilde, seri olarak yapılmalıdır. Deniz, yavaş ve tecrübesiz hareketleri mutlaka cezalandırır.

Balık Avında Yapılabilecek En Büyük Hatalar

Tekneye alınan balığın üzerindeki kancalardan kendini koruyamamak

Tekneye alınan balık sakinleşince ilk iş kancalardan arındırılması olmalıdır. Kancalardan arındırılma işlemi yapıldıktan sonra balıkla fotoğraf ve video çekilmesinde fayda vardır. Kancalar balığın üzerindeyken çok dikkatli davranılmalı ve balık çok kararlı bir şekilde tutulmalıdır. Balıktan korkan birisinin kancalar üzerindeyken balığa dokunması çok tehlikelidir. Bu işi usta olanlar yapmalı ve kancaları çıkarmalıdır.

Balık Avında Yapılabilecek En Büyük Hatalar

Bazı ülkelerde balık tekneye alındığında öldürmek zorunludur. Bu iş genellikle beyin kısmına bir odun parçası ile vurularak yapılır.

Tehlikeli balıkların öğrenmeden balık avı yapmak

BALIK AVINDA YAPILABILECEK EN BUYUK HATALAR

Tehlikeli balıkların neler olduğunu öğrenmek çok önemlidir. Bazı balıklar çok masum görünüp çok büyük zararlar verebilmektedir. Bazı balıklarsa görünümü itibariyle tehlikeli oldukları hemen anlaşılabilmektedir. En iyisi tanımadığımız balıklara dokunmamaktır.

Tanımadığın Balığa Dokunma Videosuhttps://youtu.be/FgXlAhvN4VE

Balık Avında Yapılabilecek En Büyük Hatalar

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

BALIK AVINDA YAPILABILECEK EN BUYUK HATALAR için 2 cevap

  1. Ulas der ki:

    Abi ben açık kaloma yüzünden müthiş bir Grida kaçırdım. Jigging yöntemiyle av yaparken dipte 3 – 5 metrelerde jig’e harika bir Grida atladı. Ne yaptıysam balığın kafasını döndüremedim. Kalomayı sıkmayı da gözüm kesmedi. Sonuçta balık kayaya girdi. Leader’ımın kayaya sürtünmesini hissedebiliyordum. Derken küt diye koptu. Çok üzüldüm. Dediğin gibi, balığın kaçtığına üzüldüm. Jig’imin gittiğine üzüldüm. jig’in balığın ağzında kalmasına çok daha fazla üzüldüm.

    • Menderes Yahşi der ki:

      Bu durumlarda mümkünse kalomaya hiç dokunmadan tekneyle açık suya doğru bir süre en düşük hızda yol almayı deneyebilirsin. Düzgün ve devamlı çekme hızlarında balıklar çok fazla mücadele etmeden gelmeyi tercih edebiliyorlar. Yaklaşık 3 – 4 senedir bütün büyük balık avlarımızda biz bu yöntemi uyguluyoruz. Balık kayıplarımız en aza indi.

      Leader olarak Queen Star 0,70 mm, 40 Kg çekerli, sürtünmeye çok dayanıklı mono karbon misina kullanıyoruz. Leader da ne kadar yüksek çekerli ve sürtünmeye dayanıklı misina kullanırsan, kayıplar o kadar aza iner.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.