ADRASAN MUSA DAGI TIRMANISI

Adrasan Musa Dağı Tırmanışı :

ADRASAN MUSA DAGI TIRMANISI

Beş arkadaş sabah erkenden buluşup kahvaltı yaptık. Son hazırlıklarımızı yapıp, gerekli olan malzemeyi yanımıza aldık. Sırt çantalarımız hazır olunca, saat 09.00 gibi yola koyulduk. Önce Adrasan Sahiline indik. Sahildeki marketten sularımızı aldık. Adrasan deresinin kenarından yürüdük. Derede ördek ve kazlar özgürce yüzüyorlardı. Derede balıklar vardı. Balıkların ne olduğunu sorduğumuzda, Adrasan’da yaşayan arkadaştan, derenin denize karıştığı yerden dereye giren Kefal ve Levrekler olduğunu öğrendik. Ayrıca, fırtınada Ulupınar’daki Alabalık çiftliklerinden kaçıp, Adrasan Deresine kadar ulaşan Alabalıklar da varmış. Balıkların bazılarının boyu 30 -40 cm vardı. Böyle bir manzarayı görmeyi hiç ummadığımız için çok şaşırmıştık. Böyle bir manzarayı ancak masallarda hayal etmek mümkündü.

ADRASAN MUSA DAGI TIRMANISI

Dereyi, fırtına sonucu büyük oranda tahrip olmuş, köprüden geçtik. Derenin diğer karşısında 200 m yürüdükten sonra Musa dağının eteklerine ulaştık. Arkadaş “buradan çıkmaya başlayacağız” dedi. Bir hafta önce Isparta’da 3000 m yüksekliğindeki Dedegöl yükseltisine tırmandıktan sonra, 850 m yüksekliğindeki Musa Dağı tırmanışının zor olmayacağını düşünüyorduk. Tırmanışın ilk kısmı, dik bir kaya çıkışı ile başladı. Dik çıkış 80 -100 m deki Adrasan Kalesine kadar sürdü. Tırmanış esnasında kale görmek çok ilginçti.

Adrasan Kız kalesi

Adrasan Kalesinde durup fotoğraf çektik. İlginç bir yapı vardı. Ama tamamen yıkılmıştı. Belli ki, Libyalılar zamanından kalma bir yapıydı. İlk akla gelen “neden bu kadar dik bir yamaca yapılmış” soruydu. İlk anda “savunma amaçlıdır” diye düşündük. Ama oturup daha detaylı analiz edildiğinde ve karşı tarafında da aynı yükseltide bir başka kale olduğunu öğrenince, vaktiyle buraların 70 -80 m kadar yükselen bir deniz olduğunu anlamak zor olmadı. Bu iki kale limanın iki ağzını tutan kalelerdi. Buraların bu kadar dik yamaçlar olmasının sebebi de, gemiler kolayca yanaşıp bağlama yapabilsin veya geçebilsin diyeydi.

Kaleyi geride bırakıp yükselmeye devam ettiğimizde, ilk dikkat çeken şey zeminin çok keskin kayalardan oluşmasıydı. Bu da buraların volkanik bir yapıya sahip olduğunu gösteren en güzel delillerdi. Daha önce Fetiye’de yaptığımız tırmanışta da benzer kaya yapısı vardı. Demek ki, Akdeniz havzası volkanik olaylar sonucu oluşmuş bir yapıydı.

ADRASAN MUSA DAGI TIRMANISI

Kaleden ayrıldıktan 50 m sonra, tekrar yolumuz dikleşmeye başladı. Zaten tırmanışı dik bir yamaca paralel yapıyorduk. Aşağıda Adrasan Koyunun çok güzel manzarasını, Akdeniz’in uçsuz bucaksız eşsiz güzelliği tamamlıyordu. Deniz manzarasının gözlerimize sunduğu bu ziyafet tırmanışı çok keyifli hale getirmişti. Defalarca durup fotoğraf çekme isteği duyuyordum. Böyle manzara eşliğinde bütün gün boyunca tırmansam, hiç yorgunluk hissetmezdim. Bu yüzden 1,5 – 2 saatlik tırmanış bana hiç yorucu gelmemişti.

ADRASAN MUSA DAGI TIRMANISI

Zirveden Adrasana Bakış

Zirveye ulaştığımızda, manzaranın keyfine doyum olmuyordu. Zirvede ne kadar fotoğraf çektiğimin farkında değildim. Her yön bir birinden güzeldi. Zirvede bir saat kadar dinlendikten sonra inişe geçtik. İnişi daha içi kısımdan yaptık. Bu bölümde, eğim biraz daha azdı. Ama zemin kaygandı. Ben her zaman sağlam zeminde tırmanmayı ve ne kadar dik olursa olsun sağlam zeminden inmeyi tercih ederim. Kaygan zemin daha yorucu ve tehlikelidir. İniş yaptığımız yerin son kısmında, çok sık ağaçların olduğu bir yere ulaştık. Bu kısım zor geçit veriyordu. Bu yüzden yol biraz daha uzamıştı. Artık güzergahı öğrenmiştim. Bir daha ki sefere, çıktığım yerden inerim.

Bu Tırmanışı Yapacaklara Tavsiyeler

Bu tırmanış zorluk derecesi yüksek bir parkurdur. Tırmanış tecrübesi gerektirir. Zemin çok keskin olduğu için çok iyi bir dağcı ayakkabısı ve sağlam bir iş eldiveni kullanın. Çalılar bacakları çizdiği için uzun bir eşofman veya uzun çorap gizin. Suyunuz bol olsun. Mümkün olduğu kadar güneşe kalmayın. Güneş koruyucusunu önceden sürün. Yanınızda yedek kıyafet olsun. Bu tırmanış için antrenmanlı olmak şart. Dinlenerek çıkın. Yorgunluk hata yapmanıza sebep olabilir. Her dinlenme, manzaranın güzelliği sebebiyle, tırmanışı daha keyifli yapacaktır.

Adrasan Musa Dağı Tırmanışı

Adrasan Sahilinin Videosuhttps://dai.ly/x25v78y

Adrasan Musa Dağı Tırmanışı

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı ADRASAN kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.